|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
POMOCY znowu check engine!!! |
Autor |
Wiadomość |
vtiii
Forumowicz
Auto: 3000gt VR4 '92
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-04-2009, 19:45 POMOCY znowu check engine!!!
|
|
|
Wiem, ze temat komunikatu check engine byl juz wiele razy poruszany jednak moja sytuacja jest troche inna i problem sie nasila:( Od jakiegos czasu zaczalem jezdzic moim miskiem po tym jak przez rok stal on w garazu i coraz czesciej zapala sie kontrolka check engine i na chwile zaczyna przerywac i to nie tylko na wysokich obrotach, czasem jak mu sie zachce to i przy 3 tys sie na chwile zapali wtedy obroty spadaja i tak jakby silnik sie wylaczal a jak mu depne to dziej sie tak bardzo czasto, ze przy 5-6 tys obroty spadaja wszystko gasnie i po chwili chodzi.Dzis chcialem zobaczyc czy dam rade zrobic tzw"strzal ze sprzegla" i zgadnijcie co sie stalo... MIalem wrzucony 2 bieg, wcisnalem sprzeglo, przygazowalem go do 5-6 tys...puszczam sprzeglo a on zgasl:( potem druga proba i to samo nawet chwile nie pojechal odrazu zgasl jak dostal buta:( co mu moze byc? |
|
|
|
 |
Nikoś
Mitsumaniak
Auto: 2 razy civic 5G
|
Wysłany: 26-04-2009, 20:46
|
|
|
Szczytaj mu błędy magiczną diodą może coś wymruga |
_________________ Nikoś widzi Nikoś wie, że trzy diamenty są THE BEST |
|
|
|
 |
vtiii
Forumowicz
|
Wysłany: 26-04-2009, 21:46
|
|
|
Nie wiem za bardzo jak. Ale co to moze byc? Mial ktos taki przypadek? |
|
|
|
 |
pavulon
Mitsumaniak

Auto: Pajero III
|
Wysłany: 27-04-2009, 19:06
|
|
|
najpierw kody możliwe że problem sie wymiga. a objawy wygladaja na wtryski lub kable jednak jak się kabel wyczepi to check sie nie zapala. a jak wtrysk to sie zapali. ja jak jeżdziłem na gorszym paliwie to sie zapalał. tak wiec cięzko cos wydedukować |
|
 |
udi
Forumowicz

Auto: GTO MR mk3
Pomógł: 13 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 233 Skąd: Lututow/Luxemburg
|
Wysłany: 27-04-2009, 20:22
|
|
|
Mozna powiedziec ze mialem cos podobnego,czyli przerywanie przy 5-6 tys przy bucie i czasem nawet na wolnych nie chcial jechac i szarpal,pozniej jakis czas dobrze i powtorka.Jak podmienilem przeplywke to wszystko ustalo.I tak jak mowisz--jak mu sie zachce.
Sprawdz kody(zwykla dioda i zlacze diagnostyczne pin 1 i 12).Oznaczenia kodow masz w manualu |
_________________ GTO MR-niebieskie
Blow off HKS,Turbo Timer HKS,filter powietrza HKS twin mushroom,zmodyfikowany downpipe 2w1,calkowity wydech ZESS,zawiecha gwint Tein SuperStreet,magnacor KV85,,polerowany Y-pipe,bixenon,Wallbro 255,regulator paliwa,MBC i 0,95 bara,NGK Iridium,
 |
|
|
|
 |
vtiii
Forumowicz
|
Wysłany: 27-04-2009, 22:38
|
|
|
myslisz, ze wymiana przeplywomierza mu pomoze? a ile moze kosztowac uzywany przeplywomierz do miska? moze trzeba go podpiac pod kompa i cos pokaze:( dzieki za odpowiedzi |
|
|
|
 |
udi
Forumowicz

Auto: GTO MR mk3
Pomógł: 13 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 233 Skąd: Lututow/Luxemburg
|
Wysłany: 28-04-2009, 22:49
|
|
|
Tak bez czytania bledow to ciezko cos wywnioskowac.Jak podepniesz kompa to bedziesz pewniejszy.Najlepiej jakbys podmienil przeplywke na chwile od kogos innego(nawet od non turbo ,jest inny ale pojedzie)i wtedy wyjdzie czy dobry czy nie.Ja tez szukam i gosc mi zaproponowal 330zl za przeplywke |
_________________ GTO MR-niebieskie
Blow off HKS,Turbo Timer HKS,filter powietrza HKS twin mushroom,zmodyfikowany downpipe 2w1,calkowity wydech ZESS,zawiecha gwint Tein SuperStreet,magnacor KV85,,polerowany Y-pipe,bixenon,Wallbro 255,regulator paliwa,MBC i 0,95 bara,NGK Iridium,
 |
|
|
|
 |
vtiii
Forumowicz
|
Wysłany: 30-04-2009, 21:39
|
|
|
dzieki za odp jednak pozostaje mi tylko podpiecie pod kompa bo nie znam nikogo kto ma 3000gt w okolicy:( |
|
|
|
 |
gacek999
Nowy Forumowicz
Auto: 3000GT VR-4 '92
|
Wysłany: 06-05-2009, 12:02
|
|
|
Ja miałem dosyć poważny problem, mianowicie silnik nie chodził równo, szczególnie przy dodawaniu gazu strasznie przerywał. Co ciekawe po wkręceniu się na obroty powyżej 5 tys. samochód ciągnął bardzo dobrze. Wymieniłem przepływomierz, świece, sprawdzałem cewki, kable, w końcu kupiłem dataloggera i podpiąłem się z laptopem. Okazało się, że wszystkie odczyty z czujników mają jakieś przebicia, np. wykres wartości czujnika położenia przepustnicy nie był linią prostą przy danym wciśnięciu gazu, ale była to chaotycznie skacząca linia jakby było zwarcie na masie. Po sprawdzeniu wielu kabli wyjąłem i rozebrałem ECU silnika (znajduje się zaraz za radiem). Okazało się, że kondensatory puściły i wylały elektrolit, przy okazji paląc ścieżki na płytce. Komputer zawiozłem do elektronika, który wymienił mi kondensatory oraz poprawił przepalone ścieżki/zimne luty. Teraz auto śmiga aż miło i wszystkie odczyty z czujników są dobre.
Także polecam sprawdzenie ECU. Tutaj masz podane pojemności kondensatorów:
http://www.stealth316.com/2-ecmremoval.htm |
|
|
|
 |
vtiii
Forumowicz
|
Wysłany: 06-05-2009, 13:03
|
|
|
dzieki za rady w przyszlym tygodniu mam zamiar jechac na kompa i go podpiac, moze cos pokaze a jak nie to bede probowal z ta elektronika.wie ktos moze ile moze kosztowac podpiecie do kompa w okolicach Warszawy albo samej Warszawie? i gdzie go moge przede wszystkim podpiac? jestem z okolic Pruszkowa,Grodziska Mazowieckiego i chcialbym znalezc cos po tej stronie ale jak ktos zna jakas lokalizacje gdzies dalej to tez prosze o namiar.Gdzies na wale podobno maja kompa ale nie wiem gdzie.pzdr |
|
|
|
 |
|
|