Przesunięty przez: Matejko 10-04-2006, 12:58 |
Spalanie w zaleznosci od wys obrotow silnika |
Autor |
Wiadomość |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 04-07-2005, 15:51
|
|
|
eMBe napisał/a: | Spróbuj pojechać naprawdę dynamicznie i naprawdę oszczędnie zerując za każdym razem komputer. |
Przypadkiem dziś to sprawdziłem dla dCi (=DID). Wczoraj wieczorem zatankowałem i wyzerowałem licznik, a dziś przez pół dnia jeździłem (dynamicznie ) po mieście. No i klima of course plus postój 20 minut z włączonym silnikem.
Komp pokazał zużycie 14 l/100. A ktoś tu pisał że w turbodieslu dychę trudno przekroczyć! |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 04-07-2005, 18:08
|
|
|
Alek napisał/a: | eMBe napisał/a: | Spróbuj pojechać naprawdę dynamicznie i naprawdę oszczędnie zerując za każdym razem komputer. |
Przypadkiem dziś to sprawdziłem dla dCi (=DID). Wczoraj wieczorem zatankowałem i wyzerowałem licznik, a dziś przez pół dnia jeździłem (dynamicznie ) po mieście. No i klima of course plus postój 20 minut z włączonym silnikem.
Komp pokazał zużycie 14 l/100. A ktoś tu pisał że w turbodieslu dychę trudno przekroczyć! |
mowilem ze to zaden problem, wystarczy stac a nie jezdzic i spalanie wyjdzie takie ze hohohoho |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 04-07-2005, 20:24
|
|
|
W oryginale pisałeś o "toczeniu się" i wtedy spalanie może być całkiem nieduże. Ale gdy "się stoi" to spalanie jest najwyższe z możliwych, oczywiście gdy wyraża się je w litrach/100 km
Pamiętam że w jakim quizie padło pytanie czy samochód przy zapalaniu więcej pali (w l/100 km) gdy robi się to rozrusznikiem czy gdy na pych |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-07-2005, 23:43
|
|
|
nie wiem jak jest w innych samochodach, ale u mojego wujka w turanie jak stoi to spalanie pokazuje sie w litrach na godzine
W zaleznosci od tego czy jest silnik zimny czy goracy czy na klimie czy bez spalanie waha sie od 0,4 l/h do 0,9 l/h silnik 2,0 tDI. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 05-07-2005, 07:01
|
|
|
eMBe napisał/a: | Zasadniczy błąd w podejściu naukowym - skoro nie wyzerowałeś komputera, tzn że miałeś cały czas śrenią ważoną,(...). Spróbuj pojechać naprawdę dynamicznie i naprawdę oszczędnie zerując za każdym razem komputer. |
Grześku napisał/a: | więc kolejne zerowanie kompa i szpula... |
eMBe - zerowałem, czytaj uważnie.
Jazda dynamiczna? to jaka? jazda prawie z piskiem od świateł do świateł czy dynamicznie na trasie?
Gdybyśmy mieli w swoich autkach pokazane spalanie chwilowe to włosy by nam się jezyły - spalanie potrafi dojść do 25-30 litrów na setkę. Właśnie przy dynamicznej jeździe.
I Alek sorry ale widocznie dCi to nie to samo co DiD skoro spalanie masz 14/100 |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
eMBe [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2005, 07:14
|
|
|
Grześku napisał/a: | eMBe - zerowałem, czytaj uważnie |
Staram się:
Grześku napisał/a: | Nie zerując kompa wjechałem w stołeczne korki i spalanie wzrosło do 6,6 l/100.
|
Do tej części się odniosłem.
A poza tym spalanie to temat rzeka, możnaby wiele powiedzieć i ile samochodów i osób, tyle obserwacji i teorii... |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 05-07-2005, 07:48
|
|
|
Masz rację - ale spalanie w mieście sprawdzałem wcześniej (a w zasadzie codziennie je sprawdzam )
Ale żeby dokończyć ten pseudo test, to dziś zanim wrócę do domu wyzeruję licznik i przejadę się po mieście nadwyraz dynamicznie. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
eMBe [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2005, 09:25
|
|
|
Tak jeszcze na marginesie zwrócę na jedną rzecz uwagę, sądzę, że to nie tylo moja obserwacja. Inaczej wygląda spalanie wg komputera na jakimś powiedzmy 10 km odcinku gdzie pierwsze 5 km jedzie się delikatnie, a drugie 5 dynamicznie a inaczej gdy zaczynam pierwsze 5 dynamicznie a potem delikatnie. Zakładając równomierność testu w obu przypadkach powinno wyjść tak samo (?) a nie jest. Łatwiej komputerowi jest pokazać wyższe spalanie i "nadgonić" z wartości niższej na wyższą niż "zjechać" ze wskazaniem w dół.
W te sposób mogę np. komuś udowodnić, że moja Carisma pali średnio np. 6 litrów - trzeba wyzerować licznik w momencie hamowania silnikiem (spalanie = 0) i potem specjalnie nie przyspieszać i kontrolować wskazania. Co innego gdybym rozpoczął pomiar od przyspieszenia. Oczywiście im dłuższy pomiar tym wartości te zbliżają się.
To chyba tez potwierdza niedoskonałość wskazań komputera.
Jak chcecie się pobawić - spróbujcie zrobić kilka testów. |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-07-2005, 09:30
|
|
|
Rownie dobrze moesz wyzerowac licznik, przepchnac fure 10km dalej i zaczac jezdzic w celu dokonania pomiaru. Zawsze zeruje sie licznik i zaczyna jazde, a nie gdy np rozpedzisz sie do 150km/h zerowanie licznika i na odcinku 500m przejezdziesz hamujac silnikiem. Bez sensu.
To ze zimny silnik piłowany pali wiecej niz ciepły to normalne. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
eMBe [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2005, 15:08
|
|
|
Wszystko ma mniejszy lub większy sens, tylko niektórzy nie potrafią go dostrzec ...
To tak na marginesie, bo naprawdę to ile pali, kiedy i dlaczego nie jest moją życiową pasją, żebym się musiał nad tym rozwodzić... |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-07-2005, 15:17
|
|
|
20 km nie jest miarodajne bo to za krótki odcinek - obrazowo to tak jakbyś w 3 sekundy po wypiciu piwa zastanawiał się czy juz jestes pijany czy nie pomiary miarodajne to przynajmniej IMO parę zbiorników paliwa wyjeżdżonych - wtedy masz jakieś porównanie - oczywiście to zależy też co mierzysz. Jak jazdę w trasie to przecież oczywiście nie będziesz jechał do Hiszpanii tylko po to żeby sprawdzić średnie zużycie paliwa. Temat jest jak rzeka - im dalej od źródła tym szerszy.
OT
Abstrachując od wszystkiego dokładnośc seryjnie montowanych kompów tez pozostawia wiele do życzenia a co do spalania zawsze wolałem jak mi spadają te cyferki z 50l/100km niż jak mi rosną z 4 |
Just think...
. |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 05-07-2005, 15:23
|
|
|
U mnie spalanie chwilowe na ssaniu po dodaniu gazu pokazuje jedynie 99 litrów na setke ( 99 bo skali brakuje ) . Na rozgrzanym pedał w podłogę to 60 litersów też się pokazuje . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2005, 16:41
|
|
|
Grześku napisał/a: | I Alek sorry ale widocznie dCi to nie to samo co DiD skoro spalanie masz 14/100 |
Oczywiście że to jedynie w pewnym przybliżeniu ten sam silnik. Ten sam jest blok i głowica, prawie na pewno ten sam układ wtrysku, ale już soft, turbina, wydech są raczej inne. Stąd spalanie może być inne, choć w tym konkretnym przypadku dołożył się postój z włączonym silnikiem (i klimą) oraz sprawna (inni powiedzieli by: agresywna) jazda po mieście na niskich biegach. Średnia w mieście liczona z całego zbiornika to z klimą ok 10, a bez niej pół do litra mniej. |
|
|
|
 |
Efa!
Mitsumaniak queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 02 Maj 2005 Posty: 3528 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 06-07-2005, 01:26
|
|
|
A ja zauważyłam ze zdziwieniem, że jeżeli kręcę Carismę na obrotach 3500-5000 (np. do 140-150 cały czas jeszcze na "czwórce"), to przez pierwsze kilka chwil pije, jak smok, ale jeżeli potrzymać ją cały czas na równej pracy silnika, to wskaźnik spalania z komputera zaczyna spadać, spadać, spadać... aż stabilizuje się pomiędzy 5 a 6,5 litra/100km.
Masakra!
Cieszy mnie to, bo lubię "dawać w rurę" |
_________________ Oto jak sobie zaśpiewałam do kawałka Leszka Falińskiego z Dżemu:
https://youtu.be/Jl4lvnKijX8
A tu Hymn Mitsumaniaków: http://www.akbi.pl/image/mitsu_hymn.mp3
Mój zespół SUBRA: www.fb.com/subraleo |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 06-07-2005, 09:25
|
|
|
Efa! napisał/a: | A ja zauważyłam ze zdziwieniem, że jeżeli kręcę Carismę na obrotach 3500-5000 (np. do 140-150 cały czas jeszcze na "czwórce"), to przez pierwsze kilka chwil pije, jak smok, ale jeżeli potrzymać ją cały czas na równej pracy silnika, to wskaźnik spalania z komputera zaczyna spadać, spadać, spadać... aż stabilizuje się pomiędzy 5 a 6,5 litra/100km.
Masakra!
Cieszy mnie to, bo lubię "dawać w rurę" |
Hehehe. I told Ya
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
|