Brak RCA w radiu:/ |
Autor |
Wiadomość |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 18-04-2009, 19:55 Brak RCA w radiu:/
|
|
|
Witam, mam następujący problem:)
Przyszedł do mnie wzmacniacz opisany w jednym z wcześniejszych tematów (Hifonics Eagle), zakupiłem kabelki zasilające Audison "przekopałem" całą wykładzinę aby je jakoś sensownie położyć i jakież było moje zdziwienie gdy na koniec wyciągam radio, szukam wyjść RCA i... ich nie znajduję...:/ Wiem, że to najsłabsze radio z całej serii z 2008 roku, ale tego się absolutnie nie spodziewałem (nawet shity w stylu elty, dalco itd mają takie wyjścia:/). Poradziłem sobie trochę "druciarsko" podłączając RCA do wyjścia przedniego (to tylko tymczasowo, wymiana radia nieunikniona:)) i niestety słychać sporo szumu (jak ustawię na 0 również) i poziom sygnału jest zdecydowanie za wysoki (przy głośności 5 to już istne szaleństwo i jeżdżąca dyskoteka a fe:P-bez wzmacniacza porównywalny poziom głośności był w okolicach 19). Pytanie jest w sumie proste: czy mogę na takim "druciaku" trochę pojeździć zanim zdobędę kaskę na nowe radio, czy grozi to konsekwencjami w stylu uszkodzenia głośników itd... ? Pozdrawiam serdecznie i czekam na rady |
|
|
|
 |
biriapro
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Pruszcz gdański
|
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-04-2009, 20:59
|
|
|
Ooo dziękuję ponownie;) |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 20-04-2009, 20:12
|
|
|
Jak wyżej. Adapter póki co a później wymiana radioodtwarzacza. Teoretycznie nie powinno nic się stać ale znając życie zawsze się coś wydarzy niespodziewanego. Szkoda wzmacniacza i jego sekcji Audio In.
P.S. Czym prędzej zmieniaj radio. |
|
 |
idas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-04-2009, 21:06
|
|
|
Zbieram fundusze:D ten adapter to tak jak napisałeś pomoc doraźna. Mam jeszcze jedno pytanie przy okazji: czy muszę mieć RCA 2 przechodzące w 4 ? tzn mając jedno wyjście z adaptera powinienem podłączyć się do obu wejść wzmacniacza A i B? Ponieważ mam możliwość puszczenia lowpass z A, highpass z A lub duplikacji wejścia A na wzmacniacze 3 i 4 (odpowiadające wejściu B).
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Pomyłka mam tylko możliwość puszczenia LowPass z wejścia A na wyjście wzmacniaczy 3&4 (widać na zdjęciu w poście poniżej:)) |
Ostatnio zmieniony przez idas 21-04-2009, 00:19, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 20-04-2009, 21:42
|
|
|
Idealnie by bylo zeby glosniki z przodu i z tylu graly pod HighPass powiedzmy od 80Hz w gore. Nie wiem czy przy podlaczeniu 2RCA->4kan to jest mozliwe.
Jezeli nie to wiele zlego sie nie stanie - jest to dosc popularne rozwiazanie , zwlaszcza we wzmacniaczach "starej szkoły" z USA ( w czasach gdy 4xRCA w radiu to byl luksus bylo to pomocne). |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-04-2009, 22:45
|
|
|
Kamyk, teraz mam opcję full range na przód i low pass na tył. Wzmacniacz ma następujące regulacje:
Jakie ustawienia byś polecił tak aby na przód było puszczone całe (lub prawie całe) pasmo, a na tył tylko niskie tony (bo chyba innej opcji dla mnie nie ma przy obecnym radiu i zakładając iż będę miał adapter na RCA prawdopodobnie już dzisiaj:))). Niestety z tyłu są glośniki 6x9" (już były w aucie ale i tak w przyszłości się tego szajsu pozbędę i zainwestuję w dobry przód - wtedy we wzmacniaczu będzie 2x150W RMS i powinno wystarczyć). Przepraszam za moje laictwo:D |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2009, 19:15
|
|
|
RCA podlaczone pod wejscia "A", Amps 1/2 source na Highpass from A, amps 3&4 na lopass from A, lopass config na 2ch mono.
Na twoim miejscu bym wywalil te 6x9 i jakas mala skrzyneczke dokupil - duzy efekt malym kosztem. |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-04-2009, 19:38
|
|
|
A częstotliwość odcięcia filtra low pass dla typowych 6x9" bo nawet nie znam marki,jest na magnesie znaczek seata i tylko tyle:/ (chociaż pod względem montażu się mój poprzednik postarał, niestety nie dotyczy to jakości:)). O jeśli dam low pass to czy tweetery z tego zestawu nie będą przeszkadzały? Może je jakoś fizycznie odciąć (w końcu i tak głośnik pójdzie na śmietnik wkrótce, chyba że ktoś będzie chciał to bym zlutował). Pewnie to głupi pomysł ale zapytać zawsze warto:) Pozdrawiam i dziękuję ślicznie za pomoc;) |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2009, 21:08
|
|
|
Generalnie to taki sredni pomysl z tym bassem z 6x9, zakladam ze graja w polce wiec raczej wiele od nich nie oczekuj, powiedzmy 70-80Hz powinno byc ok i nie psuc odczuc akustycznych przodu.
Jezeli dasz lowpass to jak sama nazwa wskazuje do glosnika bedzie dochodzic sygnal ponizej danej czestotliwosci (teoretycznie, bo praktycznie zalezy to jeszcze od stromosci charakterystyki tego filtra ale to pominmy) - tak wiec tweeterom sie nic nie stanie
Odloz kilka talarow na suba i jak nie masz 2 lewych rak to mozesz dosc niskim kosztem cos w miare ciekawego zmontowac
Pozdro |
|
|
|
 |
|