Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
31-01-2010, 13:36
hamulec reczny
Autor Wiadomość
Rajek 
Forumowicz
fajek

Auto: Mitsubishi Sigma 3.0 V6 24v
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-02-2009, 10:38   hamulec reczny

witam, moje pytanie jak to jest z hamulcem recznym, czy w sigmie sa jakies okleiny (czy jakos tak?)? bo linka jest cala a nie mam recznego...

syski
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2009, 12:12   

W środku masz szczęki a na szczękach okleiny tak ja w maluchu czy fso itp.
Najpierw może wystarczy linkę naciągnąć, jest w tunelu - śruby za fotelami masz z jednej o drugiej strony i z przodu przed fotelami analogicznie - wyciąg popielniczkę tam masz ostatnie 2 śruby i cofnij do tyłu podłokietnik a potem trochę do góry możesz wypiąć w środku jest kostka do podświetlenia popielniczki i wtedy wychodzi tunel z podłokietnikiem tam zobaczysz naciąg do ręcznego jedną śrubą chyba kluczyk 10mm naciąga się obie linki i zaciągnij ręczny i sprawdź czy jest jak nie to trzeba zdjąć tylne koła i zaciski i tarcze i mioże być problem ale to już inna bajka. Powodzenia

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2009, 19:36   

witano właśnie kilka dni temu przerabiałem ten temat tak jak kolega Syski mówi z tylu są tarczo bębny jeśli linka chodzi i jest ok następny krok to niestety zdjęcie tylnych zacisków, mocowań zacisków, zdjęcie tarcz i jeśli masz szczeki do wymiany to musisz jeszcze zdjąć piasty i wtedy dobierzesz się do szczek hamulcowych. Niestety nigdzie nie ma szczek po prostu nie ma ich nawet skatalogowanych mogę ci załatwić nalewani okładzin za 80pln (tyle bierze zakład) + koszt wysyłki, tylko jak będziesz wszystko demontować to wszystkie części z ręcznego pochowaj do pudelka tak by tylko linka została oczywiście przez jakiś czas bez ręcznego możesz jeździć nie ma to wpływu na hamulec zasadniczy
jeśli będziesz miał jakieś jeszcze wątpliwości to pisz

cajmer
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2009, 20:28   

Sprobuj jeszcze jedna regulacja ktora znajduje sie miedzy szczekami. To nie jest skaplikowane, do tej operacji potrzebny ci bedzie plaski srubokret.

Rajek 
Forumowicz
fajek

Auto: Mitsubishi Sigma 3.0 V6 24v
Wysłany: 17-02-2009, 07:49   

oki dzieki poprubuje w weekend...

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 17-02-2009, 20:36   

Panowie, co do tylnych zacisków to nie wiem czy dobrze szukam ale przepatrzyłem intercars i teoretycznie powinni mieć takie zaciski z okładzinami.
Numery czesci mitsu to

MB668906 x2 >>>
MB668907 x1 >>>
MB668908 x1 >>>

i w intercars po wklepaniu daja wyniki w postaci
kompletu za 98 zł (62 w hurcie) - o oznaczeniu GS8479 i to chyba jest to

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

cajmer
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2009, 21:49   

To naprawde nie drogo. Skoro takie problemy z dostaniem.

bubek
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2009, 21:35   

Zamienniki pojawiły się na allegro szczęki i też za 89 zł. Numery takie jak podał Łukasz

[ Dodano: 20-02-2009, 21:52 ]
ale ja mam źródełko, gdzie za 40$ kupię komplet oryginałów + koszty przesyłki krajowej... szczegóły jak zwykle na pw

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 18-03-2009, 18:33   

a do kombiego te same podejdą?? czy inne są??
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 18-03-2009, 19:16   

do kombi sa inne bo jest średnica tarcz inna z tego co mi wiadomo

Odpowiedz do tematu