Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Chłodnica Klimy
Autor Wiadomość
JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 11-07-2007, 11:34   Chłodnica Klimy

Witam,
Chciałem sie podzielić nowością, otóz wczesniej pisalem, ze mam dziurawą chłodnicę klimy, otóż wymontowałem sobie ją i zawiozłem do kolesia ktory naprawia chłodnice, dowiedziałem się ze spoko sie aluminium zlutuje pod warunkiem ze dziura nie wypadła samoistnie tzn, ze starości przez przetarcie wewnętrzne krążącym czynnnikiem. W moim przypadku dziure przetarły przewody od klaksonu. Naprawa kosztuje 80 zł, mam odebrac chłodnicę w piątek, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dodam ze koleś sprawdza naprawiane chłodnice ciśnieniowo (do 20bar nabija).
Samo wymontowanie chłodnicy tez nie jest problematyczne, godzina roboty, jedyny mankament to ukreciłem sróbkę od wentylatora, niestety ukręciła się w połowie tak ze narazie wętylator bedzie się trzymał na 3 srobach...
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka

korek
[Usunięty]

Wysłany: 11-07-2007, 13:18   

JaGrab3 napisał/a:
Samo wymontowanie chłodnicy tez nie jest problematyczne, godzina roboty

ile???? :shock:

to coś ci to strasznie długo szło...na kacu byłeś? :D

wentylatora nie trzeba odkręcać. na wzmocnieniu czołowym są dwa uchwyty od chłodnicy wody. należy je odkręcić i odchylić chłodnicę. następnie zdjąć grill i odkręcić chłodnicę klimy od chłodnicy wody i powoli wyciągnąć do góry.
mi w sumie wyjecie zajelo ok 15 min.

pozdrawiam.

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Wysłany: 11-07-2007, 13:27   

No probowalem tak jak mowisz ale lewy wentylator mi sie opierał o wydechy wiec musialem go wymontowac, ty masz inny silnik moze tam masz wiecej swobody zeby odchylic chłodnice.Najwiecej to sie wlasnie uwalilem z wykrecaniem tych sróbek od wentylatora. Godzina moze i długo, ale przy okazji sobie tam podczyscilem te syfy na chłodnicy i wymieniłem przerdzewiałe śróbki.
Pomoc dla Kamilka

korek
[Usunięty]

Wysłany: 11-07-2007, 13:32   

no niby mam inny silnik, tylko ze zajmuje on więcej miejsca. ale przyznam się że musiałem troszke pokombinować z wyjęciem. ledwo co ale wyszło :)

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Wysłany: 11-07-2007, 13:40   

odległość wiatraka od kolektora u mnie to ok 5 cm, wiec bez wyjecia wiatraka to szkoda zabawy
Pomoc dla Kamilka

yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-07-2007, 13:56   Re: Chłodnica Klimy

JaGrab3 napisał/a:
W moim przypadku dziure przetarły przewody od klaksonu. .

hmmm no właśnie u mnie tak samo tyle tylko że nie przewody tylko pręcik do mocowania przewodu do klaksonu był przyczyna przetarcia, no myślałem że mnie szlag najjaśniejszy trafi!
Co do wyjecia chłodnicy to ja równiez nie musiałem więcej odkręcać niż tylko śruby mocujące chłodnicę wody, ładnei ja pochyliłem i ta od klimy wyszła bez problemów, ale widocznie EA2 ma tam mniej miejsca - całość 15 min, z czego połowa to szukanie kluczy po garażu :P .

A tak swoją drogą to co bardziej zapobiegliwi posiadacze EA niech sobie sprawdzą czy tenże przewodzik również u nich nie pałęta się tam zbyt blisko chłodnicy.

pzdr
yaro

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Wysłany: 11-07-2007, 14:06   

no ja przestawilem te przewody z drugiej strony mocowania

[ Dodano: 13-07-2007, 14:44 ]
No i chłodnica polutowana - 50 zł. Teraz napełnienie!
Pomoc dla Kamilka

corker
[Usunięty]

Wysłany: 01-05-2009, 23:16   

słuchajcie czy w chłodnicy klimatyzacji jest płyn chłodzący ten sam co w chłodnicy wody czy coś innego. bo mi cieknie jak głupi płyn zaglądałem pod spód i wyglądało że cieknie z chłodnicy klimy coś koło jakiegoś korka czy czekoś podobnego ( stopki rurki) czy to możliwe czy to coś innego.. aaa i czy mogę jakoś to zobaczyć skąd to cieknie ? proszę o pilną odpowiedz

Lipa 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 automat sedan
Wysłany: 02-05-2009, 01:08   

Nie w chłodnicy klimatyzacji masz czynnik chłodniczy(gaz) więc on wyparowuje przy nieszczelności, dodatkowo wraz z czynnikiem do obiegu jest wprowadzany olej oraz barwnik, po to by później łatwiej było zlokalizować ewentualne nieszczelności

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 02-05-2009, 01:19   

u mnie jak ruszam autem to czasami woda leci takim ciurkiem ( jest gorąco i klima włączona ) więc to chyba normalne ... klima pozbywa się wilgoci ... czyli wody :roll:

corker
[Usunięty]

Wysłany: 02-05-2009, 08:26   

wychodzi na to ze to chłodnica wody musze się tam jakoś dostać i zlokalizować przeciek bo płyn chłodniczy ucieka jak głupi . Całe szczeście że chłodnice nie są drogi na allegro widziałem nową już poniżej 300 zł. Cała sprawa dotyczy gala EA2W mojego teścia . Męczy mnie co tam mu cieknie ale tego już bedę szukał w innych postach. dzieki i pozdrawiam

marexi 
Mitsumaniak

Auto: EJ9
Wysłany: 02-05-2009, 11:51   

Woda to normalkma jak sie ma klime ktora dziala. ona sprezrka paruje, tzn woda sie na niej skrapla przeciez ona ma temperature 6 czy 4 stopni zeby powietrze ochlodzic a na dworze jest zazwyczaj duzo cieplej i dlatego tez sie skrapla wiec jak gdzie sie latem zatrzymacie i zauwazycie cieknaca wode to to od klimy;]
97' L - E5CW :( :( buum było
97' Honda Civic 1.4i
http://forum.mitsumaniaki...p?user_id=13173

migro 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W kombi Avance
Kraj/Country: Germany
Wysłany: 03-05-2009, 01:10   

marexi napisał/a:
Woda to normalkma jak sie ma klime ktora dziala.
Woda z klimy to normalka, jeżeli sypływa z parownika, a nie ze skraplacza "chłodnicy".
Jeżeli "coś" wylatuje z okolic "chłodnicy" może być to płyn z chłodnicy silnika (uszkodzoną podczs montowania skraplacza), albo olej z klimy wyciekający ze skraplacza. Olej ten, nazywany jest olejem, ale z "normalnym" olejem nie ma nic wspólnego, jest przejrzysty jak woda i ma konsystencję też prawie jak woda i rozpuszcza się w wodzie (dokładniej: jest hygeoskopijny, woda łaczy sie z tym olejem). Jeżeli się nie boisz i nie brzydzisz posmakuj to co wycieka. Jeżeli jest słodkawe to na 100% wyciek z chłodnicy silnika, jeżeli nie to nie włączaj klimy. Zatrzesz sprężarkę.
Spływ wody z parownika jest pod schowkiem czyli mniej wiecej na wysokosci zawiasów drzwi pasażera.
Lipa napisał/a:
do obiegu jest wprowadzany olej oraz barwnik

Barwnik dodawany jest do klimatyzacji w celu zlokalizowania nieszczelności, czyli do klimatyzacji, które były zepsute. Nie do wszystkich. A barwnik ten wg mnie wcale nie ułatwia naprawy, wręcz utrudnia. Tak samo jezeli ktoś proponuje wam sprawdzanie szczelności helem, to też nie fachowiec i tylko chce zgarnąć kasę, bo to nie ma sensu. Ale to chyba nie jest tematem tej dyskusji.

Mrox 
Nowy Forumowicz

Auto: galant 2,5V6 24 automat
Wysłany: 14-05-2009, 22:58   

witam.
jestem po wymianie chłodnicy. powód pręcik trzymający przewody klaksonu. sama chłodnica klimy juz się rozpadała:) co do wyciągnięcia zwykłej chłodnicy nie ma problemu, choć namęczyłem się z przewodami od skrzyni (automat) brak odpowiednich narzędzi. co do wentylatorów, nie było potrzeby demontarzu od chłodnicy 2,5 V6 8)
koszt zakupu nowej chłodnicy klimy 591zł
Pozdrawiam

yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
Wysłany: 15-05-2009, 08:54   

Mrox napisał/a:
witam.
jestem po wymianie chłodnicy. powód pręcik trzymający przewody klaksonu

miałem to samo, pręciki mocujące przewód od klaksonu jakimś tam cudem poodginały się i jeden z nich systematycznie przecierał chłodnicę klimy, i konieczne bylo spawanie i ponowne nabijanie klimy,
galancierze posprawdzajcie to u siebie te druciki !!

[edit] buahahaa nieświadomie napisałem ponownie to samo co 2 lata temu w tym temacie, ehmmm człowiek ułomny....
Ostatnio zmieniony przez yaro1976 15-05-2009, 20:53, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu