Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:18 |
Fabryczna NAVI (MultiMediaCenter) do Outlandera |
Autor |
Wiadomość |
niezawodny
Forumowicz
Auto: Outlander 2008 2,2 DID Instyle
|
Wysłany: 20-05-2009, 13:45 Fabryczna NAVI (MultiMediaCenter) do Outlandera
|
|
|
Witam wszyskich Outlanderowców poraz pierwszy
W końcu kwietnia br. zakupiłem nowego Outlandera II 2,2 DID Instyle ("więźniarka").
Auto zamówiłem razem z fabryczną nawigacją ale ponieważ dealer miał spore opóźnienie w dostawie samochodu i nie zdążył na czas sprowadzić modułu nawigacyjnego to auto odebrałem bez fabrycznej NAVI. Ale mam możliwość zamontowania jej teraz, tylko zastanawiam się czy warto wydać 8 klocków.
Jakby nie było jest tam nie tylko nawigacja GPS ale też kamera cofania (fajna rzecz), serwer muzyki (średnio mnie interesuje bo słucham niemal wyłącznie radia) oraz dodatkowe wskazania z komputera pokładowego czyli całkiem sporo.
Ale najważniejsza jak dla mnie jest nawigacja GPS, z której korzystam już od 3-ch lat a jako że sporo podróżuję zawodowo i prywatnie po całej Europie to nawigacja jest dla mnie podstawowym narzędziem pracy. Dotychczas korzystałem z palmtopa przyklejonego do szyby ale miałem też okazję testować fabryczną nawigację w Audi A6 i w Passacie i stwierdzam że to jest przepaść jeśli chodzi o komfort użytkowania takiej fabrycznej nawigacji. Wszelako jest 1 warunek; muszą być dobre (dokładne i aktualne) mapy i możliwość ich aktualizacji. I tu właśnie brakuje mi informacji - liczę że znajdę ją na tym forum.
Reasumując, pytanie brzmi; czy sama nawigacja jest warta grzechu (= 8 klocków) i jak w ogóle spisuje się ten cały moduł MediaCenter???
Z góry dzięki za wszelkie opinie bo wkrótce muszę podjąć decyzję a zrobię to na podstawie wieści z tego forum.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 20-05-2009, 15:09
|
|
|
Jak po całej Europie to chyba warto-dużo sie nie najeździłem po obcych krajach swoim Outkiem ale na Niemcach wydaje się rewelacyjna ,chyba nawet działa ten moduł radiowego aktaulizowania Twojej trasy w związku z przebudową drug i innymi utrudnieniami (TCM,TMC czy cóś-w Berlinie widziałem jak się załączyło a dużo tam ryją ostatnio)-niestety nie mam porównania z innymi navi. Co do kraju to może Cie czekać rozczarowanie jeśli spodziewasz się MapyMap czy Auto Mapy-po prostu MMC ma nas (kraj znaczy się) głęboko w . Inni producenci jakoś mogą aktualizować co kwartała a Mitsubishi jakoś nie- jako nowość aktualizacyjna mają wypociny z 2007 roku za ponad tysiaka Na szczęście są już sposobu żeby aktualizować w nieco lepszym stosunku zawartości do ceny.
Samo centrum jest git,kamera rewelka.Jak dużo jeździsz i próbujesz oszczędzać (modne ostatnio eko) to jeden z modułów jest bardzo przydatny-pomiarowy na różne odcinki ze spalaniem i takimi tam...
Ogólnie rzecz biorąc to polecam,ale co ja tam wiem... Poza tym poczytaj w tym temacie od początku...bo widzę że na koniec już się dołączyłeś.
pozdro |
|
|
|
 |
niezawodny
Forumowicz
Auto: Outlander 2008 2,2 DID Instyle
|
Wysłany: 20-05-2009, 15:24
|
|
|
karol_alasz napisał/a: | Jak po całej Europie to chyba warto
|
Rzecz w tym, że po Polsce robię 90% przebiegu więc właśnie na miejscu muszę mieć jak najlepsze mapy. Z kolei pozostałe 10% są równie istotne bo wiadomo że za granicą nawigacja przydaje się jeszcze bardziej z uwagi na mniejszą znajomość dróg
A mógłbyś powiedzieć coś więcej o tych dodatkowych wskazaniach komputera? Bo wiem tylko tyle, że takowe są ale jakie dokładnie to nie wiem. Swoją drogą Mitsubishi mogłoby się pokusić o jakąś broszurę jesli coś kosztuje 8-12 tysiaków (w zależności od promocji), tym bardziej że mój dealer nie miał o tym zielonego pojęcia. |
|
|
|
 |
esawicki
Forumowicz
Auto: Outlander 2
|
Wysłany: 20-05-2009, 21:24
|
|
|
niezawodny napisał/a: | karol_alasz napisał/a: | Jak po całej Europie to chyba warto
|
Rzecz w tym, że po Polsce robię 90% przebiegu więc właśnie na miejscu muszę mieć jak najlepsze mapy. Z kolei pozostałe 10% są równie istotne bo wiadomo że za granicą nawigacja przydaje się jeszcze bardziej z uwagi na mniejszą znajomość dróg
A mógłbyś powiedzieć coś więcej o tych dodatkowych wskazaniach komputera? Bo wiem tylko tyle, że takowe są ale jakie dokładnie to nie wiem. Swoją drogą Mitsubishi mogłoby się pokusić o jakąś broszurę jesli coś kosztuje 8-12 tysiaków (w zależności od promocji), tym bardziej że mój dealer nie miał o tym zielonego pojęcia. |
Tutaj masz instrukcję PL do nawigacji MMCS:
http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=esawicki |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 20-05-2009, 21:46
|
|
|
A tutaj jakbyś chciał skorzystać z zasobów naszego forum. Dział Download ...no i nie musisz sie logować dodatkowo na chomika...
Pozdro. |
|
|
|
 |
|