Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto wie co to jest
Autor Wiadomość
nikiniko 
Mitsumaniak
Andrzej

Auto: Galant Elegance 01' EA2A 2,0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-04-2009, 09:53   Kto wie co to jest

Znajduje się to przy skrzynce z bezpiecznikami w środku i ma śrubkę do regulacji

Lisek 
Mitsumaniak

Auto: Galant
Wysłany: 14-04-2009, 10:00   

Jest to od alarmu a dokładniej od czujek ruchu. Śrubką regulujesz czułość.

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 14-04-2009, 21:42   

tzw. "wstrząsówka"

--------------------------------------------------------------------------------

mario mario 
Mitsumaniak

Auto: galant elegance combi 2,5 B
Wysłany: 04-05-2009, 19:37   

No i marti ma rację dokręcisz potencjometr zalożysz lekko pukniesz w karoserię i już wyje, odkręcisz wtedy po uderzeniu piulką nie będzie wyl ale po wybiciu szyby tak. w srodku masz dokladnie taka blaszkę, któą tą śrubką oddalasz i przybliżasz od styku, ona jest ruchoma. mala odleglość od styku male drgnięcie wystarczy aby zwarla się ze stykiem i przerwala obwód, duża przerwa potrzeba większego wstrząsu aby zewrzeć ją ze stykiem. Ale nie dokońca wiem jak się reguluje czujkę ruchu, będę wdzięczny komuś kto mi to wyjaśni jaki czynnik ma wplyw na czulość czujek. Pozdrawiam maniaków miśków.

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 04-05-2009, 21:32   

mario mario napisał/a:
. Ale nie dokońca wiem jak się reguluje czujkę ruchu, będę wdzięczny komuś kto mi to wyjaśni jaki czynnik ma wplyw na czulość czujek.

Nie wiem czy to się reguluje ale z tego co wiem to "czujki ruchu" czyli ultradzwiękowe działają albo nie i się ich nie reguluje. Sensory te wykrywają załamanie wysłanego i odebranego ultradźwięku na co może wpłynąć np. ruch lub wybicie szyby.

--------------------------------------------------------------------------------

pawlos 
Mitsumaniak
Boski wiatr

Auto: EAxW
Wysłany: 04-05-2009, 21:46   

to jest od czujnika wstrząsowego a nie ulltradzwiekowego (czujnik ruchu)

czyli regulujesz czy ma się załączać jak przejedzie koło Ciebie np.TIR czy jak na parkingu ktoś uderzy w samochód -takie 2 skrajne przykłady -musisz popróbowac

pozdrawiam

pipi_ja 
Forumowicz

Auto: Galant EA 2.5 V6
Wysłany: 05-05-2009, 22:57   

Coś mi nie pasuje wtym urządzeniu. Po pierwsze zdecydowanie za grube kable w kostkach a po drugie czujnik wstrząsowy podłączony jest 3 przewodami( plus, minus i sygnałowy załaczający alarm). Na tym zdjęciu jest 7 kabli, po co? Zastanawiam sie czy może to byc jakiś czujnik zespolony, czyli wstrząsówka plus wyjścia na czujniki ultradźwiękowe? Bawię sie troche alarmami i powiem szczerze, że taki coś widzę pierwszy raz.

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Wysłany: 06-05-2009, 12:46   

pipi_ja napisał/a:
Coś mi nie pasuje wtym urządzeniu. Po pierwsze zdecydowanie za grube kable w kostkach a po drugie czujnik wstrząsowy podłączony jest 3 przewodami( plus, minus i sygnałowy załaczający alarm). Na tym zdjęciu jest 7 kabli, po co? Zastanawiam sie czy może to byc jakiś czujnik zespolony, czyli wstrząsówka plus wyjścia na czujniki ultradźwiękowe? Bawię sie troche alarmami i powiem szczerze, że taki coś widzę pierwszy raz.

Dokładnie, wstrząsowy, na środku wyjście do centralki i dwa boczne są od ultradźwięków. Tylko tutaj wstrząsowy raczej nie zadziała, bo nie jest na stałe/sztywno przyczepiony do pojazdu, żeby przenosić drgania z karoserii na niego.

Ewentualnie może być to sam układ sterujący do czujników ultradźwiękowych, co by właśnie wskazywał brak montażu na stałe ;)
Nawet taki znalazłem, vo by potwierdzało moją teorię ;)
http://www.mse.pl/index.p...y-ster-kod-1362
Ostatnio zmieniony przez BigTomala 07-05-2009, 22:29, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu