[Cari 1.8 GDI] Pedał gazu, dziwny przypadek |
Autor |
Wiadomość |
Ginger1021
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lip 2008 Posty: 186 Skąd: Olsztyn/Łajsy
|
Wysłany: 21-04-2009, 21:07 [Cari 1.8 GDI] Pedał gazu, dziwny przypadek
|
|
|
Witam, mam taki problem że po postoju samochodu na parkingu po jakimś czasie zacina mi się pedał gazu. Jest twardy i trzeba go tak puknąć nogą i wtedy chodzi normalnie. Dzieje się to od jakiegoś czasu, gdy samochód postoi ok godziny. Dodam że mam cari przed liftem, czyli na linkę przepustnica. Tak się zastanawiam czy to linka się zacina, czy przy samym pedale coś blokuje. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 21-04-2009, 22:01 Re: Pedał gazu, dziwny przypadek
|
|
|
Miałem tak w Mazdzie - przyczyną była zacinająca się linka przy przepustnicy. |
|
|
|
 |
Onek
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 22-04-2009, 18:24
|
|
|
W moim przypadku wystarczyło przesmarować mocowanie pedału gazu;) ściągnąłem pedał gazu, nasmarowałem towotem, złożyłem z powrotem i po problemie;) |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

|
Wysłany: 22-04-2009, 21:15
|
|
|
No wasze odpowiedzi nie są jednoznaczne. Przyjdzie sobota to pogrzebię trochę chociaż się szykuje ładna pogoda można by co innego porobić. Mimo to dzięki chłopaki za odpowiedź. |
|
 |
lamariusz
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1998r.
|
Wysłany: 26-04-2009, 14:01
|
|
|
Ja również przyłączam się do tego tematu. Ma podobny przypadek gdi 1998r. |
|
|
|
 |
Onek
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 27-04-2009, 07:13
|
|
|
Proponuję ściągnąć linkę gazu przy przepustnicy i poruszać nią w obie strony. Myślę, że przyczyną może być zerwany jeden z drucików linki który blokuje się o pancerz. Jeśli z linką i przepustnicą wszystko jest ok należy zrobić to co napisałem dwa posty wyżej;) Powodem może być brak smarowania na sworzniu pedału gazu. Ściągnij pierścień zabezpieczający za pomocą ostro zakończonych szczypiec i lekko odsuń pedał gazu, reszta wiadoma. Wolałem nie ściągać sprężynki która cofa pedał bo miejsce jest wyjątkowo niewygodne;) |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

|
Wysłany: 27-04-2009, 19:39
|
|
|
Tak zgadza się zacinała się linka przy przepustnicy, już poprawiłem. Dzięki Moomin |
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 27-04-2009, 21:15
|
|
|
Cieszę się, że trafną diagnozę zapodałem.
Tak jako ciekawostkę dodam, że jak tą Mazdę kupowałem facet mi wcisnął kit, że ten pedał tak się zacina żeby nie ruszać zaraz po uruchomieniu silnika tylko odczekać aż się nagrzeje i dopiero jechać. Tam faktycznie, zacinała się najbardziej przy rannym uruchomieniu. Przyczyną był brud, podobno lepiło się tam to wszystko. Gość mi o tym sam powiedział chociaż myśmy nie zauważyli tej rzeczy, po czym można wnosić, że naprawdę w to wierzył. A gość z zawodu był mechanikiem i diagnostą. Niezły fachowiec... |
|
|
|
 |
przemekx303
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 21 Lip 2009 Posty: 349 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 04-08-2009, 20:46
|
|
|
Witam wszystkich i trochę odświeże temat .Mam taki sam problem i pytanie czy wam też przy tym zacinały(od razu nie spadały) się obroty przy zmianie biegów lub wciśnięcia sprzęgła i jeszcze małe pytanie czy trzeba było rozbierać pedał czy też pomogło zwykłe poruszanie linką
chyba to przepustnica bo jak zdjąłem linke to na początku jakby przepustnica się zacinała sprawdzałem ręcznie a pedał i linka chodzą płynnie więc chyba przepustnica do czyszczenia |
|
|
|
 |
|