Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
jakość wykonania lancera -porównaj z innymi
Autor Wiadomość
łukasz 
Nowy Forumowicz

Auto: passat b6
Wysłany: 05-04-2009, 19:07   jakość wykonania lancera -porównaj z innymi

ocencie jakośc wykonania lancera na tle innych konkurentów

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-04-2009, 21:27   

Z moich doświadczeń:
W skali od 1 do 10
Clio: 3
Corolla: 10
Lancer: 7

poziomka 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-04-2009, 21:45   

mazin napisał/a:
Z moich doświadczeń:
W skali od 1 do 10

można poprosić o więcej informacji - to co napisałeś nic nie znaczy - porównujesz nowe samochody czy używane - jakie roczniki - warto jeszcze dodać coś o wersjach wyposażenia jakie są porównywanie - niech ktoś kto to czyta ma jakieś odnośniki do zawartych w ocenie informacji

igor

macadoshis 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.5
Wysłany: 05-04-2009, 22:03   

poziomka napisał/a:

można poprosić o więcej informacji - to co napisałeś nic nie znaczy - porównujesz nowe samochody czy używane - jakie roczniki - warto jeszcze dodać coś o wersjach wyposażenia jakie są porównywanie - niech ktoś kto to czyta ma jakieś odnośniki do zawartych w ocenie informacji
igor

Spójrz w podpis mazina :mrgreen: .

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 05-04-2009, 22:08   

poziomka napisał/a:
mazin napisał/a:
Z moich doświadczeń:
W skali od 1 do 10

igor

OK, masz rację
Clio było w wersji bardzo wypasione, to znaczy nowe kosztowałoby wtedy ok 80 tys, ale w Polsce tego modelu nie sprzedawali. Nie było w standardzie klimy ani skóry, ale poza tym praktycznie wszytko, co w tamtych latach w aucie klasy B było montowane. Powiem tylko tyle, ze przyspieszało do 100 poniżej 9 sek :-) Kupiłem 3,5 letnie używane, ale od sąsiada, a sąsiad sprowadził pół roku wcześniej z Francji (a sprzedawał, bo "wpadł" i zbierał na mieszkanie), miało przebieg ok 60 tys, widziałem je zaraz po przywiezieniu - kiedy nawet nie byo mowy o tym, że później będzie moje, poza urwanym zderzakiem nie było uszkodzone (czyli późniejsze problemy nie wynikały z "dzwonu", bo auto miało blachy oryginalne w całości, podobnie to co pod maską. Jakość wykonania - tragedia - plastiki i elektryka, zawieszenie. Baaardzo wysoka awaryjność. Plastiki zaczęły się łuszczyć, tapicerka odpadać. Instalację elektryczną wymieniałem prawe całą. Psuły się przyciski, przełączniki itd, nawet przycisk awaryjnych "rozlazł" się, a naciskałem go może 3 razy w życiu. Wymieniłem na inny, gdy zaczął wystawać z kokpitu.Jeździłem nim cztery lata i po doświadczeniach z ta marką złożyłem sobie samemu solenne przyrzeczenie, że nigdy więcej francuza.

Corolla - auto nowe salonowe, średnia połka wyposażenia (były wtedy trzy - terra, luna, sol, ja miałem lunę).
Kupiłem nowe, nigdy nie miałem stłuczki ani wypadku. Auto przez 9 lat nie miało żadnych problemów - poza zepsutym radiem fabrycznym i wajchą do otwierania, którą sam złamałem (idiotycznie umieszczona). Auto było normalnie eksloatowane, zrobiłem nim 100k przez 3 pierwsze lata, a potem prawie 50 przez 6 (w pierwszym okresie robiłem dwie podyplomówki, potem nie miałem powodów, by jeździć więcej :)
Ale mam dwójke maluchów, dzieci nie oszczędzały tego auta. Plastiki, tapicerka, wykładzina - po wyczyszczeniu, praktycznie jak nowe. Sprzedałem bezpośrednio przed zakupem lancera. Lakier - mimo dziewięciu lat, po umyciu - i nawet bez woskowania - można się było w nim przeglądać. (oczywiście były rysy, ale na lancerze mam już więcej po 2 miesiącach). Dodam, że auto NIGDY nie odwiedziło serwisu w innym celu, jak wymiana płynów czy materiałów eksploatacyjnych - po prostu nie było potrzeby. Do chwili sprzedaży miało oryginalne amortyzatory (po ~85% tłumienia, sprawdzane w listopadzie), oryginalny tłumik (żadnych dziur, korozja powierzchniowa, wyglądał tak samo jak po 6 miesiącach eksploatacji), oryginalne klocki z tyłu (z przodu wymieniałem przy 86 tys.) Pasek klinowy, po zdjęciu wyglądał idealnie. Płyn hamulcowy, płyn chłodzący, świece - mógłbym każdą z tych rzeczy opchnąć na allegro, jako nieużywane :-) - czyste, klarowne, błyszczące itd. - wymieniałem jednak regularnie, bo zawsze przestrzegam tych rzeczy.

Lancer - teoretycznie najtańsza wersja, plastikowo jak cholera, w dotyku o wiele mniej przyjemnie jak w corolli. Ze względu na "różnicę pokoleń" o wiele lepiej wyposażony, niż kupowana 9 lat wcześniej corolla i clio - ale zgrzytająca dwójka, o której pisałem i której ASO nie uznało za wadę, dwie wizyty w ASO w ciągu dwóch miesięcy z powodu wadliwego ECU-ETACS, uszkodzony fabrycznie spryskiwacz. Lakier chyba z psiej kupy "kręcony". Jak tak dalej pójdzie, to dostanie 5 punktów a może i zrówna się z Clio, bo to jest kpina, żeby takie rzeczy zdarzały się w nowym aucie.

poziomka 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-04-2009, 22:11   

macadoshis napisał/a:
Spójrz w podpis mazina

patrzyłem - ale on nie do końca wyjaśnia wszystko o czym ja pisałem ( wersje, czy samochód nowy porównywany do nowego). np. Corolla z tego rocznika była made in England oraz Turkey oraz Japan - taka dygresja
Tak się składa, że miałem samochody kupione nowe i używane - i każdy oceniałbym inaczej - nie porównywałbym 3 latka kupionego z 2 ręki do nowego - nawet jeżeli chodzi tylko o jakość wykonania.
Ale mogę się mylić

igor

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 05-04-2009, 22:16   

poziomka napisał/a:
macadoshis napisał/a:
Spójrz w podpis mazina

patrzyłem - ale on nie do końca wyjaśnia wszystko o czym ja pisałem ( wersje, czy samochód nowy porównywany do nowego). np. Corolla z tego rocznika była made in England oraz Turkey oraz Japan - taka dygresja
Tak się składa, że miałem samochody kupione nowe i używane - i każdy oceniałbym inaczej - nie porównywałbym 3 latka kupionego z 2 ręki do nowego - nawet jeżeli chodzi tylko o jakość wykonania.
Ale mogę się mylić

igor

No to mam nadzieję, że teraz wyjaśniłem. Corolla była Made in Japan, 90% wagi przy podejmowaniu decyzji o zakupie lancera to było to, że tez jest "Made in Japan" (toyoty teraz robią w UK, na Węgrzech, Słowacji albo we Francji czy RPA, suzuki na Węgrzech, nissany w Meksyku...) 10% przy podejmowaniu decyzji miała jego śliczna mordka, a 90% rodowód. Po pierwszych doświadczeniach czuję się jak blondynka, co wyszła za maż za bogatego adonisa, który w rzeczywistości jest biednym pijakiem i bija ją regularnie ;-)

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 06-04-2009, 09:23   

mazin - wiem , że to Twoja ocena , ale Corolla 10 na 10 ?

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 06-04-2009, 09:51   

Jako że trochę ponad pół roku to za mało by pisać o niezawodności skupmy się na innych aspektach:
1. Wygląd i image - dla mnie jeden z najładniejszych samochodów w swojej klasie (kompakty zwane czasami segment C). Przede wszystkim to że jest to sedan od razu daje mu przewagę nad wszystkimi golfami, bravami, astrami, focusami, ceedami, i30 itp. Jedyne co według mnie jest w stanie mu dorównać to mazda 3 sedan, S40 i brava.
2. Wnętrze - jedni napiszą że proste, estetyczne i funkcjonalne a ja że ascetyczne aż do bólu. Niby nowoczesne i prawie ładne ale prostota aż boli chyba tylko Auris wypada gorzej. Mitsubishi przebiło lidera czyli opla...
3. Jakość materiałów - tu mam mieszane odczucia. Z jednej strony w samochodzie nawet na wertepach jest cisza i zero odgłosów z deski. Z drugiej strony z wyglądu i dotyku materiały sprawiają wrażenie co najmniej lichych i na dodatek linie łączenia w paru miejscach nie są idealne.
4. Silniki niby mocne i elastyczne na papierze ale bardzo przeciętne na tle teoretycznie słabszych jednostek - może to wina masy i skrzyni 5 biegowej?

Ale powiedzmy sobie prawdę ten samochód jest jednym z tańszych na rynku mimo tego że importowany z Japonii czyli z cłem 10%. Dlatego nie ma się co spodziewać materiałów z klasy premium. Jednocześnie wygrywa z wieloma konkurentami wyglądem. Miejmy nadzieję że przebije także niezawodnością.

Dla mnie najważniejsze były 3 aspekty, które zadecydowały o wyborze:
- marka i nadzieja że "made in Japan" = solidność i niezawodność
- nieprzeciętny wygląd
- cena

Ale się opisałem :)

gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Wysłany: 06-04-2009, 13:20   

Ja mam porównanie przede wszystkim z Hondami, ale są dobrym punktem wyjścia, to jeśli chodzi o eksploatacje (choć Lancerem nie zrobilem jeszcze 3k km więc trudno mówić o eksploatacji).
Zatem Hondy mam dojeżdżone następujące:
1) Civic 5D VI gen 1,4 90KM 1996 - moja staruszka, 13latek, 256k przebiegu, mimo ,że anglik, nie dam złego słowa o niej powiedzieć,
2) Civic 4D VII gen 1,6 110KM 2003 - auto ojca, 98k przebiegu, też anglik z tego co się orientuję,
3) Civic 4D VIII gen 1,8 140KM 2006 - auto firmowe, 56k przebiegu, turek,
no i porównuje do nich mojego nowego Lancerka
--> Lancer 1,5 109KM Invite 2008 3k przebiegu

Dla mnie ten mój Lancerek to auto bliżniak do auta nr 2), podobna jakość wnętrza, podobna dynamika, podobne prowadzenie, ale jest nieco większy i cięższy...
no i lepiej wyposażony...
mi akurat sam design wnętrza w Lancerze podoba się bardzo... jak lubie czerń i przydymione alu w kolorach...tak nie znosze blysku, ozdobikow, bajerów itp.
Plastiki rzeczywiście, nie są najładniejsze, ale w nowej Hondzie (8gen) w sedanie te plastiki sprawiają identyczne wrażenie... chyba już taki eko-style (eko od ekologii i ekonomii)
Jeśli chodzi a samo spasowanie to nie dostrzegłem u siebie wad (bo np. w nowym Qashqaiu to tylko wsiadlem i juz wiedzialem, że nie kupie).
Dla mnie wnętrze kabiny jest na plus... ale gorzej jest w bagażniku...
Może patent z siłownikami w sedanie jest ok, ale już goła blacha na suficie bagażnika mnie mierzi... tak jakbym bebechy auta oglądał...
Ok ale oecniając na ten moment od 1 do 10, jakosc, nie wyposażenie/wygląd:
1) 8
2) 6
3) 6
Lancer 6

Mogę też porównać subiektywne wrażenia z jazd próbnych i oględzin kliku marek, tj:
1) Honda Civic 5D 2008 (7)
2) Honda City 2009 (6)
3) Toyota Auris (7)
4) Ford Focus (6)
5) Mazda 3 (8)
6) Seat Leon (5)
7) Suzuki SX4 (7)
8) Suzuki Grand Vitara (8)
9) Nissan Tida (5)
10) Nissan Qashqai (4)

Ale jak widać, duuużo pisania ;)
Więc dałem na razie tylko ilośc pkt w nawiasie. Moj Lancerek ma 7pkt ;)
Tutaj ocenialem nie tylko jakosc ale i wyglad...

A wybralem Lancerka ze wzgledu na wyglad i cene :P no i japonski rodowod ;)

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 06-04-2009, 13:54   

Uwex napisał/a:
mazin - wiem , że to Twoja ocena , ale Corolla 10 na 10 ?

Oczywiście, auto miało swoje wady - np. fajna skrzynia (precyzyjny, krótki lewarek) , dostrojona do silnika, ale silnik w sumie niezbyt mocny (97 km). Ale jeśli poddajemy ocenie JAKOŚĆ WYKONANIA - to tak, 10/10. I nie chodzi o to, że było lepiej/ładniej/bardziej bajerancko niż w lexusie czy maybachu - bo oczywiście nie było. Ale auto po 9 latach intensywnej eksploatacji wyglądało/funkcjonowało naprawdę nieźle - nie pachniało świeżością, ktoś tam wyposażony w lupę dopatrzyłby się rysy czy dwóch - ale w zasadzie tak samo wyglądało po pół roku użytkowania jak po 9 latach. Dodam, że jakieś 2 tygodnie temu zadzwonił nowy właściciel (a tak naprawde jego syn) - czyli po 6 tygodniach od zakupu - i podziękował za sprzedanie mu auta w takim stanie. Powiedział mi, że cały czas oczekiwał że coś się zepsuje, cos się stanie, bo zbyt dobrze to wyglądało :-)
Dlatego - jakość wykonania 10/10. Za ergonomię dostałaby 8/10, za przyspieszenie - 4/10. Za spalanie tez 10/10 (na trasie 5,6, na mieście 7,4 - zresztą zgodnie z katalogowymi albo trochę mniej!). Za wygląd - 3/10. Za niezawodność 12/10 :-) )) I tak dalej :-)

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-04-2009, 11:26   

jaca71 napisał/a:
2. Wnętrze - jedni napiszą że proste, estetyczne i funkcjonalne a ja że ascetyczne aż do bólu. Niby nowoczesne i prawie ładne ale prostota aż boli chyba tylko Auris wypada gorzej. Mitsubishi przebiło lidera czyli opla...
3. Jakość materiałów - tu mam mieszane odczucia. Z jednej strony w samochodzie nawet na wertepach jest cisza i zero odgłosów z deski. Z drugiej strony z wyglądu i dotyku materiały sprawiają wrażenie co najmniej lichych i na dodatek linie łączenia w paru miejscach nie są idealne.

Kłamałem jak pies pisząc te słowa. Wczoraj miałem przyjemność pojeździć Seatem Leonem (wersja 2.0TDI 140KM Stylance) i odszczekuję to co napisałem. W Lancerze wnętrze jest śliczne, zaprojektowani i zrobione z przepychem i rozmachem. A materiały użyte są najwyższej jakości.

gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Wysłany: 17-04-2009, 11:54   

Mialem te same odczucia co do Leona...
i jeszcze Nissanow... ;)

Lancer naprawde nie jest zly ;)

fargo 
Mitsumaniak

Auto: 2.0 GTS '08 CVT
Wysłany: 17-04-2009, 12:21   

jaca71 napisał/a:

Kłamałem jak pies pisząc te słowa. Wczoraj miałem przyjemność pojeździć Seatem Leonem (wersja 2.0TDI 140KM Stylance) i odszczekuję to co napisałem. W Lancerze wnętrze jest śliczne, zaprojektowani i zrobione z przepychem i rozmachem. A materiały użyte są najwyższej jakości.

Nie rozumiem tylko, dlaczego tak długo trwała weryfikacja :toothy7:

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-04-2009, 12:54   

Myślałem że nikt się nie kapnie ;)
A wracając do Leona i jego TDI (taki sam jak w Lancerze) to jest on dla mnie zbyt brutalny. Atakuje od dołu a potem... trzeba bieg zmieniać ;)

Odpowiedz do tematu