Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:17 |
FELGI |
Autor |
Wiadomość |
dziku79
Forumowicz

Auto: Out III 2.2 DID AT Int+ 2018
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-05-2009, 15:28
|
|
|
zbyszko_orzech napisał/a: | Witam
Mam takie pytanie:
Jak macie zabezpieczone flegi w swoich outkach? Czy macie nekrętki zabezpieczające z tzw "kwiatkiem" wewnątrz nakrętki czy na zawnątrz. W poprzednim aucie miałem zabezpieczenie z kwiatkiem na zewnątrz ale śruby był schowane w felge. A tu do orginalnych 18" chyba trzeba zastosować dla bezpieczeństwa wzorek wewnątrz nakrętki. |
Zaproponowano mi w salonie kpl. nakrętek zabezpieczających do felg 18': MZ313736 (4 szt) - 241,00 zł brutto, z kwiatkiem wewnatrz nakretki jak sie nie myle... nie sa tak ladne jak firmowe nakretki, ale tez sluza czemu innemu |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 11-05-2009, 20:07
|
|
|
dziku79 napisał/a: | zbyszko_orzech napisał/a: | Witam
Mam takie pytanie:
Jak macie zabezpieczone flegi w swoich outkach? Czy macie nekrętki zabezpieczające z tzw "kwiatkiem" wewnątrz nakrętki czy na zawnątrz. W poprzednim aucie miałem zabezpieczenie z kwiatkiem na zewnątrz ale śruby był schowane w felge. A tu do orginalnych 18" chyba trzeba zastosować dla bezpieczeństwa wzorek wewnątrz nakrętki. |
Zaproponowano mi w salonie kpl. nakrętek zabezpieczających do felg 18': MZ313736 (4 szt) - 241,00 zł brutto, z kwiatkiem wewnatrz nakretki jak sie nie myle... nie sa tak ladne jak firmowe nakretki, ale tez sluza czemu innemu |
Osobiście przeszukiwałem troche zasoby internetu i jakiś czas temu jeszcze nie było odpowiednich śrub (a raczej nakrętek w naszym wypadku) zabezpieczających oprócz tych oferowanych przez Mitsu...Może nie było by problemu do stalówek(te z klinem) ale do alusków idą te z podkładkami i tutaj jeszcze nikt nie zdążył z wyrobem-teraz mogą być już dostępne ale ja bym i tak bym znowu wybrał oryginały. |
|
|
|
 |
Mont
Forumowicz

Auto: E82
|
Wysłany: 11-05-2009, 21:01
|
|
|
Ja kupiłem te , widziałem je również w Nordauto ale nie wiem za ile.
Ponawiam prośbę : na jaki rozmiar zwrócić uwagę przy zakupie felg do Outka ??
Czy rozstaw śrub 5x114,3; ET40, szerokość 7x16 jest prawidłowy ?? |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 11-05-2009, 21:59
|
|
|
Mont, rozstaw śrub - 5x114,3 , ET38, 6,5x16 - to jest oryginał (o ile pamiętam).
Był też temat FELGI, tyle, że jest w Outku I, bo chyba od tego się zaczęło. Na temat II też tam było sporo.
[ Dodano: 11-05-2009, 22:00 ]
Co do ET40 i szerokości 7x16 to też bez problemu będzie. |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
Mont
Forumowicz

|
Wysłany: 12-05-2009, 08:04
|
|
|
OKi, THX |
|
|
|
 |
Mont
Forumowicz

|
Wysłany: 12-05-2009, 14:41
|
|
|
Hiszpan napisał/a: | Sam na jednym mam DOTZ Luxor, a na drugim MAK Mohave Polecam | obie w podobnej cenie, co ciekawe jeden mądrala ze sklepu "felgi...." przekonuje mnie , że producent nie zaleca do Outka
Skoro jednak Hiszpan założył....
Druga ma elementy chromowe i chyba nie bardzo na zimę się nadaje |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-05-2009, 15:12
|
|
|
Mont napisał/a: | Druga ma elementy chromowe i chyba nie bardzo na zimę się nadaje | Jeżeli chodziło Ci o Luxor'a to jest raczej kolor farby "ciemny chrom" niż sam chrom. Chromowane bodajże są środkowe kołpaki w tych wersjach z dużym kołpakiem (na zdjęciach mały kołpak). Wspólnik kupił z małym, bo mu się duże nie podobały, poza tym duże wtedy akurat były niedostępne.
Poza tym nie widać na nich żadnego wpływu zimy czy raczej soli.
Moje po dwóch sezonach też nic się nie zmieniły. Natomiast bardzo ładnie śruby się zaśniedziały. Po zmianie na letnie musiałem je wyczyścić i rzucić na nie jakiś podkład. |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-05-2009, 15:19
|
|
|
Panowie, temat przenoszę do ogólnego, i scalę ze starym tematem, ponieważ tam przewijają się zarówno felgi do I jak i do II. |
 |
|
|
|
 |
Mont
Forumowicz

|
Wysłany: 13-05-2009, 14:27
|
|
|
Hiszpan napisał/a: | 5x114,3 , ET38, 6,5x16 - to jest oryginał (o ile pamiętam). |
6 x 16" jest oryginał.
Hiszpan napisał/a: | Co do ET40 i szerokości 7x16 to też bez problemu będzie |
i pozostanie opona 215/70 R16 ??
Dealer w Rybniku bardzo profesjonalnie odradził mi nieoryginalne alu "bo to różnie bywa i czasem nie pasują, trzeba dobierać etc." |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-05-2009, 15:48
|
|
|
Mont napisał/a: | 6 x 16" jest oryginał. |
Pisałem - o ile pamiętam
Mont napisał/a: | i pozostanie opona 215/70 R16 ?? | Popatrz na galerię zdjęć http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33458
Mont napisał/a: | Dealer w Rybniku bardzo profesjonalnie odradził mi nieoryginalne alu "bo to różnie bywa i czasem nie pasują, trzeba dobierać etc." | Nie wątpię. Sam, pracując w ASO proponowałbym tylko oryginały. Podejrzewam tylko, że żaden z nas nie ma drugiego kompletu alufelg kupionego u dealera.
Co do samego ET to z tego co wiem, niewielka różnica nie ma znaczenia. W większości zamienników ET wynosi chyba 40, więc i tak jest większe niż oryginalne ET38. Felgi z wyższymi ET najlepiej by było przymierzyć na samochodzie z docelową oponą. Zawsze lepiej sprawdzić. |
 |
|
|
|
 |
Mont
Forumowicz

|
Wysłany: 13-05-2009, 16:42
|
|
|
MAK Mohave już nie do kupienia
Wycofane, podobno jakaś ukryta wada techniczna rozpadają się w temp.+28,5C, na zakręcie 120' w prawo przy nachyleniu drogi 35' |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-05-2009, 17:09
|
|
|
Mont napisał/a: | rozpadają się w temp.+28,5C, na zakręcie 120' w prawo przy nachyleniu drogi 35' |
A to spoko, bo ja używam ich jako zimówki. |
 |
|
|
|
 |
Mont
Forumowicz

|
Wysłany: 21-05-2009, 19:03
|
|
|
Im dłużej jeżdżę tym bardziej zastanawiam się nad założeniem 16'' na sezon letni, miały byc do zimówek ale....
na trasie auto na 18'' spisuje się bardzo dobrze ale gdy zjeżdżam na mniej komfortowe boczne drogi na każdej dziurze serce pęka bo mam wrażenie, że mi alumy się łamią
Nie stać mnie było na typową terenówkę ale lubię się pewnie poczuć swoim Outkiem poza asfaltem. 18" są na to zbyt delikatne i tak myślę, czy by do zamówionych 16" nie dokupić letnich opon...
Kto z Was zdecydował się na jazdę na 16'' ?? |
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 21-05-2009, 21:33
|
|
|
Mont napisał/a: | Im dłużej jeżdżę tym bardziej zastanawiam się nad założeniem 16'' na sezon letni, miały byc do zimówek ale....
na trasie auto na 18'' spisuje się bardzo dobrze ale gdy zjeżdżam na mniej komfortowe boczne drogi na każdej dziurze serce pęka bo mam wrażenie, że mi alumy się łamią
Nie stać mnie było na typową terenówkę ale lubię się pewnie poczuć swoim Outkiem poza asfaltem. 18" są na to zbyt delikatne i tak myślę, czy by do zamówionych 16" nie dokupić letnich opon...
Kto z Was zdecydował się na jazdę na 16'' ?? |
No, na pewno posiadacze wersji INVITE. |
|
|
|
 |
Mont
Forumowicz

|
Wysłany: 26-05-2009, 20:51
|
|
|
Dotarły dziś zakupione MAK Extreme, wyglądają bardzo sympatycznie, a więc tak :
zdecydowałem się na nie ze względu na atrakcyjną cenę bo 365zł/szt ale po bliższych oględzinach :
1. na pierwszy rzut oka widać strukturę lakierowania, dziś przez przypadek widziałem Dezent F i wyglądają jakby wytoczone ze stali (robią wrażenie solidniejszych)
2. pierścienie dystansowe są plastykowe - pytam się czy tak ma być
3.otwory na śruby są tak wąskie, że nie ma mowy o przykręceniu śrub bez porysowania wewn.ścianek tych otworów
4. środkowy dekielek jest plastykowy i samoprzylepny
Generalnie Włosi jak zwykle odwalili robotę jak to mają w swoim zwyczaju
byle jakoś wyglądało, myślę, że na tej zasadzie produkują Fiata
najbardziej obawiam się ich wytrzymałości na warunki zimowe |
|
|
|
 |
|