|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zamknięty przez: Kmer 17-10-2009, 21:20 |
[E5x 92-96] Kupno galanta |
Autor |
Wiadomość |
bugs88
Nowy Forumowicz
Auto: w salonie
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-05-2009, 20:25 [E5x 92-96] Kupno galanta
|
|
|
Witam, zastanawiam się nad kupnem galanta, z roku 1992-1996
chciał bym sie dowiedzieć jakie są koszta wymiany podzespołów eksploatacyjnych typu wahacze, amortyzatory, tarcze i klocki hamulcowe, koszt wymiany rozrządu, i jeśli cos jeszcze trzeba to prosił bym o napisanie nie jestem specem w tej dziedzinie, trochę się już naczytałem co z czym do czego ale to i tak chyba nie dużo będzie to moj pierwszy samochód i dobrze by było wiedzieć czy będzie mnie stać na utrzymanie takiego japońca, kumpel mi odradza japońce bo mówi że części drogie:( a no i jeszcze czy jak kupie takiego za 4tyś. to nie będzie to wrak ??:) |
|
|
|
 |
gradio [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2009, 23:07
|
|
|
Witaj, wiele zależy od silnika np 1.8 16V (116 KM) jest w miarę tani jeśli chodzi o części a i nie jest zbyt łapczywy na paliwo miasto max 10 trasa udawało mi zejśc do 7,5. Wahacze to jest jego słaby punkt (zawieszenie wielowahaczowe) szczególnie przednie dolne proste koszt 1 lepszej jakości to ok 260 -300 pln. Sam rozrząd do 1.8 kosztuje ok 150 wymiana zależy od warsztatu ja robiłem za 150 . Tarcze klocki wszystko zależy od firmy ale przód za ok 250 - 300 możesz zrobic. Osobiście przez dwa lata jeździłem E52A rocznik 1994 zrobiłem nim ponad 30kkm. Wymieniłem tylną piastę (270), przednie wahacze (520 za 2 szt) tarcze i klocki (tarcze MIkoda klocki nie pamiętam razem coś 300) rozrząd j/w 300 plus olej i filtry oczywiście (oleju 25, powietrza 40) aha i serwis klimy ok 200 . Przebieg samochodu jak go kupiłem był 112kkm ale podejrzewam,że nie był autentyczny pewnie skręcony o 100kkm. Mankamentem tych aut jest też skrzynia biegów chociaż ja nie miałem z nią specjalnych problemów musiałem się tylko nauczyc zmieniac bez zgrzytu z 2 na 3 po paru dniach było już OK. Za 4 tys chyba będzie trudno dostac jakiś zadbany egzemplarz ale warto próbowac bo to naprawdę bardzo fajny samochód hatchback ma piękną linię i naprawdę świetnie się prezentuje czasami bardziej mi się podoba niż jego następca EAxx. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-05-2009, 07:51
|
|
|
ja tym 1.8 (4G93) zrobilem w trasie spalanie 5.5 - nie wiem, ile jechales, ze wyszlo 7.5
jest jeszcze oszczedniejszy niz poprzednik (4G37) |
|
|
|
 |
gradio [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2009, 09:13
|
|
|
Krzyżak napisał: ja tym 1.8 (4G93) zrobilem w trasie spalanie 5.5 - nie wiem, ile jechales, ze wyszlo 7.5
lepiej nie będę pisał
Aha ,żeby nie było OT pomimo tego,że był "po przejściach" to wg mnie blachy ma lepsze niż EAXX, nie rdzewieją mu tylne nadkola. |
|
|
|
 |
andi18
Mitsumaniak

Auto: Galant E52A 1.8 4G93+LPG 96'
Pomógł: 7 razy Dołączył: 16 Sty 2009 Posty: 85 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 06-05-2009, 10:39
|
|
|
bugs88 napisał/a: | kumpel mi odradza japońce bo mówi że części drogie:( a no i jeszcze czy jak kupie takiego za 4tyś. to nie będzie to wrak ??:) |
Co do części to kolega powtarza kolejny fałszywy mit wśród naszych kierowców, ja przesiadłem się z fiata uno i wcale nie jest sporo drożej (jakieś 20-30%). Co do ceny faktycznie za 4 tysiące rzadko kto odda dobrego gala tej generacji, może poczekaj i dozbieraj jeszcze ze 2:) Inna sprawa że jak trafisz na zadbany to nie ma co się psuć:) Zwróć uwagę szczególnie na blachy, nie bite lepiej się trzymają niż gale nowszej generacji.
A to moja historia serwisowa( większość z tych rzeczy była już do roboty przy kupnie):
X 2008
KUPNO 192500km
XI 2008
filtr gazu, renowacja parownika, regulacja instalacji (100+50zł) (części + robocizna)
filtr powietrza (30 zł) 193000 km
XII 2008
amortyzatory tył KYB (350 + 50 zł)
II 2009
3.II przewód i płyn wspomagania (220 + 50zł) 195100 km
IV 2009
20.IV. klocki przód Kashiyama, łączniki stabilizatora (95 +60zł) 196650km
Aha, Krzyżak, nie sugerujmy koledze że kupuje duże auto, które pali jak maluszek, ja wracając z majówki z 5 osobami na pokładzie i włączoną klimą osiągnąłem na trasie wynik 11l gazu/100km (duże natężenie ruchu i dynamiczna jazda) i nie uważam że jest to dużo |
|
|
|
 |
bugs88
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
andi18
Mitsumaniak

Auto: Galant E52A 1.8 4G93+LPG 96'
Pomógł: 7 razy Dołączył: 16 Sty 2009 Posty: 85 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 06-05-2009, 12:57
|
|
|
bugs88 napisał/a: | i jeszcze dwa troche za ponad 4 tyś no ale jesli nie bylo by prynich nic do roboty przez jais czas to mogł bym kupic za ~5tyś.
|
po kupnie zawsze coś będzie trzeba zrobić , po za tym licz się z tym że są to już auta wiekowe
Z niektórymi dieslami były problemy z głowicą, poczytaj na forum, po za tym też bezawaryjne, tyle że to już nie ta moc i taniej jednak gaz wychodzi ( co innego że ludzie różnie na gazie silniki katują)
dwa benzyniaki trochę zmarnowane pierwszy sporo rdzy już pod komorą silnika, drugi nie ma zdjec silnika, po za tym malowanie zderzaków to już najmniej z 600zł, trzeci diesel srebrny ładny się wydaje ale z przodu coś zaliczył bo chyba blachy spasowane słabo, czwarty z kolei z tyłu nie ma oznaczeń:) ale nie licz że uda coś się znaleźć całkowicie bez bicia, ważne żeby był nowy element a nie szpachla |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 625 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 06-05-2009, 12:59
|
|
|
Liczyłeś koszty rejestracji, ubezpieczenia? Mając niecałe 5 tys. i kupując auto za 4, to ta pozostała część pójdzie Ci właśnie na rozrząd, jakieś płyny, filtry... A gdzie reszta?
Wydaje mi się, że lepiej dozbierać troszkę PLN'ów |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
bugs88
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-05-2009, 13:27
|
|
|
co do mocy diesla to chyba mi wystarczy jak na początek, jeździłem dziewczyny mamy passatem b5 1.9tdi to dawał rade, ze wiekowy to wiem ale co innego kupie za 4-5k i zeby nie bylo to małe autko, znajomy mi vectre z 1993/4 z silnikiem 1.7tdi isuzu poleca, ale troche nie mam przekonania do opla, zawsze chcialem mitsuishi xD koszty rejestracji to chyba okolo 200zl ?? ubezpieczenie to chyba tylko doliczają zwyżki lub znizki od poprzedniego wlasciciela i skoro ktos pisze w ogłoszeniu ze jest oc np. do 09.2009 to chyba nie ma zamiaru wycofywac swojego ubezpieczenia, wiec na oc dozbieram przez lato, dziękuje za pomoc, auta i tak nie kupie raczej w ciagu 2 tygoni bo niechce kupic na wariata i potem jeździc tylko jak bedzie trzeba bo nie bedzie kasy w portfelu po naprawach:) może za 2 tygodnie bedą jakieś inne galanciki na otomoto, i jak już bede pewny galanta to zapytam o wasza opinie przed kupnem
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-05-2009, 13:42
|
|
|
tu nie chodzi o moc, bo 90 km diesla, to wcale nie malo
po prostu te diesle sa przestarzale i awaryjne - naprawde nie polecam
silniki benzynowe Mitsubishi sa bardzo dopracowane i niezawodne - szukaj takiego |
|
|
|
 |
gradio [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2009, 14:48
|
|
|
Krzyzak napisał/a: |
silniki benzynowe Mitsubishi sa bardzo dopracowane i niezawodne - szukaj takiego |
w 100% popieram ,faktycznie 4k to trochę mało ale warto poszukać , nie bitego na pewno nie znajdziesz (prawie każdy coś tam ma robione) ale ważne żeby nie miał przestawionej geometrii i kilogramów szpachli w newralgicznych miejscach. |
|
|
|
 |
|
|