Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[cari 1,6] problem z check na LPG
Autor Wiadomość
amsirac 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 2002r.
Wysłany: 20-03-2009, 11:29   [cari 1,6] problem z check na LPG

Witam wszystkich. Mam następujący problem. Od jakiegoś czasu świeci mi się lampka check engine. Nie gasła nigdy ale wczoraj zrobiłem reset komputera i pomogło- ale nie na długo. Już po kilku minutach jazdy znów się zapaliła w chwile po przejściu na LPG.
Poza tym wcześniej miałem problemy z LPG tego typu że po przełączeniu na gaz nie chciał ciągnać, dawanie gazu nie pomagało, szarpał i nie mógł wchodzić na obrony a na biegu jałowym gasł praktycznie zawsze. Po jakiejś minucie jak uparcie mu wciskałem but w podłoge to objawy ustępowały i silnik ciągnął idealnie.
Na moje nieszczęście mam ten model Carismy gdzie zwieranie pinów nie daje skutku wymrugiwania błędu na konsoli.

Dzisiaj znów odłączyłem akumulator. Lampka check zniknęła po załączeniu ale silnik ma problemy z nauką obrotów przynajmniej z tym sposobem opisywanym w książce serwisowej. Spróbuje nauczyć go obrotów na maxymalnym obciążeniu całą dostępną w wozie elektroniką i innymi wynalazkami.

Ogólnie co sądzicie o tym wszystkim ?? To ze prawdopodobnie do serwisu będę musiał jechać to wiem ale może ktoś ma jakieś dobre rady które można wypróbować w domowym garażu.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 20-03-2009, 12:07   

sekwencja?
jesli tak to za slabo emulowane wtryski - partacz zakladal instalacje, jesli nie potrafia sobie z tym poradzic
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

DZIUBAS 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 Avance, Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-03-2009, 12:56   

Witam.
Co to znaczy "emulowane wtryski" bo mam podobny problem :?:
Tylko że heck engine gaśnie ale raz za jakiś czas sie pali

amsirac 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-03-2009, 13:50   

Sekwencja :)
Nie wiem czy zakladal partacz czy nie ale gaz byl zalozony w serwisie mitsubishi a poza tym zrobione na gazie juz jest 60 000 i nic sie nie dzialo do tej pory takiego.
Check jednak zapala sie nawet na PB niestety po resecie kompa.

Po resecie zrobilem z 50km i na gazie juz nie gasnie ale tak tez wczesniej miewal ze po dluzszym odcinku objawy ustepowaly tak wiec nie pozostaje mi nic innego jak poczekac kilka godzin az samochod calkowicie ostygnie i sprawdzic jak sie bedzie zachowywal wtedy.

jolly69 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Wysłany: 20-03-2009, 13:56   

DZIUBAS napisał/a:
Co to znaczy "emulowane wtryski" bo mam podobny problem

Gdy przełączasz na gaz wtryski benzyny są automatycznie odcinane, i żeby komputer nie zgłaszał błędu wtrysków to jest niejako "oszukiwany" przez komputer od instalacji gazowej, podawany jest po prostu sygnał emulujący właśnie pracę wtryskiwaczy. Tak samo rzecz się ma z sondą lambda... mieszanka gazowa ma inne proporcje powietrza i w wielu autach komputery wykazują uszkodzenie sondy..

adaśko 
Mitsumaniak

Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Wysłany: 20-03-2009, 15:11   

ja mam mieszalnikowa instalacje i tez kontorka CE sie zapala na gaize ale dopiero wtedy jak na wolnych obrotach silnik pracuje.po zgaszeniu silnika i onownym go urochomieniu kontorlak sie niepali do momentu az nie pozostawie cari na wolnych obrotach.jezdze juz tak 4 lata i nic zlego sie niedzieje.auto doskonale sie spisuje na gazie.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 20-03-2009, 16:18   

amsirac napisał/a:
Nie wiem czy zakladal partacz czy nie ale gaz byl zalozony w serwisie mitsubishi a poza tym zrobione na gazie juz jest 60 000 i nic sie nie dzialo do tej pory takiego.
Check jednak zapala sie nawet na PB niestety po resecie kompa.

a to zmienia postac rzeczy, zalozylem z gory, ze to swiezo po montazu,
to najpierw za pomoca kabelki i sposobu z dzialu faq wymrugaj bledy, jak wymrugasz to podaj je tutaj bedziemy myslec co i jak dalej zaradzic :)
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Cichanos
[Usunięty]

Wysłany: 20-03-2009, 16:45   

Matejko kolega napisał że nie ma tej wersji wymrugiwanej CE.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 20-03-2009, 17:24   

aaa
nie doczytalem, wiec tylko komputer my tu z fusow nie wrozymy, jesli bylo ok, a nie jest, i na benzynie tak samo, to obstawiam lambde
spalanie nie poszlo w gore?
Lexus IS220D
Calish4nia

amsirac 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-03-2009, 17:38   

spalanie poszlo w gore ale nieznacznie. teraz srednio jest 9L w cyklu poza miastem choc na krotkie dystanse. mozliwe ze spalanie podskoczylo przez fakt ze zime mamy ;) w kazdym razie ta kontrolka juz od kilku miesiecy sie swieci ale z gazem te cuda od jakiegos miesiaca sie dzieja.

Na PB jednak nauczylem go obrotow i chodzi ze az milo. Na LPG nadal ma dziwne jazdy. Im mniej odbiornikow pradu wlaczonych tym rowniej chodzi. jak juz wlacze klime+swiatla+ogrzewanie szyby to lata od prawie 0 do 1000 obrotow co chwila- to zaczyna gasnac, to od nowa zalapuje obroty i tak w kolko.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 21-03-2009, 00:55   

amsirac napisał/a:
Na LPG nadal ma dziwne jazdy. Im mniej odbiornikow pradu wlaczonych tym rowniej chodzi. jak juz wlacze klime+swiatla+ogrzewanie szyby to lata od prawie 0 do 1000 obrotow co chwila- to zaczyna gasnac, to od nowa zalapuje obroty i tak w kolko.
za mało gazu na wolnych obrotach, ma za malo i silniczek krokowy dodaje i stwierdza, że za dużo i ujmuje i wtedy przygasa. Należy ustawić śrubką wolnych obrotów - gdzieś na parowniku

jak na benzynie CE nie świeci to nie ma co sprawdzać, gorzej jak świeci też na benzynce

[ Dodano: 21-03-2009, 00:59 ]
Cytat:
ja mam mieszalnikowa instalacje i tez kontorka CE sie zapala na gaize ale dopiero wtedy jak na wolnych obrotach silnik pracuje.
mam to samo, w czasie jazdy się nie zapala - wg mnie nie za dobrze działa jakaś logika emulatora na wolnych obrotach, znaczy podaje wartości, które ECU odrzuca - są dobre podczas jazdy , ale na wolnych obrotach, lub przy spadku poniżej 1000 - nieodpowiednie

DZIUBAS 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-03-2009, 00:40   

jolly69
Dzięki :)

A czy to normalne ze wtryski cykają?
Mam sekwencje STAG300.
Z góry dzięki za pomoc :p
Ostatnio zmieniony przez DZIUBAS 22-03-2009, 14:51, w całości zmieniany 1 raz  

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 22-03-2009, 10:04   

Cytat:
A czy to normalne ze wtryskiu cykajom

benzynowe tez cykaja, taka natura wtryskow, w moim volvo v40 i s60 fabryczne wtryski cykaja tak samo glosno jak te, ktore mialem do gazu w carismie :)

DZIUBAS napisał/a:
sekfencje

sekwencje
Lexus IS220D
Calish4nia

DZIUBAS 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-03-2009, 15:00   

Matejko napisał/a:

benzynowe tez cykaja, taka natura wtryskow, w moim volvo v40 i s60 fabryczne wtryski cykaja tak samo glosno jak te, ktore mialem do gazu w carismie :)

:oops: Dzięki

Odpowiedz do tematu