Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Stuki w zawieszeniu
Autor Wiadomość
gregory1114 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 85KW
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 12-03-2009, 19:21   Stuki w zawieszeniu

Witam forumowiczów. Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem ze stukaniem w zawieszeniu. Zawieszenie było sprawdzane na trzepakach i wszystko jest ok. Wymienione drazki, koncowki drazka, gumy lacznika stabilizatora, laczniki byly w dobrym stanie. Mam pytanie do Was Forumowiczów. Otworzyłem maske i poruszalem samochodem i slychac ewidentnie, ze stuki pochodza tak jakby z mocowan gornych amortyzatorow. Przylozylem reke i ruszalem samochodem, to czuc bylo drgania tych mocowan. Gdzie najlepiej kupic te mocowania za przystepna cene?. Widzialem w internecie gdzies takie mocowania, ale ich cena mnie przerazila. Za jedno mocowanie wolaja sobie 200 zl. Moim zdaniem jest to cena kosmiczna. Czy moze macie jakies adresy internetowe, numery telefonow gdzie takie mocowania mozna kupic taniej? Moje auto to Mitsubishi Carisma 1.8 gls 85 KW 16V 1997 r. Mam jeszcze pytanie co oznacza "gls"? Spotkalem sie z GDI, GLX, ale nie wiem co to GLS. A macie moze namiary na jakies tansze i dobre oponki 185/65 R14.

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 12-03-2009, 20:45   

GDI to wersja silnika. GLS i GLX to wersja wyposażenia. Co do oponek temat znajdziesz na forum.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 12-03-2009, 21:36   

No niestety. Z tymi łożyskami amortyzatorów nie jest tak lekko i tyle kosztują.

big_foot
[Usunięty]

Wysłany: 12-03-2009, 22:51   

Cena 200zl za sztukę to fakt, kupowałem jakiś czas temu i przed zakupem szukalem dość długo czegoś tańszego, ale bezskutecznie.

Ostatecznie kupiłem od TEGO użytkownika Allegro. Jeśli nie będziesz mógl odszukać odpowiedniej aukcji to zadzwoń i na pewno się dogadacie (kupowalem u niego dwa razy, różne rzeczy).

Zawieszenie w Carismach jest głośne i do tego dość mocno przenosi drgania na karoserię, w Protonie z resztą jest podobnie. Wymiana tych poduch nie zmieniła wiele, jest lepiej ale nie możesz się spodziewać cudów bo ich nie będzie (mimo że wydasz 400zl + ~150zł za wymianę).

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 13-03-2009, 06:39   

big_foot napisał/a:
Cena 200zl za sztukę to fakt, kupowałem jakiś czas temu i przed zakupem szukalem dość długo czegoś tańszego, ale bezskutecznie.

Więc jak narazie jestem na bieżąco bo właśnie szukałem i nabyłem, więc na całym Allegro jest jedna aukcja za 300zł z przesyłką :mrgreen: a ja kupiłem z rozbitka za 80 zł :twisted: mechanior mówi że jak nowe, więc powodzenia

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

gregory1114 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-03-2009, 16:45   Pytanko...

Shark a gdzie kupiles z rozbitka?

big_foot
[Usunięty]

Wysłany: 13-03-2009, 17:24   

SHARK1979 napisał/a:
big_foot napisał/a:

Więc jak narazie jestem na bieżąco bo właśnie szukałem i nabyłem, więc na całym Allegro jest jedna aukcja za 300zł z przesyłką :mrgreen: a ja kupiłem z rozbitka za 80 zł :twisted: mechanior mówi że jak nowe, więc powodzenia

gregory1114 ma cari z '97 więc tam łożyska są zalane w gumie inne niż w cari po lifcie, nie sądzę by moż było je ocenić po wyciągnięciu z rozbitka (z resztą te po lifcie też). Poduszka poduszką, a łożysko? to czy się zaciera stwierdzisz po założeniu, zaraz po tym jak nie będziesz mógł odkręcić kół wychodząć z zakrętu ;)

SHARK1979 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-03-2009, 17:36   

big_foot, mechanior zbadał :) oraz wymienił całe łożysko kolumny amora i wreszcie cisza po 3mc :D

[ Dodano: 14-03-2009, 17:39 ]
big_foot napisał/a:
łożyska są zalane w gumie inne niż w cari po lifcie, nie sądzę by moż było je ocenić
Mylisz się, da się ocenić stan i luzy łożyska montując takowe na odpowiedniej grubosci gwintowanym pręcie, ja dostałem 7 dni gwarancji na to i mechanior spr i oki,pozdro

gregory1114 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-03-2009, 22:17   

Mam male pytanko jeszcze. Czy wymiana tych mocowan amortyzatora wplywa na zbieznosc kol. Czy po wymianie tych mocowan konieczne bedzie ustawienie zbieznosci. Pytam poniewaz chce ustawic zbieznosc, natomiast mocowania beda w dalszej kolejnosci.

mały 55 
Forumowicz

Auto: LANCER GTS ,2008 cvt.
Wysłany: 16-03-2009, 17:50   

Z tego co mi wiadomo nie ma to wpływu na zbieżność własnie jestem po wymianie tych mocowań razem z łożyskami ,nie ustawiali zbieżności stwierdzili że nie ma potrzeby ,cena z wymianą na dwie strony 1050 zł ,serwis mitsu ,oczywiście orginały cari po lifcie.przy okazji mam pytanie prawie cale zawieszenie po wymianie tz.gałki,drążki,ijeszcze inne elementy zawieszenia już nie pamietam co wymieniał mechanik ,jestem laikiem w tych sprawach ,łącznie z tymi mocowaniami ,i stuka mi w prawym kole tak samo jak przed remontem ,no może nie stuka ale wali bardzo głosno prawa strona ,dzieje sie to przy zjeżdzie z kraweznika ,lub jak jade dość szybko i wpadne w większą dziure to jest strasznie głosne dobicie ,mam wrażenie jak by z okolic owego mocowania amora , ale jestem po wymianie i efektu żadnego ,dodam że właśnie jestem po trzepaku nic nie znależli ,amory 68% przód ,więc co tak może dobijac ,byłem przekonany że to amor bo chyba tylko on nie był wymieniany a tu zonk 68% mechanik stwierdził że to bardzo dobry wynik.Co moge jeszcze zrobić?

kamil777 
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma
Wysłany: 16-03-2009, 18:00   

Ja też kupiłem używke za 100 i poł roku po wymianie jak narazie jest ok.

gregory1114 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-03-2009, 19:12   

Kamill a gdzie kupiles te uzywki? Mozna je zamowic gdzies na internecie?

SHARK1979 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-03-2009, 23:11   

gregory1114, swoje łożysko kolumny amora nabyłem na szrocie z Japońcami za 80zł :mrgreen:

gregory1114 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-03-2009, 11:35   

Dzieki Shark. Nie wiem czy gdzies w mojej okolicy jest takowe "szrotowisko" :wink:

Ppiotr 
Forumowicz
Ppiotr

Auto: Carisma 19TD
Wysłany: 17-03-2009, 19:51   

kolego co do opon zaoszczędzisz stracisz. dużo opon nowych zużyłem dużo robię kilometrów kup firmówki one tobie to spłacą ostatnio jestem zadowolony z michelin bardzo dobre miałem kiedyś i wróciłem do nich

Odpowiedz do tematu