Przesunięty przez: mjsystem 01-03-2014, 13:25 |
[CY3A 1.8] Zakup Lancera 1.8 143KM |
Autor |
Wiadomość |
Ali-En [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2009, 19:23
|
|
|
Szansa jest tylko jedna, jeżeli dealer nie dał zlecenia fakturowania Twojego samochodu jeszcze. Wtedy on kupuje samochód po aktualnej promocji. Jeżeli dał wcześniej, to ma go po poprzedniej.
Sprzedawcy dowiadują się o promocjach mniej więcej w tym samym czasie co klienci więc za bardzo na nich winy zwalać nie można. Taka jest polityka MMC że promocje są zmienne co miesiąc.
Umową wiążącą jest umowa zamówienie a nie FV. |
|
|
|
 |
tojaro
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-04-2009, 19:57
|
|
|
Ali-En napisał/a: | Szansa jest tylko jedna, jeżeli dealer nie dał zlecenia fakturowania Twojego samochodu jeszcze. Wtedy on kupuje samochód po aktualnej promocji. Jeżeli dał wcześniej, to ma go po poprzedniej.
Sprzedawcy dowiadują się o promocjach mniej więcej w tym samym czasie co klienci więc za bardzo na nich winy zwalać nie można. Taka jest polityka MMC że promocje są zmienne co miesiąc.
Umową wiążącą jest umowa zamówienie a nie FV. |
Wiem że sprawa nie jest oczywista i prosta, też tak może być że mimo iż dokładnie rok temu jeden z forumowiczów miał ten sam problem (wtedy zmienili datę FV) to ja nie muszę mieć tyle szczęścia. Co do tego czy sprzedawca wiedział - hmmm, a do jakich wniosków można dojść jeśli FV jest z 31.03.2009 a od 1.04 były już nowe ceny w salonie? Co zaś się tyczy zamówienia - niby racja że to zgoda na zawarcie transakcji - tyle, że na moim zleceniu są dwa typy lancera i trzy kolory, bo nie wiadomo jaki uda im się ściągnąć i cena w rabacie 50 na 50. Kilka dni później zmieniłem zdanie co do kredytu i postanowiłem wziąć auto za gotówkę, sprzedawca miał poprawić zamówienie, czego nie uczynił. 3 kwietnia przesłał mi faksem FV z błędną kwotą. Po uwadze na jej temat obiecał zrobić korektę FV. No ale jeśli robił korektę FV z marca - to chyba nie z datą wsteczną? No ale jak sprawa wyjdzie to zobaczę. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-04-2009, 20:08
|
|
|
gzesiolek napisał/a: | rozumiem jakby wprowadzili promocje na 2009 miesiac lub dwa po wyprzedaniu rocznika 2008, ale juz teraz... pewnie nie jeden klient czuje sie teraz nieco oszukany... |
Niby dlaczego? A jakby następne osoby kupowały dużo drożej to byłbyś szczęśliwy?Normalna gra rynkowa i tyle. Ktoś traci aby inny mógł zyskać. |
|
|
|
 |
tojaro
Forumowicz
|
Wysłany: 05-04-2009, 20:49
|
|
|
sla napisał/a: | gzesiolek napisał/a: | rozumiem jakby wprowadzili promocje na 2009 miesiac lub dwa po wyprzedaniu rocznika 2008, ale juz teraz... pewnie nie jeden klient czuje sie teraz nieco oszukany... |
Niby dlaczego? A jakby następne osoby kupowały dużo drożej to byłbyś szczęśliwy?Normalna gra rynkowa i tyle. Ktoś traci aby inny mógł zyskać. |
Racja. Już mi się to zdarzało - pewnie jak każdemu, tyle że w innych przypadkach miałem towar. Tu niestety jedynie czekanie. Dlatego więc cale moje pytanie i opinia. Gdybym wóz miał i dawałbym mu "chlać" swoje paliwko, to by nie było sprawy. No może mały niesmak |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3268 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 06-04-2009, 09:19
|
|
|
Moje podejście w podobnych sytuacjach jest takie , że jak już kupiłem to mnie przestaje interesować co dalej dzieje się z ceną . W dniu zakupu uznałem , że towar jest wart swojej ceny i zapłaciłem . Potem to już tylko użytkuję . Po co stres i nerwy ? Brałem byłem zadowolony i jestem nadal . |
|
 |
Pawcho
Forumowicz Pawcho
Auto: Lancer 1.8 SB Intense
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2009 Posty: 265 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 06-04-2009, 12:20
|
|
|
i chyba to jest najlepsze podejście do tematu a przynajmniej najzdrowsze |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-04-2009, 12:45
|
|
|
sla napisał/a: | gzesiolek napisał/a: | rozumiem jakby wprowadzili promocje na 2009 miesiac lub dwa po wyprzedaniu rocznika 2008, ale juz teraz... pewnie nie jeden klient czuje sie teraz nieco oszukany... |
Nie o to chodzi, ze chce aby ktos kupowal drozej, czy taniej...
W przeciwienstwie do wiekszosci Polakow nie ciesze sie z nieszczescia innych.
Moja opinia odnosi sie do jakosci akcji promocyjnych i zwiazanych z nimi odczuc klienta.
Na codzien zajmuje sie zarzadzaniem projektami i opieka nad klientami i jakbym jednemu z drugim wywinal taki numer, ze najpierw bym zachwalal cennik, ze to ostatni moment na zakup towaru/rozwiazania po takiej niskiej cenie, a tydzień pozniej oglaszalbym wszem i wobec ze jednak nowsza wersje mozna dostac jeszcze taniej to juz nigdy nie traktowali by mnie i moich slow powaznie.
Rozumiem, ze gra rynkowa itp., ale jakos w biznesowych kontaktach nie uznaje handlu ala akwizytor, byle wcisnac i zapomniec.
Zwlaszcza iz podczas procesu zakupu i klopotow ze znalezieniem wersji 1,5 Invite w roczniku 2008 zadawalem wyrazne pytanie do MMC, czy przewidują promocje na ta wersje w roczniku 2009. Dostalem odpowiedz negatywna z odeslaniem do dealera. Zresztą dostałem też odpowiedź,że nie ma już tej wersji dostępnej w Polsce w roczniku 2008, a takową znalazłem po poszukiwaniach po dealerach.
Stąd się wzieła moja opinia, że takie planowanie i zarządzanie promocjami wywołuje negatywne odczucie u klientów... i kropka i tyle... nie stoi za tym jakaś głębsza uraza.
Sam zachęcam ojca żeby skorzystał z promocji teraz i kupił sobie Lancerka, bo autko fajne a i on ma lepszą okazję żeby 1,8 sobie pojeździć |
|
|
|
 |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2009, 11:27
|
|
|
Zdjęcia wkrótce bo samochód już stoi na podjeździe.
Takie szybkie pytanko.
Jak się odbiera połączenia telefoniczne przy pomocy systemu BT z pokładu samochodu ?
Pytam dlatego, że samochód będę widział dopiero w święta, a ojciec nawet z instrukcji biedny nie potrafi się dowiedzieć. |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
|
Wysłany: 07-04-2009, 11:40
|
|
|
musi dodac kontakt do ksiazki tel. w samochodzie odbyw sie to mniej wiecej tak: przypisanie nazwy i podanie ustnie nr tel. ... szczerze mowiac jest to do zrobienia, ale trzeba miec dobra dykcje po angielsku zeby nr wklepac poprawnie..., ja mam kilka nr wklepanych tych najczesciej uzywanych, najtrudniej jest jednak podawac ustnie nr w czasie jazdy... komu sie to udalo?? mi narazie raz, jesli nie podasz nr w miare rownym szybkim tempie to nici z tego a nie ejst to latwe przetworzenie nr z polskiego na angielski, biorac pod uwage fakt ze wiekszosc z nas i tak pamieta nr tel jako liczby w setkach albo w dziesiatkach duzo latwie jest jednak wybierac nr recznie na telefonie, a BT wrzuci to na glosniki w misku, a co do instrukcji jest dosc jasno napisana i wiadomo o co chodzi , co nie zmienia faktu ze nie jest to proste |
|
|
|
 |
dwakola [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2009, 11:49
|
|
|
kaeres napisał/a: | Zdjęcia wkrótce bo samochód już stoi na podjeździe.
Takie szybkie pytanko.
Jak się odbiera połączenia telefoniczne przy pomocy systemu BT z pokładu samochodu ?
Pytam dlatego, że samochód będę widział dopiero w święta, a ojciec nawet z instrukcji biedny nie potrafi się dowiedzieć. |
Najpierw musisz sparowac telefon z systemem w Misku (opisane w instrukcji).
Potem odbierasz rozmowe przyciskiem na kierownicy.
Mozna rowniez wybierac numer za pomoca rozpoznawania mowy,
ale mi sie nie udalo z tego skorzystac, bo nie rozumie u mnie liczby dwa
po angielsku (i nie tylko mi, czytajac forum).
Wiec jako wybieranie polecalbym klasycznie z klawiatury a rozmowa idzie i tak
na zestaw.
Pozdr
AK |
|
|
|
 |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2009, 11:53
|
|
|
Chodzi mi bardziej o to, że ojciec jadą wczoraj nowym autkiem chciał do mnie zadzwonić nawet przy użyciu manualnie telefonu ale rozmawiać przez zestaw w samochodzie nie potrafił tego uczynić.
Gdy ze mną rozmawiał normalnie przez słuchawkę to było OK (wiadomo) ale gdy chciał się przełączyć (chyba na kierownicy jet przycisk) aby rozmawiać przez zestaw głośnomówiący w samochodzie to nas rozłączało.
Podobno raz mu się udało porozmawiać z inną osobą no ale nie pamięta jak tego dokonał |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-04-2009, 12:20
|
|
|
Jeżeli telefon jest sparowany z samochodem (w tym wypadku samochód to po prostu taka duża słuchawka bluetooth ) to na telefonie powinno się wyświetlić coś, co oznacza, że podłączona jest słuchawka. Jak wybiera się numer w telefonie, to powinno rozmowę od początku przekierować na głośnik. Można jakoś w czasie rozmowy przekierować na telefon (jak byś nie chciał żeby inni słyszeli w samochodzie) ale nie pamiętam jak. Ogólnie jak telefon wykrył słuchawkę (czyli samochód) to wszytko powinno iść przez głośnik, niezależnie czy odbierasz, czy dzwonisz. U mnie nie zawsze wykrywa, czasami zrywa połączenie między tel. a samochodem, ale zrzucam winę na to, że mam "porypany" telefon, czyli palmofon. Ale przeinstalowałem system w telefonie i jest chyba lepiej
Ja mam po prostu włączony bluetooth, wsiadam do samochodu, odpalam i samo się łączy. Praktycznie korzystam codziennie. |
|
|
|
 |
tojaro
Forumowicz
|
Wysłany: 13-04-2009, 22:26
|
|
|
Za rady należy dziękować - więc dziękuję forumowiczom!
Wszystkich zainteresowanych informuję: MMP nie obniżyło wartości marcowej FV do wartości obowiązującej w kwietniu. Zaistniałą różnicę natomiast zrekompensował mi niemal w 100% dealer. Tak więc jestem zadowolony nie dość że z ceny to i z jazdy, ponieważ wróciłem właśnie z świątecznego wyjazdu (ok. 800 km). |
|
|
|
 |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 14-04-2009, 11:32
|
|
|
Obiecana sesja zdjęciowa oraz krótkie przedstawienie pojazdu.
Zapraszam do odpowiedniego wątku - http://forum.mitsumaniaki...p=473732#473732
PS. Sprawa z BT rozwiązana. Ojciec po prostu nie zna eng. więc i nie mógł tego poustawiać. |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
|
Wysłany: 14-04-2009, 15:17
|
|
|
no mowilem ze kwestia dogadania sie po angielsku
moj ojciec tez nie bardzo mogl... ale on mial inny problem numerow nie mogl wklepac... bo mowil 2 jakos tak dziwnie ze BT lapal 0 ("oł") trzeba mowic takie "plaskie" 2
mi sie tam ten system podoba jest z kim pogadac jak sie samemu jedzie )) |
|
|
|
 |
|