Kto wie co to jest |
Autor |
Wiadomość |
nikiniko
Mitsumaniak Andrzej
Auto: Galant Elegance 01' EA2A 2,0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-04-2009, 09:53 Kto wie co to jest
|
|
|
Znajduje się to przy skrzynce z bezpiecznikami w środku i ma śrubkę do regulacji
 |
|
|
|
 |
Lisek
Mitsumaniak

Auto: Galant
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 61 Skąd: Polska
|
Wysłany: 14-04-2009, 10:00
|
|
|
Jest to od alarmu a dokładniej od czujek ruchu. Śrubką regulujesz czułość. |
|
|
|
 |
Marti
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Paź 2007 Posty: 877 Skąd: Brzeg
|
Wysłany: 14-04-2009, 21:42
|
|
|
tzw. "wstrząsówka" |
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
Auto: galant elegance combi 2,5 B
Pomógł: 24 razy Dołączył: 12 Kwi 2009 Posty: 727 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 04-05-2009, 19:37
|
|
|
No i marti ma rację dokręcisz potencjometr zalożysz lekko pukniesz w karoserię i już wyje, odkręcisz wtedy po uderzeniu piulką nie będzie wyl ale po wybiciu szyby tak. w srodku masz dokladnie taka blaszkę, któą tą śrubką oddalasz i przybliżasz od styku, ona jest ruchoma. mala odleglość od styku male drgnięcie wystarczy aby zwarla się ze stykiem i przerwala obwód, duża przerwa potrzeba większego wstrząsu aby zewrzeć ją ze stykiem. Ale nie dokońca wiem jak się reguluje czujkę ruchu, będę wdzięczny komuś kto mi to wyjaśni jaki czynnik ma wplyw na czulość czujek. Pozdrawiam maniaków miśków. |
|
|
|
 |
Marti
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Paź 2007 Posty: 877 Skąd: Brzeg
|
Wysłany: 04-05-2009, 21:32
|
|
|
mario mario napisał/a: | . Ale nie dokońca wiem jak się reguluje czujkę ruchu, będę wdzięczny komuś kto mi to wyjaśni jaki czynnik ma wplyw na czulość czujek. |
Nie wiem czy to się reguluje ale z tego co wiem to "czujki ruchu" czyli ultradzwiękowe działają albo nie i się ich nie reguluje. Sensory te wykrywają załamanie wysłanego i odebranego ultradźwięku na co może wpłynąć np. ruch lub wybicie szyby. |
|
 |
pawlos
Mitsumaniak Boski wiatr

Auto: EAxW
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 518 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 04-05-2009, 21:46
|
|
|
to jest od czujnika wstrząsowego a nie ulltradzwiekowego (czujnik ruchu)
czyli regulujesz czy ma się załączać jak przejedzie koło Ciebie np.TIR czy jak na parkingu ktoś uderzy w samochód -takie 2 skrajne przykłady -musisz popróbowac
pozdrawiam |
_________________ reprezentant DREAM TEAM 2012
 |
|
|
|
 |
pipi_ja
Forumowicz
Auto: Galant EA 2.5 V6
|
Wysłany: 05-05-2009, 22:57
|
|
|
Coś mi nie pasuje wtym urządzeniu. Po pierwsze zdecydowanie za grube kable w kostkach a po drugie czujnik wstrząsowy podłączony jest 3 przewodami( plus, minus i sygnałowy załaczający alarm). Na tym zdjęciu jest 7 kabli, po co? Zastanawiam sie czy może to byc jakiś czujnik zespolony, czyli wstrząsówka plus wyjścia na czujniki ultradźwiękowe? Bawię sie troche alarmami i powiem szczerze, że taki coś widzę pierwszy raz. |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 625 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 06-05-2009, 12:46
|
|
|
pipi_ja napisał/a: | Coś mi nie pasuje wtym urządzeniu. Po pierwsze zdecydowanie za grube kable w kostkach a po drugie czujnik wstrząsowy podłączony jest 3 przewodami( plus, minus i sygnałowy załaczający alarm). Na tym zdjęciu jest 7 kabli, po co? Zastanawiam sie czy może to byc jakiś czujnik zespolony, czyli wstrząsówka plus wyjścia na czujniki ultradźwiękowe? Bawię sie troche alarmami i powiem szczerze, że taki coś widzę pierwszy raz. |
Dokładnie, wstrząsowy, na środku wyjście do centralki i dwa boczne są od ultradźwięków. Tylko tutaj wstrząsowy raczej nie zadziała, bo nie jest na stałe/sztywno przyczepiony do pojazdu, żeby przenosić drgania z karoserii na niego.
Ewentualnie może być to sam układ sterujący do czujników ultradźwiękowych, co by właśnie wskazywał brak montażu na stałe
Nawet taki znalazłem, vo by potwierdzało moją teorię
http://www.mse.pl/index.p...y-ster-kod-1362 |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 07-05-2009, 22:29, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|