Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
28-05-2009, 16:02
[2.5 TD] Wyciek Oleju
Autor Wiadomość
Mighn 
Mitsumaniak

Auto: Shogun '92 2.5 TDI Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-03-2009, 15:26   [2.5 TD] Wyciek Oleju

Daje parę fotek "gdzie cieknie" - i co prawda wiem że taka fotka nie zastąpi dłubania i sprawdzania, ale może ktoś pomoże gdzie szukać...

Shogun 1

shogun 2

dodatkowo, żeby nie tworzyć postów kolejnych:
1 Auto troszkę żabkuje przy jeździe do tyłu,
2 prędkość 90 km/h przy 3K obrotów, po rozpędzeniu do tych 20 km/h zaczyna dopiero żwawo reagować na dodanie gazu,
3 powyżej 95 km/h coś wpada w wibracje (stawiam na wzmocnienie dachu - o ile w tym aucie są listwy wzmacniające),
4 jeden wtryskiwacz wilgotny... ale odpala od kopa,
5 Przy "depięciu"trochę czarnego dymu za autem
6 podczas odpalania pojawia się obłoczek jasnych spalin w okolicy turbo

najmniejsze sugestje będą na pewno cenne :)
Ostatnio zmieniony przez Gene 28-05-2009, 16:03, w całości zmieniany 1 raz  

kornick 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi pajero 2.5 td rok19
Wysłany: 13-03-2009, 21:47   

Witam! Ostatnio sam przerabiałem taki wyciek, podejżewając wadę po wymianie uszczelki pod głowicą,zaryzykowałem uszczelnienie uszczelki klawiatury. pomogło. strzał w dziesiątkę. A już myślałem że czeka mnie ponowna wymiana pod głowicą.to o zdjęciach 9 i 10. pozdrawiam

[ Dodano: 13-03-2009, 21:52 ]
Natomiast co do czarnego dymu po dodaniu gazu, to również miałem to samo, przyspieszenie kąta wtrysku o 2 stopnie załatwiło sprawę. Ale nie wiem w jakim stanie są Twoje wtryskiwacze więc proponuję zacząć od ich sprawdzenia. :roll:

Mighn 
Mitsumaniak

Auto: Shogun '92 2.5 TDI Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-03-2009, 22:53   

Ja też jeszcze nie mam pojęcia co jest w jakim stanie - miałem kupić autko i przez jakiś tydzień z nim porobić, ale... W dzień kupna auta stara wysłużona Vectra umarła ostatecznie, więc zostałem zamiast z planowanymi 2-ma autkami tylko z jednym :( a do pracy trzeba jeździć. a w vectrze padła jedyna rzecz, której nie jestem w stanie sam naprawić czyli skrzynia automat (która umierała już od jakiś 2K km, a ostatnie 400 km zrobiła zalana olejem na maxa - bo inaczej autko nie było w stanie ruszyć.)

Jutro pewnie rozbiorę wszystkie węże od turbo, dobiorę się do wtrysków, zdejmę pokrywę klawiatury, co się da poosadzam na silikonie uszczelkowym (akurat mam zaufanie do tego ustrojstwa :P ), w ciągu tygodnia dotrze do mnie zestaw do regeneracji sprężarki, to w przyszły weekend sobie z nią podłubie i może przy okazji zmienię uszczelki pod oboma kolektorami, no i do 2-ch tygodni (finanse niestety) w planach wymiana wszystkich płynów i olejków z olejem w silniku (obecnie o kolorze smoły) na pierwszym miejscu.

i tu parę pytań:
1. po wyjęciu wtrysków pewnie trzeba wymieniać uszczelki?
2. jaki olej do silnika, myślę nad castrolem TXT 505 01 (Edge Turbo Diesel 5w/40 505.01 approved for Audi/VW engines), tylko nie wiem co autko powie na full syntetyk.
3. jakie specjalne narzędzia (o ile jakieś) są potrzebne do ewentualnego zdjęcia głowicy? (oczywiście nie mówię o kluczu manometrycznym - bo to rozumie się samo z siebie)
4. czy są potrzebne specjalistyczne narzędzia do dłubania się z sprężarką?

Odpowiedz do tematu