[Cari 1.8 GDI] Zawieszenie |
Autor |
Wiadomość |
mały 55
Forumowicz
Auto: LANCER GTS ,2008 cvt.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-03-2009, 20:31 [Cari 1.8 GDI] Zawieszenie
|
|
|
Bardzo glosne dobicie przy zjeżdżaniu z krawężnika z prawej strony ,ew.jak za szybko przelece przez próg zwalniający ,nie jest to stukot a bardzo glośne uderzenie .byłem na trzepaku i na teście amortyzatorów ,nic nie znalezli ,amory 68% sprawności,wymienione górne mocowania amorów z łożyskami ,i jeszcze kilka innych rzeczy w zawieszeniu nie potrafie określić co ,nie znam sie za bardzo,mechanik skasował mnie na 500zł i dalej wali ,do tego mocowania amorow z lozyskami 1050zł już w serwisie Mitsu.efektu żadnego twierdzą że zawieszenie jak w nowym aucie ,a jednak jak za szybko najade na wieksza dziure prawym kołem to jest bardzo głosne pojedyncze uderzenie ,jakieś sugestie ?co moglo nie wyjść na trzepaku ,nie wspomne że mechanik szukał brechą godzine i nic ,twierdzi że wszystko ok.Jeszcze jedno,czasami jest potrzeba ruszenia z piskami,to wtedy wali jak z karabinu . |
|
|
|
 |
crimi
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
|
Wysłany: 17-03-2009, 21:31
|
|
|
Mam ten sam problem, poki co najpierw chcialbym sie dokladnie dowiedziec co wymienic zeby pozbyc sie tych strasznych uderzen. Bo niemam zamiaru zrobic kapitalki zawieszenia, zeby dalej pozostac z tym problemem. |
|
|
|
 |
jolly69
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 267 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 18-03-2009, 09:31
|
|
|
może to nie zawieszenie tylko poduszka silnika wali ?? Miałem kiedyś padniętą poduchę w Clio. Biedni mechanicy cuda robili i nie wiedzieli skąd tak wali, jeździli, podnosili, dalej jeździli.. po dwóch dniach doszli.... |
|
|
|
 |
phixius
Mitsumaniak Gotów do lotu ;)
Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 181 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 18-03-2009, 10:46
|
|
|
Jeśli przy ostrym ruszaniu to albo przegub, albo poduszka silnika. W cari są 4 poduszki-sprawdź ich stan. Co do przegubów był już temat-poszukaj.
U mnie stukot był z luzów na przekładni kierowniczej. Też wcześniej wymieniałem łożyska amortyzatora. |
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 18-03-2009, 11:47
|
|
|
płacisz mechanikowi za wykonaną usługę jeżeli nie naprawił samochodu a powymieniał bóg wie jakie części nie musisz płacić za robociznę tylko za same części, które wymienił także reklamuj bo skasował cie 500 zł a w sumie problemu to nie rozwiązało |
|
|
|
 |
mały 55
Forumowicz
Auto: LANCER GTS ,2008 cvt.
|
Wysłany: 18-03-2009, 15:23
|
|
|
Przegub by tak walił przy zjeżdżaniu z krawężnika ?to jest pojedyncze bardzo glośne uderzenie w okolicach prawego koła. |
|
|
|
 |
andy_lodz [Usunięty]
|
Wysłany: 18-03-2009, 17:07
|
|
|
mały 55 napisał/a: | Przegub by tak walił przy zjeżdżaniu z krawężnika ?to jest pojedyncze bardzo glośne uderzenie w okolicach prawego koła. |
Jeśli by byłto przegub to hałasował by tez jakbys ruszył przy maksymalnie skręconych kołach.W lewo - prawy przegub, w prawo - lewy. Ja tak własnie miałem.
Ja bym jeszcze stawiał na ta poduszkę silnika(lub poduszki bo nie wiem czy jest jedna).
Z tym że słychav tez powinno byc jak np. szybko ruszasz z miejsca.
Pzdr. |
Ostatnio zmieniony przez andy_lodz 18-03-2009, 17:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

|
Wysłany: 18-03-2009, 17:08
|
|
|
może coś banalnego jak źle przymocowany akumulator albo pałąk do podtrzymywania maski
ja z kolei mam inna dolegliwość na małych nierównościach mi telepie takie szybkie głuche uderzenia podejrzewam ze może być to podpora amortyzatora albo łożysko amortyzatora |
|
|
|
 |
heer75
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0+Vialle LPi
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 242 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: 18-03-2009, 17:23
|
|
|
to ja sie podlacze- wlasnie wczoraj wymienili mi pare rzeczy w carismie, sworzen, jeden drazek, jedna koncowke drazka, lacznik oraz gumy stabilizatora - wszystko z przodu+ zbieznosc. Jest jakby ciszej ale nie do konca.. przy wolnej jezdzie i skreceniu albo kiedy kolo najdzie powoli na prog- slychac jedno badz dwa, trzy stukniecia- wydaje mi sie, ze to z z okolic kola (od kierowcy). Calosc ok 600zl. Nie do konca mi jednak o to chodzilo:| Ciszy absolutnej chcialem. Mam minim luz w przekladni, fakt. Czy to moze byc od tego? stukniecia sa gluche, nie metaliczne. |
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

|
Wysłany: 18-03-2009, 19:01
|
|
|
Nowa Szwabia fajny tag ja będę walczył z opora amortyzatora i łożyskiem amortyzatora z przodu i powiem z jakim skutkiem najpierw muszę znaleźć części co w UK graniczy z cudem prawdopodobnie będę musiał sprowadzać z polski chyba ze ktoś powie mi gdzie coś takiego można namierzyc |
|
|
|
 |
andofx1 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-03-2009, 19:40
|
|
|
Ja też mam tak w swoim miśku (cari 2000 lift 1.8GDI sedan) dokładnie jak napisał mały 55 u mnie te uderzenia są dosyć mocne powiedzmy stalowe kiedyś myślałem że alus na śmieci ale jednak nie nic się nie stało .
Ja się już do tego przyzwyczaiłem ten typ chyba tak ma po prostu .
edit:
Mój mechanik mówił że w nie których samochodach tak jest ,jeśli przednia oś jest mocno dociążona a zawieszenie sztywne ,i koła dopompowane tak jak w moim przypadku na 2.2 bara to strzelają czasem niemiłosiernie . |
Ostatnio zmieniony przez andofx1 21-03-2009, 23:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
komuso
Nowy Forumowicz Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8GDI
|
Wysłany: 21-03-2009, 21:34
|
|
|
Nie wiem jak jest w cari bo jeszcze tego nie demolowałem ale problem metalicznych stuków na nierównościach może też być spowodowany wyrobionym krzyżakiem w kolumnie kierowniczej. Kiedyś już tak miałem. Całe zawieszenie było ok, a stukało. Doszedłem do tego przez przypadek. Czsami też stuki na nierownościach powodują zblocza hamulcowe. Jak są wyrobione tulejki prowadzące to "pływają" i słychać stuk. |
|
|
|
 |
|