Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] FAQ Skrzynia biegów 1.6
Autor Wiadomość
leser
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2007, 16:31   [Cari 1.6] FAQ Skrzynia biegów 1.6

Wielu userów carismy zraziło się do mało precyzyjnej, kłopotliwej i awaryjnej skrzyni
montowanej z silnikiem 1.6 16V.

Problemy z luzem na drążku i tulejkami
to temat rzeka: http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1025

Postanowiłem rozwiać pewne wątpliwości i napisac kilka słów po stycznosci z ta skrzynią.

Należy bardzo często sprawdzać stan oleju i dolewać, gdyż stałą przypadłością są wycieki
po wybieraku w skrzyni, wymiana simeringu odpowiedzialnego za to pomaga na krótko
i wiąże sie z demontażem całej skrzyni.

Niedobór oleju moze też prowadzic do innych uszkodzeń jak przypalenie kół zębatych.

Konstrukcja ta ma wadę fabryczną :) o tak, w obudowie są zamontowane 2 łożyska w które wchodzą wałki, łożyska te są w bardzo małej odległosci i obudowa między nimi z czasem zaczyna pękać, na poczatku nawet tego nie widać ale łozysko zaczyna dostawać luzu.
Widziałem przypadki gdy były wyrwane całe kawałki obuudowy przy łożysku.

Uprzedzając pytanie, cała skrzynia NIE PASUJE od Renault Laguna, clio, kangoo itd...

Jak na zdjeciu obudowę skrzyni podzieliłem na 3 częsci (na czerwono)
1) dekiel 5-tego biegu
2) obudowa z felernymi łożyskami, która często pęka
3) obudowa przykręcana do silnika

2- pasuje od Carisma 1.6, Laguna 1.8, Laguna 1.6 16V i byc może innych
3- musi być od carismy

niestety aby trafić egzemplarz używanej skrzyni w dobrym stanie
to tak jak trafić w lotto, prawie ;)

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez glina 21-01-2013, 15:18, w całości zmieniany 2 razy  

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2007, 17:55   

leser napisał/a:
niestety aby trafić egzemplarz używanej skrzyni w dobrym stanie
to tak jak trafić w lotto, prawie ;)

swiete slowa :)
wiec nalezy sie modlic aby temat skrzyni omina nas szerokim lukiem

p100
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2008, 17:58   

mam problem, muszę zagrać w tego "totka", potrzebuję skrzyni do cari 1,9td GLX z 1999r, bardzo byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi podał od jakiego modelu jeszcze tu pasują skrzynie.

marcin84k 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1,6 16v 98r 100KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-12-2008, 22:19   Re: Skrzynia biegów 1.6

leser napisał/a:

montowanej z silnikiem 1.6 16V.

Należy bardzo często sprawdzać stan oleju i dolewać, gdyż stałą przypadłością są wycieki
po wybieraku w skrzyni, wymiana simeringu odpowiedzialnego za to pomaga na krótko
i wiąże sie z demontażem całej skrzyni.
[

a gdzie i jak to można sprawdzić..?? pozdr

jaxan 
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Wysłany: 23-03-2009, 21:18   

No to mnie czeka wymiana skrzyni, lub ewentualnie wymiana simeringu. Olej leje się ciurkiem :(

buniago 
Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 26-04-2009, 01:02   

w jakich rocznikach jest ten problem ze skrzynia ??? bo dopiero koncze problem w lagunie z zabezpieczeniem w skrzyni ktore ciagle wywala i teraz czytam to i prawie mam zawal !

jaxan 
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Wysłany: 27-04-2009, 12:44   

we wszystkich rocznikach była montowana ta sam skrzynia więc wszystkich to dotyczy.
U mnie problemem był uszczelniacz półosi. Skończyło się na wymianie i jest OK.
buniago napisał/a:
i teraz czytam to i prawie mam zawal !

Myślę, że nia ma co panikować. Masz młodego miśka, przebieg pewnie nie wielki, więc możesz spać spokojnie.
Mój ma już niemalże 200 tys. więc może mu coś od czasu do czasu doskwierać :wink:

buniago 
Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 03-05-2009, 01:53   

no u mnie jest 127 tys. km ale niestety w ladunie mam 135 tys mk i skrzynia wywalila pierscienie i do teraz nie moge sie pozbierac z nia, kupilem nowa skrzynie i dalej wywala po 2000km pierscienie w skrzyni :/ ale moze nowy mechanik sie tym zajmie i bde mogl z czystym sercem ja sprzedac :) dzieki za inf :)

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 25-04-2012, 09:41   

Cze Japaneze naprawia/regeneruje skrzynie do 1.6? Padły koledze chyba łozyska bo słychać ja na 4 i 5 biegu. Jaki to koszt?
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

marcin84k 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1,6 16v 98r 100KM
Wysłany: 24-11-2012, 18:56   

witam ,carisma 1,6 98rok. mam taki problem, po wymianie skrzyni po przejechaniu 50 km na autostradzie zaświecił się check engine, zgasł dopiero na następny dzień. Od razu po odebraniu auta od mechanika jest problem, dziwnie działa wyświetlacz, kilometry nie dokładnie wyświetlają się przebijają się dodatkowe funkcje jakby spalanie chwilowe i coś tam jeszcze, dodam ze nie mam komputera, czego jest przyczyna ?? może dlatego ze auto dość długo stało (6tyg.) czy coś nie tak zamontowane. Dodam ze auto jeździ bez żadnych problemów.
z góry dziękuje
pozdrawiam

jurekschroda 
Forumowicz

Auto: Lancer, Colt, Carisma
Wysłany: 07-12-2013, 06:53   

A nie wyświetla ci się czasem temperatura ? Tzn cyfra z takim małym kółkiem obok ( stopnie Celsjusza)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 20-07-2015, 21:57   

W sobotę naprawiałem skrzynie w Carismie bo padło łożysko mechanizmu różnicowego. Trochę zaryzykowałem i kupiłem okazyjnie od znajomego bardzo dobrą skrzynię JB1 z Clio II 1.2 i mogę potwierdzić, że wszystko idealnie pasuje. Z Carismy pozostała tylko część skręcana z silnikiem. Jest tylko mała różnica w przełożeniach, skrzynia z Clio ma trochę krótsze przełożenia i przy 2500 obrotów na piątce jest 90km/h.

patriotazz 
Mitsumaniak

Auto: Lancer
Wysłany: 05-06-2016, 21:11   

plecho1 napisał/a:
W sobotę naprawiałem skrzynie w Carismie bo padło łożysko mechanizmu różnicowego. Trochę zaryzykowałem i kupiłem okazyjnie od znajomego bardzo dobrą skrzynię JB1 z Clio II 1.2 i mogę potwierdzić, że wszystko idealnie pasuje. Z Carismy pozostała tylko część skręcana z silnikiem. Jest tylko mała różnica w przełożeniach, skrzynia z Clio ma trochę krótsze przełożenia i przy 2500 obrotów na piątce jest 90km/h.

Siemka,mam problem ze swoją skrzynią, strasznie zgrzytanie w czasie jazdy,jedyne co pomaga to dodanie gazu (trochę ucicha) A tak to ciągle. Biegi wchodzą jak zwykle,różnicy w jeździe nie ma. Jeśli byś miał czas mogę podjechać do Ciebie.

CARISMA 96' 1.6 GLX XII.2007- do jej końca XI 2012
GALANT 97' 2.5 V6 X. 2012
Hyundai Lantra(skończył na złomie)
Lancer:)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 05-06-2016, 21:43   

Lepiej może nie jeździj na tej skrzyni. Możliwe, że jest coś nie tak z mechanizmem różnicowym, może też pada łożysko jak u mnie. Na początek spuść olej i zobacz czy nie ma w nim opiłków czy większych kawałków metalu. Jeśli z olejem coś wypłynie to nie pozostaje nic innego jak naprawa lub wymiana. Jeśli już trochę jeździsz z kawałkami metalu w oleju, to dla tej skrzyni zbyt dobrze nie wróżę.

Hyzz
[Usunięty]

Wysłany: 27-11-2016, 13:27   

Ostatnio zmieniony przez 04-05-2017, 20:55, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu