Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: mkm
29-01-2019, 23:48
Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
Autor Wiadomość
akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-05-2009, 17:22   

nie bardzo rozumiem ... dlaczeo ma byc jakakolwiek wina "przedstawiciela" za ten wypadek?

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

mlodzianinwawa 
Mitsumaniak

Auto: Opel Vectra 1999r.
Wysłany: 20-05-2009, 18:10   

DjKwaku napisał/a:

jezeli dojezdzamy do skrzyzowania musimy zwolnic i wyostrzyc czujnosc kierowca BMW tego nie zrobil ... "

Nie wiem kto Ci coś takiego powiedział.
ZACHOWANIE SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI dotyczy 99% dróg i miejsc podczas jazdy -
a z tym zwalnianiem przed skrzyżowaniem to największa głupota jaką w życiu słyszałem. Jeżeli masz pierszeństwo/zielone światło - nie powinieneś zwalniać. JECHAĆ PRZEPISOWO, a nie zwalniać !! To jest jedna z najbardziej wk!@#$jących rzeczy na drodze. Jak przed Tobą koleś na zielonym świetle staje dęba.

pamar11 napisał/a:

Uważam, że gdyby, jak go nazwałem "przedstawiciel" z nie zidentyfikowanego samochodu, nie gadał przez telefon, nic by się nie stało :wink:

A ja uważam, że kierowca Toyoty - skoro stał na pasie na wprost (Te strzałki pełnią również formę nakazu) - powinien pojechać tak jak pokazują strzałki - i dalej zawrócić, a nie przecinać pasy bo jednak zdecydował się skręcić. Na dodatek - przy takim manewrze (niedozwolonym zresztą) powinien 100 x się upewnić , że ma miejsce do wykonania manewru. Co to w ogóle oznacza, że zmylił go przedstawiciel?

Poza tym po co kierowca BMW siedział na dupie "przedstawicielowi" - to gdyby przedstawiciel zaczął hamować by nie wjechać w toykę - tamten i tak by mu w dupe wjechał. Co to znaczy, że przedstawiciel był sprawcą wypadku ? Bo zmienił pas na prawy ? A ten z tyłu był imbecylem??

Nie rozumiem waszego toku rozumowania. Na moje winny jest kierowca Toyki, a ten z BMKI to pechowiec któremu gnida wyjechała na pas którym jechał.

POZA TYM KTO ZMIENIA PASY NA DRODZE STOJĄC ? ?

Opel Vectra 99'

Chrysler Neon 99'
Mercedes CLK 320 00'
Volkswagen Sharan 98'
Ford Mondeo 97'
Mitsubishi Galant 98'
Subaru Svx 94'
VW Passat 98'
Toyota Celica 94'
Toyota Celica 90'
Mazda 323C 96'

Od Ciszy... Piękniejszy jest tylko Trance...

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 20-05-2009, 19:46   

Akbi Arku w twoim ostatnim poście brakuje jeszcze jednego lub nie doczytałem. Iż kierowca korzystajacy z dodatkowych funkcji I, J, K, L,M .. itd aby ominąć funkcje H - ograniczenie predkości, dobrze wie iz czasem jezeli może wg KRD 70km/h to pojedzie 40km/h lub mniej, gdyż np w tym miejscu jest szkoła, plac zabaw niedaleki, niebezpieczne skrzyzowanie itp.
Przekonałem sie kolejny raz, iż kierowcy ciężarówek nigdy nie naucza sie jazdy na zamek błyskawiczny.
Na DK 88 jest zwężenie gdyż zaczynaja budować chyba S1 i już 1 km wcześniej dwóch .... takich kierowców, zaczeło jechać obok sieby aby nikt nie jechał prawym pasem do końca.
Normalnie brak sł.ów

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 21-05-2009, 08:35   

Przypominam tylko, że w Polsce obowiązuje ruch prawostronny, kierowca Toyoty stał z włączonym lewym kierunkowskazem a "przedstawiciel" nie sygnalizował zjazdu na prawy pas bo mu rąk zabrakło, zasłonił tojkę i kierowca BMW nie widział kierunkowskazu.
Akbi napisał/a:
nie bardzo rozumiem ... dlaczeo ma byc jakakolwiek wina "przedstawiciela" za ten wypadek?

Bo właściwie nie o winę tu chodzi a o kulturę. Na tym skrzyżowaniu zmieniono oznakowania i z jednego pasa zrobiono dwa i to gubi kierowców, oczywiście tych którzy jeżdżą na pomięć.
http://www.mmdzieciom.pl/

DjKwaku
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2009, 13:05   

mlodzianinwawa napisał/a:
a z tym zwalnianiem przed skrzyżowaniem to największa głupota jaką w życiu słyszałem. Jeżeli masz pierszeństwo/zielone światło - nie powinieneś zwalniać. JECHAĆ PRZEPISOWO, a nie zwalniać !!

moze zle to napisalem :) oczywiscie na zielonym nie ma chamowac/zwalniac ale tutaj wnioskuje ze bylo czerwone skoro kierowca toyoty STAL i zmienial pas z prawego na lewy .... wiec kierowca BMW powinien w takim wypadku chyba zwolnic no nie ? czy liczyc a bo moze akurat bedzie zielone a jak nie to mocne chamowanie ....

na tym skrzyzowaniu widze ze jest linia przerywana miedzy pasem na lewoskret i prawo ... wiec mozesz zmienic pas ruchu ( a moze sie myle ? ) w takim razie owszem kierowca Toyoty ma tutaj problem bo zmienial pas ale gdyby kierowca BMW jechal z przepisowa predkoscia ( w po uderzeniach wnioskuje ze byla za duza ) pewnie nic by sie nie stalo.

nie wiem jak tam sytuacja wygladala . czy bylo wiecej aut czy to na jakims zakrecie czy cala droga jest dobrze widoczna, kto mial czerwone kto zielone .... to wszystko bedzie pewnie okreslone przez technikow .... tzn jezeli kierowca BMW jechal przepisowo to kierowca Toyoty jest winny ale jezeli BMW jechalo za szybko to ma szanse wywalczyc o obrone ... takie moje zdanie na ten temat :)

Ps. to tylko polska :) z wlasnego doswiadczenia i z doswiadczenia moich znajomych wiem ze prosta sprawa potrafi ciagac sie po sadach

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Wysłany: 21-05-2009, 14:37   

Kolejne zdarzenie, którego byłem naocznym świadkiem, co prawda z 05.09.2008 ale nie mogłem się powstrzymać bo kultury dotyczy jak diabli:

Mam dla Was, piękny przykład jak poważnie należy traktować zasadę ograniczonego zaufania. W Andrespolu na skrzyżowaniu Rokicińska - Świerczewskiego, pani jadąca CC od strony Łodzi (to samo miejsce tylko po drugiej stronie) postanowiła uprzejmie przepuścić Poldka skręcającego w Świerczewskiego, ten skręcając w lewo, podziękował uprzejmie i ruszył a tu nagle prawym pasem nadjechała, troszkę mniej uprzejma pani jadąca VW Polo, która nie zważając na stojące na środkowym pasie CC, nawet nie zdjęła nogi z gazu. I SRU , prawie czołowo w Poloneza. „Uprzejma pani” odbiła w lewo i pojechała sobie dalej, mniej uprzejma pani i kierowca Poldka w wyniku przesunięcia samochodów pocałowali stojącą na Świerczewskiego Audikę. Wina ewidentna kierowcy Poldka ALE GDYBY PRZED FIATA CC, NAGLE WYSKOCZYŁO DZIECKO I Z TEGO POWODU ZATRZYMAŁA SIĘ „PANI UPRZEJMA”........strach pomyśleć.

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 21-05-2009, 16:27   

dla mnie sprawa jest prosta ...to typowe zdarzenie, kiedy to na drodze spotyka się dwóch piratów drogowych ... jeden nie potrafi zmieniać pasów - nie upewnia się czy może zmienić pas ruchu i często w związku z tym doprowadza do wymuszeń - jak pirat z Toyoty, drugi natomiast to pirat drogowy u którego zasięg obserwacji drogi kończy się na zderzaku auta jadącego przed nim ...w tym przypadku auto poprzedzające skręciło w bok, no i było BUM .... bo Pan Pirat z BMW nie widział już wjeżdżającego na jego pas ruchu innego pirata drogowego

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

mlodzianinwawa 
Mitsumaniak

Auto: Opel Vectra 1999r.
Wysłany: 21-05-2009, 18:56   

akbi napisał/a:
dla mnie sprawa jest prosta ...to typowe zdarzenie, kiedy to na drodze spotyka się dwóch piratów drogowych ... jeden nie potrafi zmieniać pasów - nie upewnia się czy może zmienić pas ruchu i często w związku z tym doprowadza do wymuszeń - jak pirat z Toyoty, drugi natomiast to pirat drogowy u którego zasięg obserwacji drogi kończy się na zderzaku auta jadącego przed nim ...w tym przypadku auto poprzedzające skręciło w bok, no i było BUM .... bo Pan Pirat z BMW nie widział już wjeżdżającego na jego pas ruchu innego pirata drogowego

Popieram Twój punkt widzenia ;) Trzeba obserwować wszystko w promieniu 50 metrów od samochodu, a nie tylko zderzak, czy nie daj boże jak wielu kierowców asfalt przed nimi...

Opel Vectra 99'

Chrysler Neon 99'
Mercedes CLK 320 00'
Volkswagen Sharan 98'
Ford Mondeo 97'
Mitsubishi Galant 98'
Subaru Svx 94'
VW Passat 98'
Toyota Celica 94'
Toyota Celica 90'
Mazda 323C 96'

Od Ciszy... Piękniejszy jest tylko Trance...

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Wysłany: 21-05-2009, 19:51   

To jeszcze pomarudzę i dam Wam spokój. Proszę, wręcz błagam sygnalizujcie zmianę kierunku jazdy, jako MM dajmy dobry przykład "dobrym inaczej" jak dobrze i kulturalnie zachować się na drodze.
Na spot w Rosso jechałem za Michałem (misiek-misiek) coś pięknego wszyscy powinniśmy brać z chłopaka przykład.

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 21-05-2009, 20:25   

"pamar11" popieram Ciebie nie wiesz jak bardzo.
Nie używanie kierunkowskazów dla mnie jest szczytem buractwa,pseudo cwaniactwa i traktowania innych za nic.
Pozdrawiam migająco.

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2009, 20:58   

niektorzy uzywaja kierunkow dopieo jak juz wykonuja ten manewr... wtedy moga sie wypchac... bo sam juz widze co robia:)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 21-05-2009, 21:11   

deenbe,

:D

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2009, 21:18   

Hubeeert, jak u mnie zadziala kierunkowskaz to staram sie go uzywac:P

Alexander
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2009, 21:33   

Hubeeert, dobre;) ale zdjecie powinno być z jakiejs starej Bety, a nie z wersji biznes;)

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2009, 21:35   

Alexander napisał/a:
ale zdjecie powinno być z jakiejs starej Bety, a nie z wersji biznes;)
nowe tez maja niedzialajace kierunki:D

np. tusk i jego przyborowcy :D

Odpowiedz do tematu