Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pielęgnacja Lancera, polecane kosmetyki samochodowe
Autor Wiadomość
basik 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 12-03-2009, 20:14   Pielęgnacja Lancera, polecane kosmetyki samochodowe

Wiosna się zbliża trzeba będzie zrobić zakupy jakiegoś szamponu wosku itd, żeby mój misiek był czysty i lśnił jak czarna perła :wink: . Przeglądjąc forum nie znalazłem podobnego tematu, z którego mógłbym się dowiedzieć o dobrych i sprawdzonych kosmetykach do samochodu. Zagłębiając temat pogooglałem trochę i natknąłem się na dobre opinie na temat kosmetyków firmy SONAX. Spotkał się ktoś z tą firmą? Po przeczytaniu pochlebnych opinii na początek zdecydowałem sie na taki zestaw:

Szampon:
http://www.autokosmetyki....aczem,p441.html

wosk:
http://www.autokosmetyki....dycji,p433.html

Co sądzicie o takim zestawie? Co polecacie jakie kosmetyki i jakie macie sposoby na czyste auto bez rys i odprysków?

Zastanawiam się jeszcze czego użyć do zatuszowania rys i odprysków, ktorych po zimie kilka przybyło :evil: ? Może coś takiego:
http://www.autokosmetyki....ratis,p474.html

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-03-2009, 23:36   

Ja osobiście kupiłem pastę T-Cuta do czarnego lakieru + http://www.autokosmetyki....odowy,p226.html < stosowałem ten wosk i inne produkty z serii nano na swojej almerze mieszkając w Szkocji i spisywały się rewelacyjnie, szczególnie środek do czyszczenia felg aluminiowych http://www.autokosmetyki....wych,p229.html. Możecie mi wierzyć, że w kraju gdzie co chwilę pada deszcz te preparaty się sprawdziły i jestem bardziej niż pewny że u nas w domu także.

a żeby było mało to chce to wszystko już po skończeniu pokryć woskiem w rozpylaczu żeby utwardzić powłokę bo lakier (przynajmniej mój czarny jest strasznie miękki - masakra) http://www.autokosmetyki....odowy,p241.html

a jak te mi się skończą to kupie sobie serię platinum, ponoć także bardzo dobra.

aaa ściereczki z mikrofibry - polecam kupić w markecie ściereczki takie firmy Jan niezbędny czy jakoś tak, rewelacja - polecam mikrofibre frote taki zielony :)

coś mi się jeszcze przypomniało, do kokpitu używam delikatnych ściereczek/szmateczek KENOTEK Pro z Belgii jak się nie mylę, można to kupić w sklepach chyba już bardziej specjalistycznych ale po prostu REWELACJA :) i są delikatne dla plastików bo te, niektóre spreje to takie jakieś żrące są brrr!!

basik 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-03-2009, 00:30   

filippoz co do lakieru to też mam odczucia że jest za "miekki". Mam do Ciebie pytanie jaką dokładnie pastę T-CUT kupiłeś? Stosowałeś ją już? Na jednym forum znalazłem komentarz osoby, która zniszczyła sobie lakier (powychodziły plamy) po użyciu jakiegoś T-CUt'a.

Myślicie, że jest sens stosować szampon z woskiem jeśli później i tak nakładamy nano-wosk?

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Wysłany: 13-03-2009, 10:27   

Hmmm użyam Tcuta już jakiś czas, czy to na swoim czy na rodziny autach. Używałem go także tyle że oczywiście w wersji do srebnergo lakieru mieszkjąc na wyspach właśnie przy almerze :)

Mam T-Cut Color Fast (Cleans, Shines & Restores In One), to jest produkt CarPlana i jest produktowany w Anglii.

Ja myję szamponem bez wosku, ten z woskiem jest dla leni co później nic z lakierem nie robią i po umyciu dostają "ochronną" powłokę :)

P.S. T-Cutów jest cała seria, jedne są mnie drugie bardziej ścierne. Ten co sobie kupiłem jest bardzo delikatny a jak ktoś nakłada pastę maszynowo i jeździ w jednym miejscu to obawiam się że można zniszczyć sobie lakier nawet nano-woskiem. Pielęgnacja auta to czysta sztuka i relaks :D przynajmniej dla mnie hehe :)

Aaaaa słuchaj, staraj się ograniczyć używanie gąbki bo one nawet nowe jak się dostanie brud zarysowują lakier. Ja planuję kupić na dniach myjkę ciśnieniową Karchera za ok 250zł do użytku domowego tj tylko do mycia auta i do tego taką nasadkę karchera w postaci szczotki z bardzo delikatnym włosiem, chyba 70zł kosztuje. do tego szampon KENOTEK i jeszcze ze dwa preparaty tej firmy do usuwania robaczków i soków z drzew z maski i grila lub też innych elementów nadwoziai może zamiast nano do felg właśnie KENOTEK do felg, zastanowie się. Dobrze wysuszę autko, T-Cut, Nano polishing i na koniec w płynie i spokój na jakiś czas ;) tylko spłukiwać później i brykać brum brum :biggrin:

Pozdrawiam

basik 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-03-2009, 11:11   

Co do myjki wysokociśnieniowej to w moim wypadku się nie sprawdza. Używam od dłuższego czasu z piana aktywną i mimo to zawsze trzeba myć gąbką. Mam wrażenie, że ta piana aktywna jest do kitu. Może ktoś ma coś co działa?

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 14-03-2009, 11:26   

Myjka, myjka - cudów nie ma. Największa zaleta myjki to usunięcie piachu z nadwozia. Podczas szorowania gąbką czy też szczotką nie ciągniesz ziarenek piasku po lakierze.
A co do pytania gąbka czy też szczotka to jakie macie zdanie? Ja wychodzę z założenia ze jednak szczotka z miękkiego włosia naturalnego ;) Jak ja nie lubię kółek na lakierze :evil:

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Wysłany: 14-03-2009, 11:58   

Szczotka szczotka szczotka, umyłem lancera raz gąbka i to był 1 i ostatni raz ...

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 14-03-2009, 12:23   

Szmata najlepsza. Szczególnie taka typowa pielucha stara :p

Krzychu

basik 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-03-2009, 14:25   

Ja stosuje gąbkę i podczas mycia staram sie ją jak najczęściej płukać, żeby nic na niej nie było. Jak narazie nie narzekam na rysy przez mycie gąbka. Jak znajdę jakąś fajną szczotkę to pewnie kupie i wypróbuje, ale narazie zostaje przy gąbce.

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Wysłany: 14-03-2009, 17:31   

właśnie wróciłem z zakupów :D

Kupiłem szampon i płyn do felg KENOTEK oraz wosk Turtel-wax Nano speed-wax, kupiłem także tą małą myjkę ciśnieniową oraz szczotkę karchera do samochodów z bardzo miękkim włosiem. To teraz już mam komplecik ;) jak pogoda jutro będzie OK to zabieram się do pracy, dam zdjęcia przed myciem i po umyciu i pastowaniu :D mmmm teraz tylko modlę się o pogodę ;)

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2009, 17:57   

Polecam:
To

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Wysłany: 14-03-2009, 18:01   

jaceksu25 napisał/a:
Polecam:
To

hmmm spróbuje jak mi się skończy to co teraz mam :) słyszałem dużo pozytywnych opinii o Sonaxie więc zobaczymy co i jak w trawie piszczy latem/jesienią :)

dwakola
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2009, 20:58   

A ktos ma moze doswiadczenia z jakimis firmami zabezpieczajacymi lakier, cos np w tym guscie:

http://www.ochronalakieru.pl/

i co w sumie na to gwarancja ??

Pozdr
AK

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 15-03-2009, 21:09   

Mi znajomy mechanik teflonował lakier. Nie wiem co to daje ale mówił że lepiej zabezpieczyć...

Krzychu

basik 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-03-2009, 22:25   

krzychu napisał/a:
Mi znajomy mechanik teflonował lakier. Nie wiem co to daje ale mówił że lepiej zabezpieczyć...

Krzychu

Słyszałem o nakładaniu teflonu na lakier, ale nie widziałem środków do tego i czy w ogóle można to zrobić samemu pod domem czy trzeba do tego wyspecjalizowanego zakładu?

Odpowiedz do tematu