Przesunięty przez: Chooper 10-04-2009, 22:19 |
[Cari 1.8 GDI] Klimatyzacja i ogrzewanie |
Autor |
Wiadomość |
robus75
Forumowicz
Auto: Mits Carisma 1.8 GDI 2000r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-04-2009, 21:05 [Cari 1.8 GDI] Klimatyzacja i ogrzewanie
|
|
|
Witajcie wszyscy Mitsumaniaki. Mam kilka pytan odnosnie klimy i ogrzewania. Moj misiek to GDI z 2000r wersja avance.Najpierw klima. Po pierwsze jestem laikiem w tych sprawach i nie wiem czy mam klime automatyczna czy reczna. jak ma byc ustawiona tzn co oznaczaja przy pokretlach funkcje AUT. I od nawiewu i od regulacji czy nawiew ma byc na nogi, szybe itd. W jakiej pozycji powinna byc klima ustawiona. Jak mam na AUT to strasznie dmucha i wlacza mi obieg wewnetrzny.
I teraz ogrzewanie. czy jest jakis termometr wewnatzr autka bo w zimie jak dam np na 25 stopni to przez kratki nawiewu leci cieple powietrze. A teraz jak ustawie taka sama temperature to leci chlodniejsze. Czy cari sama steruje sobie cczy dac wiecej ciepla czy mniej?
Moze troszke nejasno napisalem ale jak by co to szczegolowo opisze dany temat. |
_________________ Robert |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 11-04-2009, 10:42
|
|
|
No to tak. Jak wciśniesz AUT i ustawisz żądaną temp.(podobno się wyświetla na ekranie ja nie wiem bo mam wersje przed liftem) to klima dąży do tego aby taką temp. utrzymać. To dlatego zaczyna dmuchać mocno a z czasem gdy temp. się unormuje zacznie zwalniać.
Z tą temp. jaka wydostaje się z kratek to jest tak że klima auto ma swój czujnik temp. i dlatego jeśli na dworzu jest zimno to może wiać ciepłym a jak jest ciepło to wiać zimnym przy ustawieniu takiej samej temp. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
robus75
Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2009, 19:12
|
|
|
czyli mam rozumiec ze jest jakis termometr wewnatrz auta ze reguluje ta temperature? Piszesz mi ze klima na AUT dazy do danej temperatury. A tak samo jest z ogrzewaniem? Jak dam na AUT to tez bedzie dazyc do ustawionej temperatury? |
|
|
|
 |
demeone
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 598 Skąd: Szczecin/Manchester
|
Wysłany: 11-04-2009, 19:15
|
|
|
W Carismach przed liftem czujnik temp wewnatrz kabiny byl nad zegarkiem.
Ogrzewanie dąży do tego samego by wyrównac zadana temperature na pokretlach do temp wewnatrz auta. Jezeli masz pokretla to masz manualna klime |
|
 |
robus75
Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2009, 19:28
|
|
|
Mam pokretlo i klima wlaczam nacisnieciem jednego z nich. Tzn ze klima jednak manualna. A nad zegarkiem chyba nie mam zadnego termometru. Predzej bym powiedzial ze pod pokretlem od temperatury mam taka mala kratke i moze tam jest ten termometr? Mlun pisze ze mam klime auto |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-04-2009, 20:16
|
|
|
Cari po lifcie ma klimę automatyczną z pokrętłami a nie jak przed liftem z wyświetlaczem.
Robus75 jeśli masz na pokrętłach siły i kierunku nawiewów pozycję auto to ma pewno masz klimę automatyczną i oczywiście w zależności od temperatury zewnętrznej steruje ona zarówno nagrzewnicą jak i sprężarką klimatyzacji tak aby utrzymać zadaną temperaturę.
Pozdrawiam. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
robus75
Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2009, 20:28
|
|
|
I o to mi wlasnie Pieniek chodzilo. Dzieki za wyjasnienie |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 11-04-2009, 20:32
|
|
|
robus75 napisał/a: | Mam pokretlo i klima wlaczam nacisnieciem jednego z nich |
inaczej...jesli pokretlo sily nawiewu masz wyskalowane w cyfrach (1,2,3,4) to znaczy ze masz klime manualna, jesli pokretlo sily nawiewu masz wyskalowane w postaci takiego rozszerzajacego sie "wachlarzyka" ze tak to nazwe to znaczy ze masz automat
to jest zdjecie manuala
to zdjecie automata
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
robus75
Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2009, 21:03
|
|
|
Mam dokladnie taka klime jak na drugim zdjeciu czyli wychodzi na to ze automat. dzieki za zdjecia. A gdzie jest termometr wewnetrzny? |
|
|
|
 |
demeone
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 598 Skąd: Szczecin/Manchester
|
Wysłany: 11-04-2009, 21:08
|
|
|
To w Cari GDI po lifcie nie ma wyswietlacza? To skad wiadomo jaka temperature ustwilo sie? Pytam bo nigdy nie widzialem jeszcze po lifcie |
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 11-04-2009, 21:08
|
|
|
robus75 napisał/a: | A gdzie jest termometr wewnetrzny? |
nie ma termometru wewnetrznego. Jest tylko zewnetrzny.
demeone napisał/a: | To w Cari GDI po lifcie nie ma wyswietlacza? To skad wiadomo jaka temperature ustwilo sie |
wszystko jest podawane na tym "ekraniku" na samej gorze konsoli centralnej. Dane z komputera pokladowego, radiostacje, klimatyzacja, nawiewy, godzina itd
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
observer
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma II 1.8GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 58 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: 11-04-2009, 21:19
|
|
|
robus75 napisał/a: | A gdzie jest termometr wewnetrzny? |
Za tą kratką pod pokrętłem z stopniami temperatury.
demeone napisał/a: | To w Cari GDI po lifcie nie ma wyswietlacza? To skad wiadomo jaka temperature ustwilo sie |
Z symboli na pokrętle temperatury. |
|
|
|
 |
robus75
Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2009, 21:44
|
|
|
Robson86 napisał/a: | robus75 napisał/a: | A gdzie jest termometr wewnetrzny? |
nie ma termometru wewnetrznego. Jest tylko zewnetrzny.
wszystko jest podawane na tym "ekraniku" na samej gorze konsoli centralnej. Dane z komputera pokladowego, radiostacje, klimatyzacja, nawiewy, godzina itd
Pozdroo |
na tym ekraniku tez jest pokazana klimatyzacja i nawiewy? Nie zauwazylem tego u siebie. Wiec mam ten termomert wewnetrzny czy nie bo widze dwie sprzeczne opinie. |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 11-04-2009, 23:58
|
|
|
robus75 napisał/a: | na tym ekraniku tez jest pokazana klimatyzacja i nawiewy? |
jest pokazana sila nawiewu (1 z 4), miejsce nawiewu, przy przekreceniu temperatury (pokretla) na ekranie widzisz jaka temperature wybrales(dokladnie), a po chwili zamiast obranej temperatury pojawia sie temperatura zewnetrzna.
robus75 napisał/a: | Wiec mam ten termomert wewnetrzny |
jesli chodzi o wyswietlenie wartosci temperatury to nie masz...
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
robus75
Forumowicz
|
Wysłany: 13-04-2009, 07:26
|
|
|
Robson86 napisał/a: | robus75 napisał/a: | na tym ekraniku tez jest pokazana klimatyzacja i nawiewy? |
jest pokazana sila nawiewu (1 z 4), miejsce nawiewu, przy przekreceniu temperatury (pokretla) na ekranie widzisz jaka temperature wybrales(dokladnie), a po chwili zamiast obranej temperatury pojawia sie temperatura zewnetrzna.
robus75 napisał/a: | Wiec mam ten termomert wewnetrzny |
jesli chodzi o wyswietlenie wartosci temperatury to nie masz...
Pozdroo |
I wlsnie chodzi o to ze na tym wyswietlaczu nie pokazuje mi ani sily nawiewu ani miejsca nawiewu a tym bardziej wartosci ustawionej temperatury. Co moze byc nie tak? |
|
|
|
 |
|