Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Piaskowanie felg stalowych
Autor Wiadomość
stary alfer 
Mitsumaniak
Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 18-10-2008, 17:38   Piaskowanie felg stalowych

Otrzymałem za gratis komplet felg 14-stek. Niestety felgi leżały parę miesięcy na podwórku i dopadła je rdza.

Gdzie mógłbym za małe pieniądzie podjechać i je wypiaskować?

Dzięki z góry za odpowiedzi.

[ Dodano: 25-10-2008, 13:26 ]
Moje pytanie stało się nieaktualne.

Załatwiłem piaskowanie w stoczni.

Piaskowanie+malowanie dwa razy czarną podkładówką= 2 razy 0,5 litra Luksusowej oraz 10 zł polskich :)

Ogarniam prawy ALT

Maciek 
Mitsumaniak
MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Wysłany: 20-03-2009, 10:28   

Było o stalówkach a może ktoś zna speców od aluminiowych? Dzwoniłem do kilku firm i ceny jakie mi zaproponowano to 450-480 zł netto / kpl 17"
Wykonane usługi to:
- piaskowanie
- farba podkładowa
- malowanie
- lakierowanie
ponoć proszkowo.
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========

Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 20-03-2009, 15:58   

Maćku a gdzie robią komplet za te cene ? ja wiem gdzie malują proszkowo za 200 zł komplet ale w tym zakładnie nie piaskują i trzeba przywieść wyczyszczone już.

a co do malowania proszkiem to po proszek daje sie podkład ? i potem sie go lakieruje? myślałem że to tylko jedna warstwa....

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 20-03-2009, 16:25   

Derpin napisał/a:
Maćku a gdzie robią komplet za te cene ? ja wiem gdzie malują proszkowo za 200 zł komplet ale w tym zakładnie nie piaskują i trzeba przywieść wyczyszczone już.

a co do malowania proszkiem to po proszek daje sie podkład ? i potem sie go lakieruje? myślałem że to tylko jedna warstwa....

To dobrze myślałeś - po to wymyślono proszek by "malować" raz a dobrze
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

Maciek 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-03-2009, 11:14   

Derpin napisał/a:
Maćku a gdzie robią komplet za te cene

Firma Fere na Jesiennej 120zł netto od szt za piaskowanie i malowanie.
Co do tych warstw to ??? spytałem kotlesia do którego dzwoniłem czy tam się jakiś podkład daje a on na to że tak i coś po samym malowaniu w celu zabezpieczenia farby. To lakierowanie to moja nadinterpretacja słów fachmana :-)
Drugi człowiek to p. Marcin nie wiem gdzie jeszcze :mrgreen: dostałem do niego nr od ludzi z firmy Picassa (Struga 76) czy coś takiego. Od niego mam cenę 480zł netto/kpl piaskowanie i proszkowanie.
MICHI DWA STARE FOTY

Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 21-03-2009, 16:00   

http://koral-lakiernictwo.com/malowanie_proszkowe.php napisał/a:

Technologia

Malowanie farbami proszkowymi, jak już wspomniano polega na nakładaniu farby proszkowej na powłokę metalową techniką natrysku elektrostatycznego lub elektrokinetycznego. Nordson - Koral - autoryzowany dystrybutor Farba proszkowa ma granulację w granicach od ok. 10 µm do ok. 100 µm. Podawanie farby jest wspomagane sprężonym powietrzem, które dodatkowo wykorzystuje się do fluidyzacji proszku.
Fluidyzacja proszku to proces, w którym materiał sypki nabiera cech materiałów ciekłych, gdzie zawiesina proszku w powietrzu staje się mieszaniną łatwą do przesyłania w instalacjach pneumatycznych.
Proszek stosowany do napylania posiada własności dielektryczne. Oznacza to, że cząstki farby chętnie magazynują ładunki elektryczne i mogą być ich nośnikami. Dlatego elementy malowane muszą przewodzić ładunki elektryczne (wystarczy powierzchniowo). Dlatego naładowane cząstki farby przywierają równomiernie do powierzchni pokrywanego przedmiotu. Następnie farba jest utwardzana w wysokiej temperaturze (około 200 °C) lub inną techniką np. promieniowania UV. Farbę nanosi się bezpośrednio na powierzchnię bez stosowania farb podkładowych. Powłoki wykonane przez malowanie proszkowe dają powierzchnie gładkie bez zacieków i zmarszczeń.

no to już sam nie wiem...

Maciek 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-03-2009, 20:31   

No wiesz Dominiku może jak dzwoni gość który nie za bardzo się zna i coś takiego usłyszy to kwota 480 zł netto za całość przy "taaaakiej" robocie to mało :-) Sam troszke poczytałem na temat i też wydaje mi się że to jakaś ściema z tym przed i po.
MICHI DWA STARE FOTY

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 22-03-2009, 22:30   

Maciek napisał/a:
No wiesz Dominiku może jak dzwoni gość który nie za bardzo się zna i coś takiego usłyszy to kwota 480 zł netto za całość przy "taaaakiej" robocie to mało :-) Sam troszke poczytałem na temat i też wydaje mi się że to jakaś ściema z tym przed i po.

Raczej ściema z tym proszkiem, pomyliło im się malowanie pistoletem z proszkowym.....
Najprościej iść i zapytać gdzie piec mają - idę o zakład ze wielkie oczy zrobią :D
Sigma kombi '95 - sprzedana
Galant E33A '92 - zniszczony przez wandali
Mazda 323F 1.8 16V SOHC '89 - sprzedana

eddi1977 
Forumowicz

Auto: uno 900 :)
Wysłany: 25-03-2009, 17:19   

Przypadkiem malowałem trochę proszkiem balustrady i wiem że wtedy dawaliśmy szary podkład proszkowy,później do pieca,po wystygnięciu trzeba było lekko przetrzeć papierem ściernym,tzw zmatowienie i później kładło się warstwę końcową.Efekt końcowy był lepszy niż po jednej warstwie jednak nie wykluczam malowania proszkowego jedną warstwą.

Odpowiedz do tematu