Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja
Autor Wiadomość
Wook@sH 
Mitsumaniak

Auto: Galant E39A - 2.0 4x4 '89
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-05-2009, 07:35   Klimatyzacja

Mam pytanie w związku z klimatyzacją.Ponieważ po włączeniu działa tylko kilka chwil i się wyłącza(ilosc gazu w układzie prawidłowa)
Ile wentylatorów powinno się włączyć po załączeniu?
W serwisie klimy powiedzieli że dwa. Elektryk że jeden i stwierdził dodatkowo że mam czujnik wysokiego ciśnienia uszkodzony.

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 06-05-2009, 16:20   

To może być właśnie ten czujnik. W innym aucie z klimą też stawiałem na ten objaw, na szczęście wyszło jedynie że jest zbyt niskie ciśnienie.
Z tego co pamiętam, u osoby z Galantem E32A w chwili załączenia klimy uruchamiały się oba.

Wook@sH 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-05-2009, 18:55   

Tylko co najlepsze, rok temu kiedy naprawiłem klimę wymieniając zawór w ... juz nie pamiętam jak się to urządzenie schładzające pod deską rozdzielcza nazywa, to działała przez cały rok, teraz przez długi weekend kilka razy ją włączyłem dla spróbowania i raz czy dwa razy działała bezbłędnie, a później już szwankowała.Więc teorię o uszkodzonym czujniku traktuję poważnie, ale chciałbym tez uzyskać potwierdzenie co do ilości włączających się wentylatorów, bo nie wiem któremu mechanikowi wierzyć.

Mikesz
[Usunięty]

Wysłany: 07-05-2009, 06:48   

W swoim GTI kiedy założyłem klime po włączeniu załącza się tylko jeden wentylator stojąc przodem do auta to ten po prawej stronie. Ale wlącza się on także gdy temperatura silnika przekroczy 70 stopni ile dokładnie to nie wiem, ale chodzi zawsze po rozgrzaniu silnika nawet gdy klima jest wyłączona. Drugi chodzi sporadycznie zazwyczaj gdy stoje jak silnik jest już gorący czyli zachowuje się tak jak przed założeniem klimy.
Oczywiście przycisk pali się na zielono bo na pomarańczowo zachowujesię inaczej u mnie klima wtedy się włącza i wyłącza co jakiś czas .

Wook@sH 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-05-2009, 10:38   

Czyli mam chyba coś całkiem namieszane z wentylatorami.Bo do chłodzenia silnika włącza się tyko ten duży wentylator z lewej strony,a dodatkowo jak wyjmę kluczyk ze stacyjki to się on też wyłącza - tez tak macie? natomiast jak wlączę klime to tylko maly z prawej strony działa.

Mikesz
[Usunięty]

Wysłany: 09-05-2009, 11:24   

Z tego co się orjętuje to ten duży włącza się jak silnik osiagnie temperaturę 80 stopni w lub powyżej ma czujnik w chłodnicy wody tak miałem dopuki nie założyłem klimy i tu się nic nie zmieniło. Mały natomiast chodzi jak włącze klime.

Wook@sH 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-05-2009, 17:18   

więc jak to jest z tym wentylatorem kiedy zagrzeje sie silnik? Włącza się tylko jeden duży, czy oba? Czuje się skołowany :P
A co do wentylatorów przy właczonej klimie, to dzwoniłem do serwisu Mitsu w Katowicach i mi powiedzieli, że mają się dwa włączać. Więc tu już chyba mam sprawę rozwiazaną z klima, będzie trzeba elektryka dokształcić i niech jeszcze raz zerknie w to moje auto.

Mikesz
[Usunięty]

Wysłany: 10-05-2009, 19:05   

U mnie jest tak jak opisałem. Co prawda klimy nie było ale przełożyłem całą z innego gala
w instalacji nic nie zmieniałem bo była orginalna dołożyłem tylko wszystkie składniki klimy nabiłem i chodzi i chyba dobrze bo na maxa daje 13 stopni i tak już od roku.Duży wentylator włącza się tylko na kilka(kilkanaście) sekund i to zazwyczaj jak stoje i silnik przekroczy te 80 stopni tak jak przed założeniem klimy. Mały włancza się jak kilma chodzi (przycisk klimy na zielono).Duży ma czujnik na dole chłodnicy pod wentylatorem jak silnik się rozgrzeje on się zwiera i wentylator chodzi.Mały ma tych czujników więcej bo:ciśnieniowy i termiczny. Z tego co zaobserwowałem ciśnieniowy i termiczny musi być sprawny. Tak to w skrócie wygląda u mnie.

Odpowiedz do tematu