Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] dziwny pisk spod maski
Autor Wiadomość
gpm72 
Forumowicz

Auto: colt 1,6 16v
Wysłany: 04-03-2009, 21:42   [CA4A 1.6] dziwny pisk spod maski

Witam niedawno zauważyłem że spod maski mojego colta wydobywa się dziwny pisk jest dość głośny zazwyczaj następuje chwilę po uruchomieniu silnika i trwa niedługo kiedy nacisnę sprzęgło to ucicha co to może być? czy to niebezpieczne ?? ile może kosztować naprawa??
Ostatnio zmieniony przez karolgt 05-03-2009, 23:50, w całości zmieniany 1 raz  

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-03-2009, 22:55   

Ciężko stwierdzić, a czy poziom oleju jest ok?? Może być to pasek klinowy lub słaby akumulator. Piszczeć może też zużyte sprzęgło, ale tego nie słychać bezpośrednio spod maski tylko głębiej. Jeśli piszczy pod maską to ustal co piszczy, sprawdź poziom oleju, bo może jest go za mało, ale jeszcze nie na tyle że reaguje czujnik, jako że jest zimno to puki olej się nie rozmiesza tłoki drą. Może być pasek klinowy wyślizgany + słaby akumulator i zaraz po rozruchu zanim aku dostanie kopa od alternatora daje większy opór na pasku i ten piszczy.

gpm72 
Forumowicz

Wysłany: 06-03-2009, 13:49   

dziś się temu dopiero przyjrzałem bo występuje to tylko czasami i to chyba pasek klinowy bo od niego tak piszczy jaki by był koszt zakupu nowego ? i jaki to ma być ? i czy wymienił bym to sam ?? ?

kartomaniak gti 
Forumowicz
stary kartingowiec

Auto: CA5A ,Corsa B, Star 28 :)
Wysłany: 06-03-2009, 15:24   

klinowy kosztuje kilkanaście zł....wymiana 10 min :)

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Wysłany: 06-03-2009, 23:45   

gpm72 napisał/a:
dziś się temu dopiero przyjrzałem bo występuje to tylko czasami i to chyba pasek klinowy bo od niego tak piszczy jaki by był koszt zakupu nowego ? i jaki to ma być ? i czy wymienił bym to sam ?? ?

a widzisz miałem racje, pasek groszowa sprawa, wymiana jak najbardziej może być przeprowadzona w własnym zakresie, jeśli robisz pierwszy raz to się trochę natrudzisz lub może i naklniesz. Uważaj czy żadna śruba się nie zapiekła, ja tak miałem, że nawet WD nie dawało rady, dopiero w warsztacie palnikiem podgrzali nakrętkę i poszło.

Przy okazji koniecznie sprawdź naładowania akumulatora, często i gęsto jest tak że pasek jeszcze da radę, ale akumulator jest słaby lub na końcówce życia co przekłada się na większy opór na alternatorze i tym samym pisk, przeważnie zaraz po odpaleniu silnika.

Jeśli piski milkną po odpalniu silnika (po jakiś kilku kilkunastu sekundach) to przyczyną może być akumulator, jeżeli piszczy w trakcie jazdy, przeważnie przy zwiększaniu obrotów to pasek baj baj.

gpm72 
Forumowicz

Wysłany: 07-03-2009, 17:47   

właśnie to piszczy od paska ale tylko chwilę jak się odpali jak przejadę góra 2 km to już nic nie piszczy

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2009, 19:48   

Wszystko zależy od warunków atmosferycznych - im zimniej, tym większe prawdopodobieństwo piszczenia paska. Tyle z moich obserwacji. Pasek dociągnąć lub wymienić i zapomnieć o problemie...

Odpowiedz do tematu