|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Blaupunkt GTA 260 - GTB 1200 woofer problem i relacje |
Autor |
Wiadomość |
JayChyl
Mitsumaniak
Auto: EA5A 01' Avance TipTr.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Wrz 2007 Posty: 691 Skąd: Łomża
|
Wysłany: 09-03-2009, 21:23 Blaupunkt GTA 260 - GTB 1200 woofer problem i relacje
|
|
|
Ostatnio miałem problem z diodą protect i powerem we wzmaku GTA 2600 blaupunkta. Troche porzeźbiłem i dziś pewien teścik.
Zrobiłem test multimetrem. W zależności od punktu masy pokazywano 1.5V, 3.0V, 4.5V itp na remote jak i na głównym +12V idącym bezposrednio od Aku.
Sprawdzając remote z masą na obudowie radia napięcie było ponad 11V, czyli takie jakie winno być.
Masa radia połączona jest z kabelkiem masy idącym do Akumulatora, więc w moim wypadku trzeba błoby zrobic na "-" Aku wspolny punkt masy (czyli pociągnąć masę od wzmacniacza do minusa Aku.
Dobrze mysle?
Sprawdzalem RCA, przy odłączonych chinchach nie ma przejścia pomiędzy remote a L/R'em chincha, oraz nie ma przejscia pomiędzy lewym a prawym chinchem czyli przewód jest okey.
Winowajcą jest zły punkt masy i te małe napięcie, które powodowało albo nie zapalnie się powera albo jak juz byl power, to poprzez nieprawidłowe napięcie protect się zapalał. Prawda? czy zle mysle.
Edit: Z elektrody dowiedziałem się, że winowajcą był tak jak myslałem - zły punkt masy. Radio mając słabą masę z minusa wzmaka brało masę z chincha, przez co świecił się protect.
Kupię dłuższy gruby przewód, pociągnę do minusa Aku i zdam relacje. |
|
|
|
 |
|
|