Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mkm
23-11-2009, 18:09
Uszkodzenie tylnego zderzaka
Autor Wiadomość
lukas1 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 19-04-2009, 18:50   Uszkodzenie tylnego zderzaka

Witam kolegow,

tragedia

Na poczatku tygodnia zauwazylem klopoty z czujnikiem cofania, wlaczal sie dopiero okolo 20 cm przed przeszkoda, pomyslalem w maju zmiana oleju, czujnik na gwarancji

Ale wczoraj pod centrum handlowym jakis BARAN zatrzymal mi sie na tylnim zderzaku i na kancie sa dosc widoczne rysy i jakby cos w stylu malego pekniecia. Goscia juz nie bylo jak wrocilem wiec mam problem.

wiecie jak zaradzic???????????
Ile w ASO kosztuje wymiana zderzaka, chociaz wglada ze do zrobienia w lakierni,
Czy musz to robic w ASO
CZY ubezpieczalnia powinna mi za to zwrocic????? ktos to zrobil i uciekl pozostalem ja z problemem

POMOCY
Ostatnio zmieniony przez mkm 23-11-2009, 18:09, w całości zmieniany 1 raz  

gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Wysłany: 19-04-2009, 19:14   

lukas1, kumpel mial taka sytuacje, z 3letnim Focusem, strzelony zderzak, ale wzywał od razu palkersow i szukal swiadkow... nie wiem czy zlapali sprawce, ale dostal przynajmniej zwrot kasy za naprawe... popytam sie go o szczegoly, ale na 100% nie mial AC...

Lindinho 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.5 Inform 2008
Wysłany: 19-04-2009, 19:26   Re: Tylny zderzak

Jeśli masz autocasco, to nie ma problemu - likwidacja szkody będzie z Twojej polisy, podwyższy Ci się składka w przyszłym roku. Mi ostatnio też ktoś przed Geantem przetarł bok i wgniótł nadkole. Efektem tego była wizyta w lakierni ASO. Mam pełen pakiet w Hestii, więc nawet obyło się bez oględzin, wszystko załatwiło (profesjonalnie) ASO w Toruniu.
Jeśli jednak nie masz ac, to płacisz niestety Ty i wtedy być może korzystniejsza będzie wizyta nie w ASO lecz w warsztacie przysłowiowego pana Mietka.
w każdym razie współczuję i życzę szybkiej i bezproblemowej likwidacji szkody.

lukas1 napisał/a:
Witam kolegow,

tragedia

Na poczatku tygodnia zauwazylem klopoty z czujnikiem cofania, wlaczal sie dopiero okolo 20 cm przed przeszkoda, pomyslalem w maju zmiana oleju, czujnik na gwarancji

Ale wczoraj pod centrum handlowym jakis BARAN zatrzymal mi sie na tylnim zderzaku i na kancie sa dosc widoczne rysy i jakby cos w stylu malego pekniecia. Goscia juz nie bylo jak wrocilem wiec mam problem.

wiecie jak zaradzic???????????
Ile w ASO kosztuje wymiana zderzaka, chociaz wglada ze do zrobienia w lakierni,
Czy musz to robic w ASO
CZY ubezpieczalnia powinna mi za to zwrocic????? ktos to zrobil i uciekl pozostalem ja z problemem

POMOCY

lukas1 
Forumowicz

Wysłany: 19-04-2009, 20:29   

Uffffffffff uspokoiliscie mnie troche, wiec musze powalczyc z warta, mam wykupiony pakiet z wszystkimi dodatkami.

Ale jeszcze jakby ktos cos mogl poradzic to bede wdzieczny

Auto bez zadrapania - uczen bez jedynki-- zolnierz bez karabinu :roll:

[ Dodano: 19-04-2009, 21:17 ]
A co do czujnikow to teaz po szkodzie pewnie pan z ASO powie ze to nie podlega gwarancji bo to elektronika a uszkodzona mechanicznie nie podlego . tylko ze to zaczelo szwankwac jakis tydzien przed szkoda. Ale jesli mam pelen pakiet w ubezpieczalni to pewnie w ramach tego beda tez musieli wymienic te lub ten kopniety czujnik( kontrolka wewnatrz kabiny po wrzyceniu wstecznego mruga i z przerwami piszczy- wczsniej tyko swiecila)
wiec tylnu zderzak plus czujniki= AC

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-04-2009, 21:21   

No trzeba pomyśleć czy się opłaca... Ja też mam zgryza bo mam do malowania zderzak (jakiś baran mi cofną na parkingu dokładnie pod przednim reflektorem dobrze że reflektora nie ruszyło). No i kalkulując to jeśli nie zgłoszę żadnej szkody do końca roku rozliczeniowego to może się mi opłacać zgłosić szkodę. Ale jeśli zgłoszę coś jeszcze to 2 szkody w ciągu roku = chyba 30% straty zniżek więc jeśli coś mi się jeszcze przydarzy to się mi nie opłaci.

Stanie na tym że zapłacę 200-250zł za malowanie i zostawię sobie zniżki na wszelki wypadek.

Krzychu

tomaszekk7 
Forumowicz

Auto: Lancer sedan 1,8
Wysłany: 19-04-2009, 21:39   Re: Tylny zderzak

Kosz zderzka to 1930,03 zł w sedanie, wzmocnienie zderzaka ( tylna belka ) 509,83 zł.
Po 3 miesiacach jazdy miałem ostatnio dzięcioła z tyłu. Babka nie wyhamowała wcześniej. Rezultaty poczułem na własnym zadku.
Na internecie znalazłem używany zderzak za ok. 600 zł.
Głowa do góry.
Pozdro...

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-04-2009, 21:42   Re: Tylny zderzak

tomaszekk7 napisał/a:
Kosz zderzka to 1930,03 zł w sedanie, wzmocnienie zderzaka ( tylna belka ) 509,83 zł.

Pod warunkiem że kolega ma zderzak do wymiany. To na pewno warto skorzystać z AC. Jeśli tylko do malowanie warto policzyć.

Krzychu

lukas1 
Forumowicz

Wysłany: 19-04-2009, 21:56   

ze zderzakiem to zobacze ale teraz mecza mnie te czujniki, wiel ze allegro chpdzo po 100-200 za komplet, a W ASO to pewnie z 1000pln,
wiec jak mam popsute czujniki +
lakierowanie zderzaka +
w jednym punkcie jest nadpekniecie w ksztalcie gwiazy, tak jakbyc pchal zderzak a on by zatrzymal sie na czyms twardym pod spodem( takie gwiazdziste wybrzuszenie) srednicy okolo 3-4cm

tomaszekk7 
Forumowicz

Wysłany: 20-04-2009, 15:07   

Zderzak można pospawać. 2 lata temu spawanie kosztowało 3 zł za cm. Czujników jeśli oczywiście są uszkodzone nie musisz kupować w ASO. Sprawdź jaki jest producent i postaraj się kupić takie same.

lukas1 
Forumowicz

Wysłany: 20-04-2009, 21:24   

pospawac plastik???

wydaje mi sie ze zywica jakas bedzie dobra,

APROPO czujnikow- wiecie moze czy musza byc montowane w ASO????????????????, znalazlem fajne na EXUS.PL i podejrzewam ze montaz w ASO = Czujniki + montaz w normalnym warsztacie

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 21-04-2009, 08:12   

lukas1 napisał/a:
pospawac plastik???

Tak plastik się spawa. Zderzaki chyba wykonuje sie z ABS lub PC-ABS, więc nie powinno być problemu z pospawaniem.

Cytat z internetu (bez reklamowania firmy):

"Firma xxxx pragnie zaoferować Państwu usługę jaką jest spawanie tworzyw sztucznych.

Usługa ta najbardziej popularna jest w branży motoryzacyjnej. W większości stłuczek samochodowych najczęściej narażone na uszkodzenia są zderzaki, nie mówiąc już o całej reszcie elementów plastikowych takich jak: lusterka, atrapy, grile, chłodnice, lampy, konsole."

poziomka 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Wysłany: 21-04-2009, 11:14   

lukas1 napisał/a:
pospawac plastik???

jest to najlepsze rozwiązanie - żywicą w domu można się pobawić z klejeniem zabawek dzieci

igor

tomaszekk7 
Forumowicz

Wysłany: 21-04-2009, 17:56   

poziomka napisał/a:
lukas1 napisał/a:
pospawac plastik???

jest to najlepsze rozwiązanie - żywicą w domu można się pobawić z klejeniem zabawek dzieci

igor

Tak się to nazywa . Kiedyś był inny sposób . Trzeba było przynieść strzykawki i Goście wytapiali z nich masę którą kleili np. zderzaki ( ok. 14 lat temu jeśli dobrze pamiętam ).
Znaleziona inform.:
Do naprawy pękniętych czy nawet złamanych elementów wykonanych z tworzyw sztucznych z powodzeniem stosuje się metody łączenia poprzez spawanie i klejenie specjalnymi rodzajami klejów nie będącymi w powszechnym obrocie handlowym. Spawanie wykonuje się strumieniem ogrzanego powietrza przy użyciu specjalnych spoiw dostosowanych do rodzaju tworzywa sztucznego, z którego wykonany jest zderzak. Klejenie odbywa się specjalistycznymi zestawami w warsztatach, które tą technologię opanowały i jest równie skuteczne jak spawanie.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-04-2009, 18:07   

Ogólnie słyszałem że trzeba mieć doświadczenie żeby rozpoznać jaki to plastik i czym można coś zdziałać. Bo przy złym dobrze tylko popsujemy.

Krzychu

lukas1 
Forumowicz

Wysłany: 21-04-2009, 21:20   

jak nie pociagne tego z AC ( regeneracja zderzaka, popsute czujniki parkowania) to juz znalazlem

http://www.plastikag.pl/

Odpowiedz do tematu