Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
16-09-2007, 13:34
[CJ0]Problem z zaciskami - jak je odkręcić?
Autor Wiadomość
rozewo
[Usunięty]

Wysłany: 26-05-2006, 19:32   [CJ0]Problem z zaciskami - jak je odkręcić?

Witam mam problem z odkręceniem (slide pin M14), przy zacisku hamulcowym przód. Sprawa banalna chodzi o dostanie się do klocków hamulcowych. Mam colta cjo 4g13 1996. Może jast jakiś delikatny sposób.
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 16-09-2007, 13:35, w całości zmieniany 1 raz  

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-05-2006, 11:06   

Tak na początek to nie jest śruba M14 tylko łeb śruby na klucz 14mm...

Sposobów jest bardzo dużo albo wcale... zalezy jak leży..

- Na początek pod gumki napryskać jakiegos dziadostwa żrącego rdze... sa takie specyfiki w sprejach - powturzyc kilkakrotnie zabieg i dopiero za jakiś czas próbowac odkręcać...

-Przy niedudanych próbach można ratować sie w inny sposób - uderzając w energiczny mocny sposób w łeb śruby (tak jakbys ją chciał wbic głębiej) - oczywiście trzeba uważać żeby czegoś nie uszkodzić...

- możńa równiez ratowac sie kluczem udarowym...

- dla desperatów jest jeszcze metoda grzania połączneia gwintowego... ale to łączy sie z wymiana wszystkich uszczelniań w zacisku...

- z kolei - dla zdesperowanych inaczej - można spróbawac w ten sposób... odkręcić cały zacik razem w jażmem... wymienić klocki (powinno sie dać) i założyć spowrotem...

Ale tak czy inaczej przyjdzie moment kiedy będzie trzeba to odkręcić, np: przy zatartych prowadnicach... śruba sie urwała bo nic nie pomogło... wtedy rozwiercamy pozostałość śruby i staramy sie uratowac gwint... nie uszkadzajac go... co niektórzy rozwiercają i robią gwint o skok wyżej... ale tego osobiście nie polecam... to są HAMULCE... więc nie można sobie pozwolić na druciarstwo...

Pozdrawiam

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

rozewo
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2006, 21:50   

Dzięki batrdzo miałem nadzieję że są bardziej humanitarne sposoby, dzięki ale powoli przekonuję się że niewiele jest mądrych rozwiązań w colcie. Dodam, że jak go kupiłem to rolka od paska roszrządu na wale wrzynała się w blok silnika ale w serwisie dlai radę jakoś to zrobić nowa rolka wał pozostał obtłuczony. Bo kjakiś idiota wcześniej nie dokręcił śruby przy wymianie paska. W VW nie było takich rozwiązań. A co za tym idzie możliwośći urszkodzenia. A i jeszcze dla kogoś powyżej 187cm wzrostu nie polecam colta.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 27-05-2006, 21:56   

rozewo napisał/a:
....ale powoli przekonuję się że niewiele jest mądrych rozwiązań w colcie.
...
W VW nie było takich rozwiązań.
...
A i jeszcze dla kogoś powyżej 187cm wzrostu nie polecam colta.
Oj, coś czuję, że się za chwilę zacznie ..... :lol: :lol: :lol:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Wysłany: 28-05-2006, 08:07   

:evil: :evil: :evil:

rozewo

Hm... nie polecasz Colta.. bo masz zwrostu tam coś powyżej 180cm :shock: ... wiesz co...ehhh... pogadaj z Hubertem, jest troszke wyzszy od Ciebie :roll: i jakos się mieści w Colcie... i nawet kolanami po brodzie sobie nie napie...a... a wręcz przeciwnie...
Przypominam że istnieje coś takiego jak regulacja fotela...

Co do rozwiązań technicznych itd... to prosiłbym sie powstrzymac z takimi wypowiedziamy, jeżeli nie masz możności robienia przy różnych autkach... i jeszcze do VW porównujesz gdzie 50% spraw jest tak rozwiązane że szlak człowieka może trafic jak przy tym robi..

Woogóle nie rozumie jak można narzekać na sprawy na które Ty narzekasz... śruba w zacisku sie zapiekła, bo nie były robione przeglądy hamulców - lub uszczelnieni puściło poprzez uszkodzenia, albo jakiś baran za mocno dokręcił (tam sie dokręca ściśle określonym momenten)...
Co do rozrządu... to może sie powstrzymam, bo same bluzgi by poleciały... poprostu auto było zaniedbane i traktowane po macoszemu... najmniejszą linią oporu...jak cos jest spartolone to musi to ciągnąć za soba konsekwencje...

Jeszcze raz powrócę do rozwiązań technicznych - tzw technologiczność konstrukcji... jak ktos robi przy autkach czy to z hobby, czy tez zawodowo - wie doskonale że przy japońcach robota idzie zgodnie z planem, a do wykręcenia czegos tam nie trzaba rozbierać połowy auta czy tez silnika... no poprostu sprawa bezdyskusyjna... z VW idzie jeszcze jakoś przeżyć choć głupota konstrukcyjna była myślą przewodnią... ale francuzy to dopiero wynalazki do napraw...

Pozdrawiam

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

Kasper79 
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,8 GDI, 1997 rok
Wysłany: 28-05-2006, 18:54   

rozewo napisał/a:
... W VW nie było takich rozwiązań. A co za tym idzie możliwośći urszkodzenia. A i jeszcze dla kogoś powyżej 187cm wzrostu nie polecam colta.

A próbowałeś kiedyś odkręcić w golfie koło pasowe pompy wody, albo samą pompę, albo zrozumiec cos z fabrycznej pajęczyny pod maska.
Mam dużo styczności z autkami i naprawdę nie volkswagen a szajswagen..

pozdrawiam

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 28-05-2006, 22:20   

He he - dobre - porównywać VW do Mitsu :)
Zapytaj Daniela, który miał Golfa i Garbusa - ile śrub urwał, zanim się gdzieś dobrał - to norma w kilkuletnim VW. A w Colcie czy Galancie (bo ma oba) wszystko tak miękko idzie i się odkręca - coś nieprawdopodobnego. To był dla niego szok.

Problemy z tym Coltem to pewnie efekt jakiegoś rzeźnika, który dowalał śruby na max pneumatykiem itp., a klucz dynamometryczny to dla niego obce pojęcie.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 28-05-2006, 23:44   

Mój kolega właśnie wymienia silnik w vw golfie II. A ja mu towarzyszę:)
Nie było większych problemów z odkręcaniem śrub. Urwała się jedna z 4 w łapie silnika.
Podobała mi się prostota wyjęcia silnika - demontuje się pas przedni - kilka śrub, podlewarowuje silnik i wytacza auto do tyłu. Nie trzeba rozpinać zawieszenia, wyjmować półosi z piast. Drugą stroną medalu jest koszmarne trochę rozwiązanie skręcania półosi ze skrzynią i wymiana np uszczelniaczy półosi.

Co do colta też nie mam zastrzeżeń. Najbardziej zdziwiłem się jak udało mi się bez najmniejszych problemów odkręcić rurę od kolektora wydechowego - śruby zardzewiałe na maxa a popsikane penetratorem poszły jak nówki.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 29-05-2006, 00:51   

rozewo mój wzrost to 203cm. Mieszczę się do mojego C53A bez problemu.
Większości tego co napisałeś nie rozumiem bo to jakies opowieści dziwnej treści. Pamiętam że samochody same z siebie się nie psują - niszczą je niedouiczeni mechanicy i uzytkownicy którym się wydaje że jak mechanik twierdzi że rolka nie pasuje to mechanik wie co mówi.
Na przyszłość radzę zmienić mechanika i sprawdzić co się dzieje z samochodem pawidłowo serwisowanym.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Odpowiedz do tematu