|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 27-04-2009, 15:05 |
[LANCER CYxA]Projekt subwoofer w bagazniku |
Autor |
Wiadomość |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 25-04-2009, 08:21 [LANCER CYxA]Projekt subwoofer w bagazniku
|
|
|
No i stało się, wczoraj ASO (a właściwie firma, której ASO podzleciło montaż) zamontowała wzmacniacz i kable do suba. Wybrałem oczywiście inne ASO, mojemu już auta nie oddam.
Wzmacniacz kupiłem na allegro (u gościa z mojego miasta), kable podobnie, głośnik na allegro wysyłkowo, a skrzynię skleciłem sam. Ze względu na ograniczoną objętość miejsca, wybrałem za radą specjalisty głośnik, który zagra w skrzyni o objętości ok 14 litrów. No i nie zawiodłem się, z wyglądu tez jestem zadowolony.
wzmacniacz1
wzmacniacz 2
skrzynia1
skrzynia2
Najwięcej wkładu pracy pochłonęła skrzynia (kleiłem i wycinałem ją ze dwa tygodnie popołudniami), ale gra naprawdę nieźle. W środku oczywiście odpowiednio wyklejona (gąbka i mata). Koszt całkowity - głośnik 265, wzmak 349, materiał na skrzynię - ok 140, + 30 na obicie (kupiłem więcej) + maskownica 10, kable 49, montaż 250. Do tego kleje, śrubki, pierdółki - koło 20 zł. W sumie ok. 1100. Gra naprawdę nieźle |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 27-04-2009, 15:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Demonic
Mitsumaniak

Auto: Biały
|
Wysłany: 25-04-2009, 08:38
|
|
|
No widzę wersja ful wypas - podgrzewane siedzenie kierowcy
Na zimę jak znalazł.
Zabudowa w bagażniku - super sprawa lepiej niż orginalny |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 25-04-2009, 09:32
|
|
|
Demonic napisał/a: | No widzę wersja ful wypas - podgrzewane siedzenie kierowcy
Na zimę jak znalazł.
Zabudowa w bagażniku - super sprawa lepiej niż orginalny |
Nie, nie słucham tak głośno, żeby miał okazję się zagrzać Ale w zimie trzeba będzie podkręcić:-)
Ale najbardziej zaskakujące jest to, że to naprawde nieźle gra! Nie jestem audiofilem, ale brakowało mi basu. Słucham rocka i bluesa, do hi-hopu czy techno to ten w sumie niewielki głośnik będzie za słaby, ale do "mojej" muzyki - naprawdę zupełnie fajnie gra. Dodam, że spodziewałem się słabszego efektu, to znaczy może inaczej - nie spodziewałem się tak dobrego. I nie mówię o głośności (tak przy głośności 25 na radiu tylna szyba już nieźle drży) a o jakości - nic nie burczy, dzwoni itp. tylko fajnie, mięciutko pomrukuje. |
 |
|
|
|
 |
obeer
Nowy Forumowicz
Auto: EvoX
|
Wysłany: 25-04-2009, 09:52
|
|
|
mazin napisał/a: |
Ale najbardziej zaskakujące jest to, że to naprawde nieźle gra! Nie jestem audiofilem, ale brakowało mi basu. Słucham rocka i bluesa, do hi-hopu czy techno to ten w sumie niewielki głośnik będzie za słaby, ale do "mojej" muzyki - naprawdę zupełnie fajnie gra. |
Ja mam w swoim dokładnie to: http://www.barieradzwieku.pl/instalacje/125.html
i też uważałem, że słyszałem fajnie grające zestawy, ale basik ze skrzyni w bagażniku jest niesamowity... szczególnie odkąd jest zabudowany (wcześniej przez miesiąc jeździłem ze skrzynią "luzem" w bagażniku)
--S. |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 25-04-2009, 10:17
|
|
|
obeer napisał/a: | mazin napisał/a: |
Ale najbardziej zaskakujące jest to, że to naprawde nieźle gra! Nie jestem audiofilem, ale brakowało mi basu. Słucham rocka i bluesa, do hi-hopu czy techno to ten w sumie niewielki głośnik będzie za słaby, ale do "mojej" muzyki - naprawdę zupełnie fajnie gra. |
Ja mam w swoim dokładnie to: http://www.barieradzwieku.pl/instalacje/125.html
i też uważałem, że słyszałem fajnie grające zestawy, ale basik ze skrzyni w bagażniku jest niesamowity... szczególnie odkąd jest zabudowany (wcześniej przez miesiąc jeździłem ze skrzynią "luzem" w bagażniku)
--S. |
Eee, no to to jest full professionall Moja samoróbka wygląda przy tym jak... samoróbka właśnie Ale jestem dumny, bo to moje własne dzieło:-)
A napisz jeszcze ile kosztuje nawigacja i ramka, bo to będzie następny etap w moim przypadku |
 |
|
|
|
 |
basik
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sportback 1.8
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Lis 2008 Posty: 199 Skąd: Kraków (okolice)
|
Wysłany: 25-04-2009, 10:32
|
|
|
mazin, a nie kopią Ci po tym wzmacniaczu pasażerowie z tyłu? Z tego co widać to ograniczyłeś sporo miejsce na naogi za kierowcą. Chyba, że na zdjęciu tylko tak wygląda. |
|
|
|
 |
poziomka
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Gru 2008 Posty: 234 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-04-2009, 10:41
|
|
|
mazin napisał/a: | No i stało się, wczoraj ASO (a właściwie firma, której ASO podzleciło montaż) zamontowała wzmacniacz i kable do suba. |
Gratuluję - takie zmiany dużo dają, ja osobiście zamontowałem sobie Alpine IVA-502Ri w BarieraDzwięku, żeby nie montować wzmacniacza, ale to nie jest to co wzmacniacz i sub.
Chciałem mieć nawigację, filmy, telefon w jednym miejscu - jestem zadowolony
btw - miałem wygłuszane dzrzwi i zmieniane głośniki - te firmowe są bardzo papierowe - nie słychać w nich basów - chociaż i tak ładnie grały |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 25-04-2009, 11:31
|
|
|
basik napisał/a: | mazin, a nie kopią Ci po tym wzmacniaczu pasażerowie z tyłu? Z tego co widać to ograniczyłeś sporo miejsce na naogi za kierowcą. Chyba, że na zdjęciu tylko tak wygląda. |
Nie, bo zdjęcie było robione przy całkowicie odsuniętym do przodu fotelu. W normalnym układzie wzmacniacz jest praktycznie z przodu fotela.
Zresztą, zajrzyj pod swoj, zobacz, gdzie się kończą nawiewy wenylacji/klimatyzacji- wzmak jest jakieś 5-6 cm bliżej pasażera niż końcówka nawiewów. Wzmak jest niewielki i niewielkiej mocy- ale do tego zastosowani awystarczy w zupełności (ustawiony jest na połowę wzmocnienia i połowę podbicia, zresztą widać to na zdjęciu).Tu link do takiego samego (na allegro był za 349, teraz sa po 399, w MM w moim mieście jest za 449).
EP2
Tu macie głośnik: ES200
Jak ktoś się zdecyduje, to oferuję pomoc w budowie skrzyni.
Ja planuję jeszcze wstawienie navi+wyświetlacze w zagłówkach (a może i niezależne odtwarzacze?)+wygłuszenie i zmiana głośników, ale to wszystko przyszłości |
 |
|
|
|
 |
poziomka
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-04-2009, 12:07
|
|
|
mazin napisał/a: | Ja planuję jeszcze wstawienie navi+wyświetlacze w zagłówkach |
Ja mam 10" wyświetlacz - taki mi polecono zamiast wyświetlaczy w nagłówkach.
Kupiłem Blaupunkta na allegro za bardzo dobre pieniądze - 600 pln - minus jest taki, że nic nie widzę we wstecznym lusterku jak jedziemy z dzieciakami - montaż też kosztował 600 pln
pozdrawiam
igor |
|
|
|
 |
basik
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-04-2009, 13:42
|
|
|
Ja właśnie się zastanawiam nad wygłuszeniem drzwi i wymianą głośników + bass do bagażnika ile taki mod mógłby kosztować? Teraz strasznie nie wkurzają dzwoniące tylne prawe drzwi jak mam więcej basów. |
|
|
|
 |
poziomka
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-04-2009, 13:49
|
|
|
basik napisał/a: | Ja właśnie się zastanawiam nad wygłuszeniem drzwi i wymianą głośników + bass do bagażnika ile taki mod mógłby kosztować? Teraz strasznie nie wkurzają dzwoniące tylne prawe drzwi jak mam więcej basów. |
basik proszę |
|
|
|
 |
basik
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-04-2009, 14:22
|
|
|
poziomka napisał/a: | basik napisał/a: | Ja właśnie się zastanawiam nad wygłuszeniem drzwi i wymianą głośników + bass do bagażnika ile taki mod mógłby kosztować? Teraz strasznie nie wkurzają dzwoniące tylne prawe drzwi jak mam więcej basów. |
basik proszę |
Dzięki, a jakaś firma bliżej Krakowa? Może koś polecić takową? |
|
|
|
 |
obeer
Nowy Forumowicz
Auto: EvoX
|
Wysłany: 25-04-2009, 16:17
|
|
|
mazin napisał/a: |
Eee, no to to jest full professionall Moja samoróbka wygląda przy tym jak... samoróbka właśnie Ale jestem dumny, bo to moje własne dzieło:-)
A napisz jeszcze ile kosztuje nawigacja i ramka, bo to będzie następny etap w moim przypadku |
A ja mam dwie lewe ręce do takich przeróbek, więc wolałem, żeby ktoś to za mnie zrobił
Ja kupiłem cały zestaw z głośnikami, subwooferem, wzmacniaczem, stacją multimedialną z wyjmowalną nawigacją (blackbird) oraz usługą zmontowania tego do kupy....
targowałem się przy kupnie samochodu m.in. o to, więc nie wiem w sumie ile akurat to mnie kosztowało, ale cennikowo to cały sprzęt z wygłuszeniem drzwi i zabudową subwoofera w bagazniku to było coś ok. 11kPLN
ps. gratuluję samoróbki - naprawdę nieźle wyszła
--S. |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 25-04-2009, 16:59
|
|
|
basik napisał/a: | poziomka napisał/a: | basik napisał/a: | Ja właśnie się zastanawiam nad wygłuszeniem drzwi i wymianą głośników + bass do bagażnika ile taki mod mógłby kosztować? Teraz strasznie nie wkurzają dzwoniące tylne prawe drzwi jak mam więcej basów. |
basik proszę |
Dzięki, a jakaś firma bliżej Krakowa? Może koś polecić takową? |
No ja z Sącza pojechałem do Bielska-Białej, ASO ma umowę z firmą Megawatt na ul.Hałcnowskiej - z Krakowa będziesz miał bliżej. Ale zadzwoń do Japan Motors w Kraku, kogoś Ci polecą a u nich zażyczysz sobie faktury, nie będzie problemów z gwarancją.
Tu link Megawatu, mogę polecić (szybko, sprawnie, kulturalnie)
Megawat
[ Dodano: 26-04-2009, 10:55 ]
A czy ktoś z Was może polecić jakąś fajną (czytelną, dobrze działającą - czyli ergonomia, z możliwością aktualizacji mapy przez USB) nawigację z wbudowanym bluetoothem i możliwośicą odtwarzania divx? Pilot na kierownicę mile widziany, ew. możliwośc podpięcia kamery cofania (ale pilot i ta możliwość to już nieobowiązkowo) za to koniecznie z możliwością podpięcia dodatkowych monitorów. Chodzi mi o firmę i model. Chciałbym mieć możliwość zajęcia dzieci czymś na dłuższych trasach, więc monitory w zagłówkach będą na 100%. No i dobrze byłoby, żeby miała 24-bitowy przetwornik, bo jakość dźwięku też jest nie bez znaczenia. A ponieważ pod drugim fotelem wciąż jest miejsce na drugi wzmacniacz, to zapodam coś z 5.1 (choć pewnie zagra ładnie na jednym wzmaku, więc ten świeżo zamontowany wyjmę i sprzedam).
Z przodu w drzwi dwudrożne odseparowane focale albo morele (takie mi polecil znajomy, który miał oba), w tylne dwudrożne (ale już nieodseparowane) którejś z tych firm, ew. hertze + wygłuszenie, sub zostaje bo gra bardzo ładnie. No i zrobię to dopiero za rok, bo najpierw musze uskładać na ratę kredytu 50/50, potem trochę dozbierać. Ale może uda się zmieścić w 7 kaflach (wzmak ok.1000, głośniki+ wygłuszenie 2500, zagłówki 1000, montaż ok. 500 czyli na jednostkę zostaje ok. 2000, kamera tylko jeśli nazbieram więcej), może warto zaoszczędzić na jednostce centralnej - nie może jednak to być oszczędność która zniweczy efekt wynikający z jakości reszty zestawu. Części (głośniki, zagłówki, wzmak i navi) będę kupował na raty, to znaczy jak wpadnie jakaś lewizna, bo talentu do odkładania pieniędzy niestety nie wykazuję Ale tak "po kawałku" już niejedno kupiłem i poskładałem
Na allegro są jakieś ENONY ale co to za firma? Używał ktoś tego? Alpine czy JVC są za 4 kafle, trochę drogawo |
 |
|
|
|
 |
|
|