Opuszczanie szyb. |
Autor |
Wiadomość |
mamba99
Forumowicz

Auto: E57A 2.0 TDi 95r
|
Wysłany: 10-03-2009, 01:26 Opuszczanie szyb.
|
|
|
Otóż w moim Galu padło opuszczanie prawej szyby przedniej i zastanawiam się, czy prócz zwyczajengo zepsucia się mechanizu (spalony silniczek, czy coś) istanieje jakiś inny powód, który mógłby powodować brak reakcji na przełaczniku. Zanim kupię część chciałbym sie zorientować, czy jest to tylko i wyłącznie taka usterka, czy jednak isteniej jakaś alternatywa:)
Pzdr. |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 10-03-2009, 07:40
|
|
|
mamba99 napisał/a: | istanieje jakiś inny powód, który mógłby powodować brak reakcji na przełaczniku. |
Tak
Pęknięta linka Posłuchaj czy silniczek działa. Jeśli działa, winowajcą jest linka.
Rozbierz boczek i obejrzyj co tam się porobiło. |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 10-03-2009, 07:59
|
|
|
Zanim ściągniesz cały boczek , sprawdż i przeczyść styki w kostce panela opuszczania/ podnoszenia szyby, może coś nie łączy? |
EA5W

|
|
|
|
 |
kami2424
Nowy Forumowicz
Auto: lancer`95/galant`94
|
Wysłany: 10-03-2009, 15:39
|
|
|
linka mogla ulec rozwarstwieniu i zrobil sie supel:) tak jak w moim....pan w sklepie po taka linke wyslal mnie do japonii )))) a wystarczylo rozkrecic boczek...przyjrzec sie mechanizmowi dzialania i zalozyc linke od hamulca rowerowego:))))))dziala jak ta lala:) no oczywiscie po warunkiem ze silniczek jest sprawny .... |
|
|
|
 |
mamba99
Forumowicz

|
Wysłany: 11-03-2009, 19:24
|
|
|
Hmm na reszcie przełaczników jest takie cyknięcie. Jak podniosę szybę od strony kierowcy maksymalnie w górę i zaknę szybę, po tym jeszcze raz podiosę do góry, to słychać takie chcrakterystyczne cyknięcie. Od strony pasarzera takiego czegoś nie ma. Martwiesie, że to jednak silniczek, ale posprawdzam wszystko według porady:) |
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 11-03-2009, 19:38
|
|
|
te cykanie to przekaźniki ,a nie silniczek ....... zobacz kable pomiędzy drzwiami ,a karoserią samochodu ( taka guma jak od pralki) czy sie nie przetarły .. ewentualnie popękały .... ja mam tak co rok w Mercedesie Vito (kable pękają i albo szyby nie działają albo centralny się nagle otwiera/zamyka ) |
|
|
|
 |
mamba99
Forumowicz

|
Wysłany: 23-03-2009, 15:47
|
|
|
Sprawdziłem kable między dzrzwiami a budą i wszystkie wyglądają dobrze. Linka wydaje się również być dobra. Postanowiłem podłączyć na krótko 12 V pod sam silnikczek. Rezultatem jest dziwne buczenie jakby był zablokowany. Tylko dziene jest to, że nie słychać przekaźnika przy załączeniu przycisku, a gdy podłaczam napięcie pod silniczek, to słychać, że reaguje, ale nie opuszcza..
[ Dodano: 26-03-2009, 18:04 ]
Heh... jednak kostka w budzie auta byłą ześniedziała katastrofalnie. Połączyłem złączkami i gra gitara
Dzięki za podpowiedź:) |
|
|
|
 |
|