Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
WAKACYJNA WYPRAWA
Autor Wiadomość
subek
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2009, 08:55   WAKACYJNA WYPRAWA

Witam,

chciałbym w tym roku zorganizować sobie jakąś letnią wyprawę. Z początku zamarzyła mi się Islandia ale koszty trochę zbyt wysokie i jak na pierwszy raz to chyba trochę za duży hardcore :)

Co byście polecili na początek? Coś na dwa tygodnie z lekkim terenem (seryjna Elka na oponach AT). Może macie jakieś swoje ciekawe doświadczenia?
Ostatnio zmieniony przez Gene 21-04-2009, 09:53, w całości zmieniany 1 raz  

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-04-2009, 09:50   

Subek propozycji jest tyle ilu aktywnych forumowiczow w dziale off-road. Wszystko zalezy od Twoich preferencji, zasobnosci portfela i wolnego czasu.
Postaw sobie pytanie, po co chcesz jechac, gdziekolwiek. To naprawde ulatwi sprawe.
Czy chcesz sprawdzic walory terenowe auta, czy chcesz cos zwiedzic, czy moze przemierzyc mniej uczeszczane szlaki. Szukasz spokoju czy wyzwania. Gdzie wolisz nocowac, w namiocie na biwaku czy w moteliku. Imprez wyprawowych jest duzo. Lepsze, gorsze, dalsze, blizsze. Te kameralne i te na kilkadziesiat aut. Od Ukrainy az po Syberie lub jeszcze dalej. :wink:

Moim zdaniem powinienes zaczac od drobniejszych wyjazdow. Tak abys poczul zajawke i wiedzial na co stac auto. Czego sie spodziewac w trasie i jak sie wyposazyc na wyprawe. Chocby glupie pojemniki na wode i paliwo.
Dwa tygodnie to nie duzo czasu jesli myslisz o odleglejszych lokalizacjach. Mozesz pomyslec o Skandynawi lub Balkanach. Proponuje takze poszperac w internecie i zaczac przegladac opisy wypadow w prasie turystycznej.

Tu masz takze link na forum Rajdow4x4 do spisu imprez i tych komercyjnych i tych towarzyskich.
http://www.forum4x4.pl/vi...a50f50f7145055b

subek
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2009, 10:19   

Wielkie dzięki, już tam zawitałem i nawet znalazłem jakiś wypad na początek. Generalnie chodzi mi o przeżycie jakiejś ciekawej przygody, spróbowanie czegoś nowego, zwiedzenia ciekawych terenów itp.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 21-04-2009, 10:54   

Co wybrales? :wink:
POC pewnie w czerwcu wybierze sie na Bornholm. Bardzo bym chcial i juz zaczynam obmyslac plan. 8)

subek
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2009, 11:18   

W czerwcu jest krótki wypad na Litwę myślę, że na początek będzie w sam raz żeby dowiedzieć się co w trawie piszczy. Jak będzie fajnie to pomyśle nad jakimś dalszym wypadem jeszcze w tym roku :)

Bronholm też mi przeszedł przez myśl z tego względu, że mój wujek jeździ tam kilka razy w roku więc miałbym się kogo poradzić co gdzie i jak. Mógłbyś napisać coś więcej o wypadzie który planujesz? ;)

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 21-04-2009, 11:56   

subek napisał/a:
Mógłbyś napisać coś więcej o wypadzie który planujesz?
Ja tylko jestem pomyslodawca. No moze cos wiecej ale chcialbym aby to klubowicze stworzyli to cos wiecej. Z "prawym" okreslimy zarysy i zalozenia reszta juz w naszych rekach. Prawda jest taka, ze tam wielkiego off nie bedzie. Prawo i warunki geograficzne powoduja, ze to raczej turystyczny wyjazd.
Tak czy siak zaczynam nad tym myslec. :wink:

subek
[Usunięty]

Wysłany: 21-04-2009, 13:53   

To informuj na bieżąco o postępach 8)

cebull 
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
Wysłany: 26-04-2009, 13:38   

na razie jakiejs szalonej dyskusji nie ma ale mam nadzieje z czasem sie rozwinie :)

link do tematu Bornholm:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=36195

JacekOlowiak 
Mitsumaniak
madafakir

Auto: Galant 2.0 V6 24v 1996r.
Wysłany: 05-05-2009, 11:33   

WItam,

właśnie wróciliśmy z wyprawy do Rumunii (rejon Maramuresz). Co prawda byliśmy dwoma Defenderami 110 ale jeśli chcesz sprawdzić samochód, zobaczyć cos ciekawego, wjechać na jakąś górkę i obadać bezdroża to polecam gorąco te rejony. Można wtedy przekalkulować tak jak wspomniał kolega - choćby ile wody pitnej ze sobą zabrać. Wyskoczy też na rumuńskich drogach, co może się zepsuć w zawieszeniu :)

no i koszta niewielkie.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 05-05-2009, 12:47   

Rumunia super. Jest tylko jedna roznica. Defektor nawet fabryczny to nie bulwarowy SUV. Oczywiscie trasy sa rozne ale caly urok w Rumuni to to ze mozesz wdrapac w miejsca gdzie tylko lesnicy swoimi sprzetami daja rade.
Gratuluje wypadu, moze jakas relacje przygotujesz a i zdjecia chetnie obejrze. :wink:

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 05-05-2009, 13:48   

Ja również, tym bardziej, że jak uda mi się wykroić trochę czasu to wybiorę się do Rumunii właśnie, ale nie Outkiem tylko Parchem ;)

jw1900 
Mitsumaniak

Auto: Pajero V98
Wysłany: 05-05-2009, 23:15   

To ja sie rowniez dolaczam - Rumunia chodzi mi po glowie od dluzszego czasu, tylko z tym czasem jakos sie slimaczy.. Ale, co sie odwlecze..

W kazdym razie fotki i jakis skrocik bylyby bardzo mile widziane ;)

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 06-05-2009, 08:35   

Rumunia jest dosc dobrze objechana przez naszych rodakow. Od naprawde kameralnych i turystycznych wypraw tak jak ta:

do duzych komercyjnych wyjazdow organizowanych przez dealerow lub firmy eventowe.
Sa do zdobycia lub kupienia mapy i tracki z roznych wyjazdow. W pismach wyprawowych jest tez duzo relacji i opisow. Lubimy tam jezdzic i to jest bardzo interesujace. He he wielu ktorzy tam byli choc raz chce wrocic tam chocby i za rok. Duzo ekip bedacy lub chcacy tam pojechac ma tez inne miejsce. Podobno jeszcze bardziej urokliwe i nie rozjezdzone. Mam na mysli Balkany z Albania na czele.

amster 
Nowy Forumowicz
amster

Auto: Pajero II LWB 2.5, Galant td
Wysłany: 29-10-2009, 15:40   

Albanię gorąco polecam, ale warto z kimś kto już był, zna zwyczaje, a przede wszystkim drogi - to co na mapie czerwone nie zawsze w realu jest nawet białe (czasem nie ma wcale)
Bardziej lajtowo polecam Macedonię (super tanio), Bośnię (bajkowo), Czarnogórę (rozrywkowo). Chorwacja dla mnie już nie istnieje jako miejsce do odpoczynku.
Jakby były pytania o Albanię to się polecam :D

Na przyszły rok marzy mi się Rumunia - może jeszcze da radę Transalpinę nie po czarnym zaliczyć

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 29-10-2009, 18:45   

amster napisał/a:
Na przyszły rok marzy mi się Rumunia - może jeszcze da radę Transalpinę nie po czarnym zaliczyć
Trzeba się śpieszyć, bo w tym roku prace bardzo mocno były posunięte. :doubt:
A tu parę fotek z mojej tegorocznej wyprawy. ;)
http://picasaweb.google.p...feat=directlink

Odpowiedz do tematu