Dodatki do paliwa |
Autor |
Wiadomość |
stag [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2007, 14:24 Dodatki do paliwa
|
|
|
Witam!
Mam pytanie do Forumowiczów odnośnie specjalnych środków do czyszczenia układu zasilania (m.in. wtryskiwaczy).
Jestem od niedawna posiadaczem DID-a (mój pierwszy diesel) i gdzieś wyczytałem, że co jakiś czas powinno się coś takiego dolać do zbiornika paliwa.
Czy jest to w 100% bezpieczne dla silnika, czy też są jakies przeciwwskazania? |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 01-12-2007, 15:10
|
|
|
stag napisał/a: | Czy jest to w 100% bezpieczne dla silnika, czy też są jakies przeciwwskazania? |
Widzisz jesli masz jakiekolwiek obawy nie lej. Takie jest moje zdanie. Osobiscie polecil bym Ci zalanie raz na jakis czas (np. 2 zbiorniki pod rząd) jakiejs wypasionej ropy typu BP ultimate diesel np. Specyfiki jak specyfiki jedni sa zadowoleni inni nie.
Moim zdaniem szkoda silniczka...
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 01-12-2007, 15:42
|
|
|
Tankuj paliwo na dobrych stacjach, nie na żadnych "no name'ach". |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
stag [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2007, 22:21
|
|
|
Dzięki za info.
Czyli trzeba do tych wynalazków podchodzić z dystansem...
A jeszcze dopytam o dodatki "zimowe". Chodzi chyba o wiązanie wody, opóźnienie wytrącania parafiny albo jakoś tak....
Czy tego też raczej nie stosować?
A paliwko tankuję np. na NESTE - jest wg Was ok? |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 01-12-2007, 22:31
|
|
|
stag napisał/a: | Czy tego też raczej nie stosować?
A paliwko tankuję np. na NESTE - jest wg Was ok? | Wg mnie NESTE jest OK, choć spotkasz się z opiniami tu na Forum, że z Neste to auto się muli i że lepiej omijać. Tankuję tylko na tych stacjach od .... jakichś 3-4 lat - no problem. Dodatków zimowych nie dodawałem żadnych - najniższa temp. ub.zimy to coś ok. -24'C. Dało radę Ale myślę, że tak przy ok. -30'C samo paliwo mogłoby już nie wydolić
Cóż... ciekawe jaka będzie ta zima ... |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Misiek_Haribo [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2007, 08:22
|
|
|
JCH napisał/a: | stag napisał/a: | Czy tego też raczej nie stosować?
A paliwko tankuję np. na NESTE - jest wg Was ok? | Wg mnie NESTE jest OK, choć spotkasz się z opiniami tu na Forum, że z Neste to auto się muli i że lepiej omijać. Tankuję tylko na tych stacjach od .... jakichś 3-4 lat - no problem. Dodatków zimowych nie dodawałem żadnych - najniższa temp. ub.zimy to coś ok. -24'C. Dało radę Ale myślę, że tak przy ok. -30'C samo paliwo mogłoby już nie wydolić
Cóż... ciekawe jaka będzie ta zima ... |
Jeśli chodzi o dodatki to bym sobie darował, natomiast jeśli chodzi o mróz to warto kupić depresator. Przy mrozach rzędu -25, -30 warto go dolać do zbiornika, niż później walczyć z rozmrażaniem przewodów, czy wyjmowaniem baku. Butelka depresatora to w większości dużych marketów koszt ok. 15-20 zł. |
|
|
|
 |
stag [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2007, 18:34
|
|
|
No właśnie. Jaka ta zima będzie? - zobaczymy.
Ale w taki depresator się zaopatrzę.
Dzięki. |
|
|
|
 |
slawekw_79 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-12-2007, 19:11
|
|
|
ja jeżdżę dieslami od 5 lat, miałem najróżniejsze. Jedno wiem na pewno omijam wszystkie prywatne i super tanie ( auchan, itp.) oraz stare ( te co mają 15 i więcej lat ). w prywatnych zawsze chrzczą paliwo, supermarkety - to co tanie nie jest dobre, a stare - mają stalowe zbiorniki które już są zardzewiałe. Osobiście polecam tylko BP Shell i Orlen, nawet Jet i Lotos mają .... paliwo.
ps. i nie dolewam żadnych specyfików, duże koncerny odpowiednio o nas dbają, wystarczy przestrzegać jednej zasady - zawsze tankuj do pełna i staraj się mieć więcej niż pół zbiornika |
|
|
|
 |
ted00 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2007, 16:25
|
|
|
Witam,a ja od kilku miesięcy wlewam do swojego MMSa eco v ..http://www.tanie-paliwo.pl/product_info.php?products_id=1&cPath=1
I jestem zadowolony,mam kilku znajomych,którzy stosują ten środek i również są zadowoleni.....ale pewnie zdania sa podzielone. |
|
|
|
 |
menek [Usunięty]
|
Wysłany: 12-12-2007, 11:41
|
|
|
Ja od 5 lat tankuje na NESTE mojego Did'a raz tylko miałem kłopot, 2 lata temu był taki tydzień że temperatura spadała w nocy poniżej -35. Wytracała się z paliwa parafina i zalepiła cały filtr paliwa.
Trzeba było wymienić filierek i dolać szuwaksu do paliwa, więcej niespodzianek nie miałem. |
|
|
|
 |
irekmiecz
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Pomógł: 10 razy Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 16-04-2009, 13:37
|
|
|
ja używam regularnie ten w czarnej butelce (oczywiście do silników benzynowych)
Czy pomaga ???? wydaje mi się, że tak ..
Po 7-8 tys km wydaje mi się, że po wciskaniu pedały gazu, silnik tak jakby nie przyspieszał płynnie ... po dodaniu powyższego specyfiku STP opisany objaw ginie na kolejne 7-8 tys
...a przynajmniej tak mi się wydaje |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 16-04-2009, 17:44
|
|
|
akbi napisał/a: |
...a przynajmniej tak mi się wydaje |
Mam takie same odczucia. Ja wlewam przed dluzsza trasa srednio raz na pol roku. |
|
|
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 17-04-2009, 09:14
|
|
|
Osobiście używam dodatków do paliwa Xeramic, czyszczących układ paliwowy i wtryskiwacze (do silników benzynowych). Używałem z powodzeniem w Suzuki Swifcie, autko było 17 letnie ze stosownym przebiegiem, a po wlaniu dodatku robiło się wyraźnie żwawsze i z mniejszym apetytem na paliwo . Ten sam dodatek używam teraz w MSS, jestem zadowolony z efektu. Paliwo kupuję na Tesco, oni kupują od Lotosu, bynajmniej ich cysterka ostatnio tam się opróżniała
Pozdrawiam.
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
Wysłany: 17-04-2009, 09:22
|
|
|
ja w tamtym tygodniu zalałem stp do disla z antyżelem...hmm..subiektywne odczucie ze jakby inaczje pracował ale to i może zmiana pogody i inne powietrze
co do tankowania: tankuje prawie i wyłącznie na małej znajomej stacji ale mam 100% pewnosci ze paliwo jest prosto z rafinerii gdańskiej bo znam się dobrze z szefem , zresztą swoją flotę tankuje u siebie a to też oznaka czegoś
i pełny zbiornik to bardo rzadko, zazwyczaj za 100 zł co daje średnio 25 litrów i jeżdze do zapalenia sie rezerwy |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
|