Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:17
Ubezpieczenie Outlandera
Autor Wiadomość
Mont 
Forumowicz

Auto: E82
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-04-2009, 21:16   

Wiesz, nie lubię Hestii bo mam złe doświadczenia z tą firmą ale przyklejanie łatki bez pojęcia za co się zapłaciło też jest nie wporządku.
Zakładam, że masz wariant AC SERWIS

art.19 ust.2 art.19 ust.2 OWU Na wniosek ubezpieczonego,pomimo przyjęcia w umowie ubezp.wariantu serwisowego Ergo Hestia może dokonać rozmiaru szkody częściowej w oparciu o wariant kosztorysowy.
Allianz ma podobnie w par.9 OWU AC.

Jeżeli chcesz komuś coś zarzucać to raczej serwisowi, że ma klienta na którym może zarobić, a nie potrafi o to zadbać. Upoważnić do odbioru odszkodowania możesz każdego, w tym ASO. Nie wyobrażasz sobie chyba, że wypłacą Ci do ręki odszkodowanie wyliczone wg.stawek serwisowych bez udokumentowania poniesionych kosztów.
Tak to tylko kosztorysowo, tj.wg.stawek rzemieślniczych i na zamiennikach :)
Płacisz za ubezpieczenie, a tak naprawdę kupujesz kota w worku.

Rok temu kolega polecił mi bardzo atrakcyjna ofertę Cigna STU, AC chyba 40% tańsze od tych branych poważnie pod uwagę.
Analiza OWU wykazała, że mogą zmniejszyć odszkodowanie jeśli do wypadku dojdzie w skutek:
- wjechania na skrzyżownaie na czerownym świetle,
- przekroczenia dozwolonej prędkości bodajże o 30km/h
- rażącego niedbalstwa cy cóś :badgrin:

cebull 
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
Wysłany: 12-04-2009, 22:01   

Mont, chyba sie nie rozumiemy, ja nie chce pieniedzy do reki interesuje mnie bezgotowkowe naprawienie szkody, ale nasza rozmowa odbiega juz od tematu watku wiec nie zamierzam jej dalej ciagnac.
Podsumowujac : polecam Allianz, nie polecam Hestii

Mont 
Forumowicz

Wysłany: 13-04-2009, 10:42   

cebull napisał/a:
Mont, chyba sie nie rozumiemy, (...)Podsumowujac : polecam Allianz, nie polecam Hestii

No chyba nie :) próbuję Ci wyłuszczyć, że oferta tych firm niczym się nie różni,no może oprócz ceny. Allianz wg.moich informacji jest dużo droższy, przy każdym wznowieniu dzwonię do nich i rezygnuję :)

Ja odbieram Twój problem tak, że chcesz odbudować autko w ASO i żadnych pieniędzy nie chcesz na oczy widzieć.
Każdy blacharz z pocałowaniem ręki wziąłby od Ciebie pełnomocnictwo do bezgotówkowego rozliczenia szkody. Nie ma łatwiejszego zarobku niż szkoda z AC :)
Tylko ASO jest tak zbiurokratyzowaną instytucją (albo mają za dużo kasy), że nie potrafia Ci pomóc :)

cebull 
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
Wysłany: 13-04-2009, 13:46   

No wlasnie chca mi pomoc i to mnie cieszy, a jezeli Allianz niczym sie nie rozni w OWU od Hestii to tymbardziej polecam Allianz moze sa drozsi ale nie robia zadnych problemow w rozliczaniu szkod czy to gotowkowo czy bezgotowkowo w przeciwienstwie do Hestii, no ale to moje subiektywne zdanie i kazdy przypadek jest inny wiec nie ma gwarancji, ze inni beda tak zadowoleni jak ja...

zbyszko_orzech 
Forumowicz

Auto: Outlander Intense+ SE
Wysłany: 15-04-2009, 10:57   

Witam

A korzystał ktoś z was z usług LINK4 ??
Pytam bo zaproponowali mi w ofercie pełen pakiet a cenę podobną jak w PZU i Liberty ale na korzystniejszych warunkach tzn. przez rok w przypadku szkody z AC jest zagwarantowana pełna kwota taka jak zapłaciłem za auto w salonie. Pakiet szyby który chroni zniżki AC i inne cuda. Ale jak to jest w praktyce. Ktoś już maił tę niemiłą przyjemność korzystania z tego ubezpieczyciela? Jak to jest z bezgotówkową naprawą w ASO?

dab 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Wysłany: 15-04-2009, 17:31   

Smakowalem link4 i rewelacji nie ma. Mialem nawet szkode i niestety tak odwracali kota ogonem ze koncowo musialem sam zaplacic za naprawe... :evil:
Co do wodotryskow typu szyba gratis :) to zerknij na malutka gwiadke, o ile pamietam pokrywaja jedynie znikoma wartosc szyby jakies max 400zl, co to jest w przypadku gdybys chcial kupic oryginala kosztujacego np 2tys zl lub wiecej :-)
Fajna opcja ale dla starych tanich aut.
Zaleta linku4 jest atomiast to ze maja w pakiecie assistance dzialajace nawet 10m od domu :-)
Majac tak awaryjne auto jak laguna czesto z niego korzystalem i tu mi sie oplacilo :-)
Obecnie stawki w link4 nie sa juz tak atrakcyjne jak z poczatku ich dzialalnosci i co roku dobieram innego ubezpieczyciela.
Generalnie linka nie polecam.
Teraz w Hestii dla nowego outlandera o wartosci 100tys zl daja przy 60% 3200zl za pelny pakiet ubezpieczeniowy. Taniej chyba nie bedzie? :)

ruslana81 
Mitsumaniak
żona swego męża

Auto: Corleone&RalliKrówka
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 15-04-2009, 19:39   

Ali-En napisał/a:
Nie ma sensu podawać kwot gdyż są one zależne od miejsca zamieszkania i bywają bardzo rozbieżne. Dodatkowo AC nie jest równe AC, jest to ubezpieczenie dobrowolne i zakres jest różny dla ubezpieczycieli. A to zakres wg mnie jest istotny.

Zgadza się. Oprócz tego wszelkie wyłączenia, franszyzy i udzialy własne.
zbyszko_orzech napisał/a:
ile was to wynosi za pakiet

W pakiecie można dostać b. dobrą ofertę. :wink:

dab napisał/a:
Co do wodotryskow typu szyba gratis

taaa, też mi to wcisnęli.
dab napisał/a:
pokrywaja jedynie znikoma wartosc szyby

i to w bardzo dokładnie określonych przypadkach, wcale nie jest to takie różowe, ale człowiek zazwyczaj doczytuje to sobie w domu, już "po" zawarciu umowy.

Ze swojej strony proponuję Compensę (chociaż mają zwyżkę za markę Mitsubishi) i HDI - mają dobre stawki. A w InterRisk słyszałam, ze jest "dobra" likwidacja szkód. Zostaje jeszcze Generali ewentualnie. Cenowo dobrą ofertę ma też PZM TU S.A., chociaż opinii o nich nie znam (jak jest np. z likwidacją).

Generalnie z ubezpieczycielami jest tak, że zawsze znajdą się zadowoleni i niezadowoleni Klienci, każdy ma inne doświadczenia, każdemu zależy na czym innym i trudno coś "polecić". Sama mam OC w Link4 i zamierzam wypowiedzieć umowę w maju i kupić gdzie indziej. Stawki wcale nie są już atrakcyjne. Bardzo ważne też jest zwrócenie uwagi na udziały własne w AC oraz możliwość ich zniesienia (za opłatą dodatkowej składki). Niestety o PZU ostatnio mam sporo negatywnych informacji zwrotnych jeśli chodzi o likwidację szkód.

Jak to się mówi - czasem warto kupić coś droższego, bo nie każdy lubi kupować w "Biedronce", ale z drugiej strony - droższe nie zawsze znaczy lepsze. :wink:

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 20-04-2009, 10:18   

Ale właśnie moim zdaniem podawanie stawek ma sens.

Jeżeli napiszemy jakie są zniżki, ile lat PJ, który okręg ubezpieczeniowy, jaki samochód i jaka pojemność i na jaka wartość i jakie opcje przy likwidacji szkód to mamy większość danych.
Więc do tematu:

Pakiet: na Outlandera 2.0, wartość o. 105tys., full zniżki AC i OC, okręg chyba 1 Warszawa-Powiat Wołomin,
- PZU ok. 4400zł.
- Hestia ok. 3337zł.
- i jeszcze jakiś pakiet ale nie pamiętam firmy ok. 4200zł.

Ceny na dziś.

zbyszko_orzech 
Forumowicz

Auto: Outlander Intense+ SE
Wysłany: 20-04-2009, 19:09   

Student napisał/a:
Ale właśnie moim zdaniem podawanie stawek ma sens.

Jeżeli napiszemy jakie są zniżki, ile lat PJ, który okręg ubezpieczeniowy, jaki samochód i jaka pojemność i na jaka wartość i jakie opcje przy likwidacji szkód to mamy większość danych.
Więc do tematu:

Pakiet: na Outlandera 2.0, wartość o. 105tys., full zniżki AC i OC, okręg chyba 1 Warszawa-Powiat Wołomin,
- PZU ok. 4400zł.
- Hestia ok. 3337zł.
- i jeszcze jakiś pakiet ale nie pamiętam firmy ok. 4200zł.

Ceny na dziś.

W pełni popieram kolege
Ja właśnie lada dzień odbieram auto i chciałbym się dowiedzieć konkretnie na temat ubezieczycieli. Ktoś ubezpiecza w okolicach Łodzi? Gdzie i za ile?

Mont 
Forumowicz

Wysłany: 20-04-2009, 21:35   

Student napisał/a:
- PZU ok. 4400zł.
- Hestia ok. 3337zł.
-.

Przy darmowej karcie Kredyt Banku jest rabat 20% na wszytskie ubezp. w Warcie, daje to składkę na AC+KR+ASS 3500,00 przy SU 125tys.

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2009, 00:40   

A czy taki sam zakres ubezpieczenia?

Mont 
Forumowicz

Wysłany: 21-04-2009, 08:24   

Hmm szczegółowo nie porównywałem, w Warcie jest stała, nie zmniejszająca się SU i zniesiony udział własny,naprawa w ASO na oryginalnych częściach i dość rozbudowane ASS na całą Europę za które w zeszłym roku musiałem dodatkowo dopłacić 120,00zł.

Como
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2009, 12:09   

zbyszko_orzech napisał/a:
Witam

A korzystał ktoś z was z usług LINK4 ??
Pytam bo zaproponowali mi w ofercie pełen pakiet a cenę podobną jak w PZU i Liberty ale na korzystniejszych warunkach tzn. przez rok w przypadku szkody z AC jest zagwarantowana pełna kwota taka jak zapłaciłem za auto w salonie. Pakiet szyby który chroni zniżki AC i inne cuda. Ale jak to jest w praktyce. Ktoś już maił tę niemiłą przyjemność korzystania z tego ubezpieczyciela? Jak to jest z bezgotówkową naprawą w ASO?

Ja mam u nich ubezpieczenie juz trzeci rok. Jestem raczej z tych zorientowanych, i co roku sprawdzam ceny w innych TU, wiadomo ze nie we wszystkich, ale w 5 minimum. Nie zgodze sie ze teraz maja wyzsze ceny, bo u mnie od trzech lat wychodzi najtaniej. Wiadomo, ze jak zawierasz to zapytaj o promocje,z tego co pamietam to jest 10% za ubepieczenie przez internet, 5% na fotelik chicco i 5% jesli wozisz dziecko do 6 roku zycia.....ja korzystalem z tych trzech i moze dzieki temu byli najlepsi. Co do szkod, to kiedys zagapilem sie i wjechalem w tyl typowi na skrzyzowaniu, myslalem ze przejedzie na pomaranczowym.....ehhh....Szkoda likwidowana rzecz jasna z mojego AC, do wymiany byl zderzak, maska, krata i cos tam jeszcze.....ogolnie naprawa bezgotowkowa w salonie....nie dostalem zadnego pisma zebym sam cos regulowal, doplacal itp, wiec bez udzialu wlasnego. Acha naprawa byla na nowych czesciach......Nie wiem, ktos dobrze napisal, sa rozne opinie, ja w kazdym razie mam z nimi same pozytywne skojarzenia, i jesli tylko nie beda drozsi od konkurencji to bede u nich.

xwaldek66 
Nowy Forumowicz

Auto: outek II int +
Wysłany: 23-04-2009, 01:08   

Ja korzystam z Generali kilka lat i jestem z nich zadowolony. Kupuję zawsze cały pakiet (AC, OC, NW i Assistance) , mam wzystkie zniżki i dodatkową za grupę zawodową. Na zmówionego nowego OII (Intens +) wyliczył mi na szybko niecałe 2700. Generali Nysa, opolskie

didku 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2,2 INSTYLE
Wysłany: 16-05-2009, 10:56   

Hestia 3304 za OII INSTYLE rocznik 2008 OC 60 AC 50% zniżki i dobry kod pocztowy :lol:

Odpowiedz do tematu