Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E55A 2.0] Jak zdjąc przedni zderzak ?
Autor Wiadomość
szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-03-2009, 14:13   [E55A 2.0] Jak zdjąc przedni zderzak ?

Witam
Powiedzcie mi jak zdjąć przedni zderzak w galu 92-96 r. ???
Dzisiaj próbowaliśmy zdjąć ale nic z tego ( chodzi o to że chciałem wymontować spryskiwacze reflektorów i zbiornik płynu do spryskiwaczy )2 godz. szarpania odkręcania przeróżnych śrubek i....... auto nie dało za wygraną (nie chciało oddać spryskiwaczy :) )

Poradźcie proszę jak to zrobić :oops:

lukas V6
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2009, 17:27   

Witam właśnie to wczoraj rozbierałem bo sobie maluje zderzak i błotnik i nosek - już żałuje że się za to zabrałem bo były trochę porysowane i poobijane od kamieni. Ale do rzeczy:

1. musisz odkręcić halogeny - co mi sie nie udało bo śrubki na krzyżak były już tak przerdzewiałe ze nie puściły ( więc jedno mocowanie musiałem urwać :? )

2. Za halogenami są śrubki i jakieś takie niby zatrzaski.

3. musisz zdjąć nosek po to żeby później wyjąć lampy , bo pod lampami są śruby zderzaka.

4. musisz zdjąć nadkola i odkręcić śruby mocujące do błotnika i i śrubę przy migaczu.

5. Ja dodatkowo musiałem poluzować błotniki, bo lampy nie chciały bez tego wyjść, a nie chciałem już nic na silę.

Jednym słowem żeby wyjąć ten zderzak musiałem pól. przodu rozmontować - ale wymyśliły te japońce :twisted:

Właśnie dziś to pomalowałem i pewnie jutro bęe składał - mam nadzieje że jeszcze będzie chciało pasować :P

Pozdro

Ps. W związku z moim rozbieraniem zderzaka ułamała mi się ramka od halogenu od strony kierowcy - nie ma ktoś czasem na zbyciu?

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 11-03-2009, 18:58   

lukas V6 napisał/a:
3. musisz zdjąć nosek po to żeby później wyjąć lampy , bo pod lampami są śruby zderzaka.

kruca ale żeby zdjąć nosek to trzeba odkręcić te 2 śruby co są za lampą (z prawej i lewej) i tu jest problem .... bo jest kiepskie dojście i śrub nie da się odkręcić bo się wyrobiły :evil: jak oni te auta składali :evil:

coś mi się wydaje że bez flexa to nawet nie ma co podchodzić :evil:
Ostatnio zmieniony przez szpala85 11-03-2009, 19:21, w całości zmieniany 1 raz  

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 11-03-2009, 19:21   

Masz [URL=]Rysunek[/URL]
Renata
EA5W

lukas V6
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2009, 19:41   

To spróbuj popuścić lampy i je przesunąć - jakoś da się dojść - jedną znajdziesz jak wyjmiesz migacz , drugą trzeba się pogiąć żeby odkręcić jest tak jakby podl ampą bliżej środka samochodu i chyba jedna lub dwie z góry - może wtedy jak będziesz miał luźną lampę przesuniesz ją na tyle żeby mieć lepszy dostęp.

Z tego co widzę na rysunku nie ma pokazanych śrub pod lampami- dziwne bo ja na pewno mam.

Jak się do tego brałem to nie myślałem że to będzie takie pokomplikowane.

Jeszcze możesz spróbować odkręcić któryś błotnik i zobaczyć czy lampa wyjdzie w bok bez zdejmowania noska.

Powodzenia

Jakbyś potrzebował jakichś fotek z rozebranego to mogę zrobić tak do jutra bo będę to jutro składał.

mitsu_pl 
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Wysłany: 11-03-2009, 22:44   

żeby zdjąć sam zderzak nie trzeba wyciągać ani lamp ani też noska. odkręcasz śruby mocyjące zderzak i błotnik (aby było łatwiej można wyciągnąć kierunki - mi się uadało bez wyciągania), odkręcasz kratki wlotu i pod nimi 2 następne śrubki, później 4 w podłużnicach, a chalogeny wystarczy odpiąć i wyjdą razem ze zderzakiem...
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT

Odpowiedz do tematu