|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Chrupiąca klima |
Autor |
Wiadomość |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 13-06-2006, 22:02 Chrupiąca klima
|
|
|
Ciepłe mamy dni, olaboga. Dlatego jeżdżę z klima skręcona na maksa w lewo. Wszystko fajnie, tylko że zauwazyłem niepokojący objaw: zostawiając klimatyzację włączoną, wyłączam silnik i idę do domku. Wszystko gaśnie. Nastepnego dnia odpalam silnik... 5 sekund ciszy, klima nie chodzi... po czym takie ChrupDup pod maską, silnik zmienia ton, klima się włącza.
No i fajnie, tyle że odgłos jest natury ewidentnie mechanicznej, czyli jakas część napierdziela po innej. Spotkał się ktoś z tym? Co to może być? Nie będę juz zostawiał włączonej klimy, ale tak z ciekawości? |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 13-06-2006, 22:27
|
|
|
Jak będzie inaczej to się zacznij martwić Włącza Ci się po prostu sprężarka klimy a opóźnienie jest spowodowane najogólniej rzecz ujmując założeniem producenta, który stara się nie dopuścić, żeby silnik chodził na sucho pod obciążeniem dlatego daje kilka sekund na rozbryzganie oleju po cylindrach
Pazdrawliajem |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2006, 14:50
|
|
|
i trzeba sprawdzic czy ta sprezarka nie zalicza padaczki i czy z niej dochodza te odglosy bo praca praca, a chrobotanie chrobotaniem, moze sie tez wyrobic lozysko w wentylatorze ale bardziej byloby to slyszalene jako buczenie choc w skrajnych przepadkach moze walic po chlodnicy. |
|
|
|
 |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2006, 14:55
|
|
|
Gdyby to była zdychająca sprężarka lub wyrobione łożysko to niepokojące odglosy dobiegałyby spod maski cały czas przy włączonej klimie. A takie jebudup jest tylko raz, po włączeniu silnika, brzmi jak źle wrzucany bieg. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2006, 14:56
|
|
|
ktos juz pisal o takim problemie na mkp ale nie pamietam co to bylo. |
|
|
|
 |
woxy
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 204 Skąd: okolice Chełma
|
Wysłany: 14-06-2006, 20:59
|
|
|
Takie chrupnięcie także mam i z tego co mi wiadomo to poprostu sprzęgło magnetyczne sprężarki zaskakuje i jest takie dupnięcie / chrobotnięcie. Więc zakładam że te tryby, czy co tam jest co napędza przez to sprzęgło, wysiadaja albo sie starły i słabo łapią |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 14-06-2006, 23:50
|
|
|
To raczej nie ma jebut - u mnie tylko słuchać lekkie pukniecie (załączenie sprzęgła elektromagnetycznego) i zmniejszenie na chwilę obrotów . Jak jest jakieś buma brum jebyt to coś ze sprzęgłem jest nie tak . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
|
|