Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
mam ochotę na :
Autor Wiadomość
VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-03-2009, 23:13   mam ochotę na :

Witam - chciałbym się zastanoawić nad takim autkiem - do tej pory jeździłem diamante , a mam ochotę coś poszaleć dodatkowo (jako drugie autko ) czy taki egzemplaż jest warty uwagi ? :

http://moto.allegro.pl/it...3000gt_vr4.html

slawekpurc 
Forumowicz

Auto: 3000gt vr4 1g
Wysłany: 11-03-2009, 23:55   

czesc. akurat tego konkretnego modelu nie znam osobiscie.. ale gdy ogladalem sie za moim obecnym autem to to VR4 juz stalo do sprzedaniaa... conajmniej pol roku..
nie wiem..jest kryzys , moze ludzie nie chca kupowac takich aut..
nie wiem o co chodzi mu z ta moca.. wiesz zeby osiagnac 360 koni to jednak trzeba troche kasy zainwestowac w odpowiednie rzeczy , albo po kosztach zwiekszyc sobie cisnienie doladowania.. no ale sam wiesz co to oznacza.
nie wiem o co chodzi z tym "regulowanym wydechem" ktos mi cos kiedys o tym wspominal.. mam identyczne auto i za cholere nie wiem o co chodzi.
wersja US niestety , troche najechana ma juz km, za to fele ma oryginalne.. i jakas dziwna galkie od biegow. u mnie to jest bardzo krotki drążek.
aktualnie 3000gt vr4 :)

modyfikacje 3kgt. : downpipe,kolektory,cat back greddy, datalogger MMcd, wskazniki boost, egt, temp oleju,cisnienie oleju,FMIC, felgi 19oz superleggery,sonda innovateLC-1,HKS EVC IV wtryski 550cc, swiece NGK,pompa walbro+hotwire,sprzeglo SPEC stage 4, , transfer case bracket.gwint ksport, greddy emanage ultimate.wtrysk metanolu , chlodnica alu,regulowane kola rozrzadu, HKS DLI

zainstalowane na 0.7 bara
2xGT2871r , 2x wastegate Tial , BOV tial Q,
AEM reg.paliwa

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 12-03-2009, 00:33   

no czytałem ,że wydech siędostraja do mocy - gdzieś to widziałem , w swoim diamante robię statyczny dwudrożny wydech poprostu. Szczerze , to miałbym na takie ochotę , bo lubię nieraz sięostrzej przejechać , ale... gdzie w polsce.. nie ma jak.. do niemiec rzadko jeżdżę. i się zastanawiam.. Podoba mi sie to ,, tylko co dalej.. W sumie z 320 do 360 kików to niedużo podniesione.. cieżko powiedziec.

n3000 
Mitsumaniak

Auto: 3000GT TT VR4, ECLIPSE SPYDER
Wysłany: 12-03-2009, 08:18   

Witam, regulowany wydech polega na tym ze masz w kabinie na konsoli po prawej stronie kierownicy przełącznik tour i sport. Umożliwia on ograniczenie przepływu spalin przez tłumiki końcowe w trybie tour, jak jedziesz załóżmy w długa trasę i chcesz mieć ciszej w aucie, a jak ustawisz w tryb sport to masz pełen przepływ i wtedy jest głośniej ale ma to wpływać na odrobinę lepsze osiągi. Ja osobiście nie czułem tej różnicy w osiągach więc wywaliłem seryjne tłumiki i katalizatory. Dopiero na całkowicie odetkanym wydechu czuć poprawę w osiągach.

[ Dodano: 12-03-2009, 09:29 ]
VirMan napisał/a:
Witam - chciałbym się zastanoawić nad takim autkiem - do tej pory jeździłem diamante , a mam ochotę coś poszaleć dodatkowo (jako drugie autko ) czy taki egzemplaż jest warty uwagi ? :

http://moto.allegro.pl/it...3000gt_vr4.html

Witam, to czy jest jest warty uwagi można stwierdzić dopiero jak na miejscu ocenisz jego stan techniczny, na pierwszy rzut oka widać ze autko jest dość zadbane i ma kompletny system aktywnych spojlerów co rzadko się zdarza, ale w tym aucie może być wiele usterek kosztownych w naprawie np. skrzynia może już być zmęczona , turbiny jeśli był zalewany zły olej lub ktoś gasił silnik odrazu po zatrzymaniu się, i jeszcze parę innych typowych dla tego auta. Jeśli w tym aucie jest rzeczywiscie 360 koni to trzeba mu sie przyjrzeć jeszcze dokładniej przed zakupem, ponieważ jeśli było to zrobione w najtanszy sposób czyli manualnym boost controlerem to jest duża mozliwosć ze doładowanie wzrastało momentami powyżej 1 bar co jest dość szkodliwe dla silnika, druga sprawa to auto jest wystawione tanio więc wątpię by było robione w profesjonalnej firmie, podniesienie mocy w tym aucie odrazu pociąga za sobą wymianę sprzęgła na wzmocnione co jeszcze bardziej podnosi koszta, własciciel napisał ze sprzegło nowe seryjne, u mnie przy doładowaniu 0,9 bara czyli maksymalnym na seryjnej pompie paliwa i seryjnych wtryskach, nowe seryjne sprzęgło EXEDY wytrzymało 3 dni. więc za 30 000 raczej nie kupisz auta po profesjonalnych przeróbkach. Jest też możliwe i zapewne tak jest ze auto jest całkiem seryjne i nic nie było robione a gośc poprostu nie wie ile koni ma 3000gt vr4, widziałem wiele ogłoszeń gdzie były wystawiane wersje SL z 260 albo 280 km a w rzeczywistości były całkiem seryjne. Podsumowując vr4 to świetne auto mam takie już ponad 6 lat i jesli trafisz na nie zameczony egzemplarz bedziesz sie nim długo cieszył. pozdro
Ostatnio zmieniony przez n3000 12-03-2009, 12:25, w całości zmieniany 1 raz  

slawekpurc 
Forumowicz

Wysłany: 12-03-2009, 10:42   

witam
ja mam odlaczaony calkowicie ESC , mam inne amory. moze dlatego nic czuje nic..
W moim np rowniez dzialaja spojlery , i w zasadzie wszystko gra.
Nie chcialbym nikomu umniejszac wiedzy...ale to jest chyba troche bezczelne zeby pisac 360kM jesli w dowodzie stoi jak byk znacznie mniej.
Jak mowie , widzialem to auto juz dlugo dlugo temu, rowniez na jakims forum - tam bylo znacznie wiecej fotek wtedy i cena rowniez 30700zl.
Prawde mowiac myslalem o kupnie tego auta bo bylo pod reka i w polsce. zamiast tego sam sobie zrobilem wycieczke do wloch po auto i ostatczenie kosztowalo mnie ok 40-45k zl.
i chyba dobrze zrobilem.
hehe nie pozostaje ci nic innego jak sie umowic na jazde probna.

modyfikacje 3kgt. : downpipe,kolektory,cat back greddy, datalogger MMcd, wskazniki boost, egt, temp oleju,cisnienie oleju,FMIC, felgi 19oz superleggery,sonda innovateLC-1,HKS EVC IV wtryski 550cc, swiece NGK,pompa walbro+hotwire,sprzeglo SPEC stage 4, , transfer case bracket.gwint ksport, greddy emanage ultimate.wtrysk metanolu , chlodnica alu,regulowane kola rozrzadu, HKS DLI

AEM reg.paliwa

n3000 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-03-2009, 11:37   

Chodzi o AES czyli active exhaust system a nie ECS. ECS to elektroniczna regulacja twardości amortyzatorów i nie ma z wydechem nic wspólnego, przełacznik od AES jest obok stacyjki zespolony w jednej obudowie z przełacznikiem tylnej wycieraczki. W wielu 3000gt brakuje przedniego elektrycznego spojlera i bardzo cięzko go dokupić. Często w dowodach rejestracyjnych nie wpisują mocy szczególnie w autach mało znanych u mnie też nie ma wpisane. :)

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 12-03-2009, 12:46   

będę sie musiał więc zastnowić... no nic .. poczekam jeszcze pewnie , bo jeśli to nie okazja , to jeszcze sie trafi , a puki co pomęczę budżet , co by więcej zapasu zgromadzić :) i pewnie też dlaek wycieczka - miło i się pewnie opłaci.. w razie co można by siez jakimśznawcą umówić odpłatnie na wycieczkę po autko ? :)

slawekpurc 
Forumowicz

Wysłany: 12-03-2009, 23:02   

n3000....
mam napewno przedni spojer dzialajacy..ale takiego przelacznika od regulacji wydechu nie posiadam.

AEM reg.paliwa

n3000 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-03-2009, 07:46   

slawekpurc napisał/a:
n3000....
mam napewno przedni spojer dzialajacy..ale takiego przelacznika od regulacji wydechu nie posiadam.

Chyba mnie nie zrozumiałeś, ja nigdzie nie napisałem ze masz nie działający przedni spojler, tylko że ogólnie w 3000gt które są na naszym rynku często brakuje przedniego spojlera, prawdopodobnie we wszystkich bitych w przód go brakuje bo to delikatna część i przy zderzeniu idzie w rozsypkę. A co do aktywnego wydechu to dziwna sprawa bo z tego co wiem wszystkie vr4 1g taki miały. pozdro

slawekpurc 
Forumowicz

Wysłany: 13-03-2009, 09:32   

hmm dziwna sprawa.. jestes w stanie mi wyslac fotke jak ten przelacznik wyglada?
a moze byly jakies roznice jesli chodzi o wersje..
to jzu tylko ciekawosc , bo z oryginalnego wydechu to za 2 tyg juz zostanie tylko wspomnienie. narazie wywalony mam back cat. hehe

AEM reg.paliwa

n3000 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-03-2009, 10:53   

Spoko, tu masz link do photobucket tam oprócz fotek mojego auta wrzuciłem fotki tego przełącznika i kontrolki jaka zapala sie na desce rozdzielczej po włączeniu trybu tour.

Z tego co mi wiadomo aktywny wydech był w standardowym wyposażeniu wszystkich vr4 od roku 91 do 93 w 94 by ciąć koszta produkcji zaprzestano jego montowania.
Ostatnio zmieniony przez n3000 02-08-2009, 19:54, w całości zmieniany 2 razy  

udi 
Forumowicz

Auto: GTO MR mk3
Wysłany: 13-03-2009, 21:00   

Zgadzam sie ,co do aktywnego wydechu,poniewaz tez go posiadam.Dopowiem tylko,ze wydech ten mozna przelaczyc recznie ale posiada tez funkcje automatyczna,czyli jak dasz mocniej po gazie i masz ustawione na tour to przy okolo 4tys obrotow sam sie przelaczy na sport.
Co do tej oferty to tez go widzialem juz wczesniej.Na foto wyglada calkiem zadbany.Niestety z ogloszenia nie mozna dowiedziec sie wiecej,trzeba by bylo poprostu go obejrzec.Co do mocy to uwazam ze jest to po prostu chwyt reklamowy!!!
Blow off HKS,Turbo Timer HKS,filter powietrza HKS twin mushroom,zmodyfikowany downpipe 2w1,calkowity wydech ZESS,zawiecha gwint Tein SuperStreet,magnacor KV85,,polerowany Y-pipe,bixenon,Wallbro 255,regulator paliwa,MBC i 0,95 bara,NGK Iridium,

slawekpurc 
Forumowicz

Wysłany: 13-03-2009, 23:02   

wiem ze slabo tu widac , ale ja tam mam tylko jeden przelacznik wlasnie od wycieraczki

o co w tym chodzi??

AEM reg.paliwa

udi 
Forumowicz

Auto: GTO MR mk3
Wysłany: 14-03-2009, 20:42   

ja slyszalem ,ze w wersji europejskiej nie wszystkie VR4 byly wyposarzone w aktywny wydech.Moze po prostu twoj nie zostal w to zaopatrzony.Sprawdz sobie przy tlumiku koncowym od strony kierowcy czy przy wejsciu do niego nie ma czasem ciekiej linki,ktora steruje przepustnica znajdujacej sie w rurze wchodzacej do tlumika .Odrazu przy wejsciu do tlumika.A powiem tez ze jest to fajna sprawa zwlaszcza jak mam tysiac km do pokonania i pykam na tour i jest cisza.
Blow off HKS,Turbo Timer HKS,filter powietrza HKS twin mushroom,zmodyfikowany downpipe 2w1,calkowity wydech ZESS,zawiecha gwint Tein SuperStreet,magnacor KV85,,polerowany Y-pipe,bixenon,Wallbro 255,regulator paliwa,MBC i 0,95 bara,NGK Iridium,

bubek
[Usunięty]

Wysłany: 14-03-2009, 21:59   

VirMan, a co, diamante juz nie chcesz?? ... na innym poście jest białe gt z białegostoku, a właściwie z okolicy...gościa znam, który to auto sprzedaje

Odpowiedz do tematu