Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Osuszacz - wymieniać czy nie?
Autor Wiadomość
Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-05-2009, 20:52   [Cari 1.8 GDI] Osuszacz - wymieniać czy nie?

Witam!

Chcę na dniach dobić klimatyzację i pomyślałem żeby wymienić też osuszacz przy okazji. Warto czy lepiej nie ruszać jak nie ma problemów?

swistak81
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2009, 08:07   

Ja miałem zmieniany osuszacz tydzień temu. Ale z przymusu. Klimatyzacja po włączeniu przycisku, zaczynała chłodzić dopiero po kilku minutach, a i tak słabo. Czynnika miałem full. Osuszacz był faktycznie zatkany i mocno blokował obieg (oczywiście nie był wymieniany od nowości a mam już 190tyś na liczniku). Koszt wydaje mi się niewielki. 92zł osuszacz i 50zł wymiana. Za drugie nabicie klimy panowie nie policzyli nic, bo tydzień wcześniej u nich nabijałem i nic czynnika nie ubyło.
No i w końcu mam normalną i sprawną klimę. Mierzyłem temperaturę i chłodzi pięknie, po 3-4 minutach mam 5-6 stopni z nawiewów.

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-05-2009, 09:29   

To chyba się zdecyduję.

kobek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16v
Wysłany: 21-05-2009, 09:38   

swistak81 napisał/a:
Ja miałem zmieniany osuszacz tydzień temu. Ale z przymusu. Klimatyzacja po włączeniu przycisku, zaczynała chłodzić dopiero po kilku minutach, a i tak słabo. Czynnika miałem full. Osuszacz był faktycznie zatkany i mocno blokował obieg (oczywiście nie był wymieniany od nowości a mam już 190tyś na liczniku). Koszt wydaje mi się niewielki. 92zł osuszacz i 50zł wymiana. Za drugie nabicie klimy panowie nie policzyli nic, bo tydzień wcześniej u nich nabijałem i nic czynnika nie ubyło.
No i w końcu mam normalną i sprawną klimę. Mierzyłem temperaturę i chłodzi pięknie, po 3-4 minutach mam 5-6 stopni z nawiewów.

a można jakoś sprawdzić czy osuszacz jest zatkany? kupiłem w marcu carisme 1.6 16v z 2000 roku i mam klime manualną którą nabijałem bo słabo chłodziła ale czuję ze to nie jest jeszcze do końca to, wydaje mi się, że coś słabo nadal chłodzi.

swistak81
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2009, 10:34   

kobek napisał/a:
a można jakoś sprawdzić czy osuszacz jest zatkany?

Serwisówka mówi, że jeśli jest różnica w temperaturze pomiędzy rurką wchodzącą do osuszacza a wychodzącą z niego to osuszacz jest już do wymiany. Ale nie zdążyłem tego sprawdzić czy tak faktycznie było.
Wg mnie warto wymienić jeśli czujesz że coś jest nie tak.
A ile czynnika miałeś w instalacji?

Ogólnie jest tak.
Jeśli słabo chłodzi klima to robić w tej kolejności
1. Dobić czynnik. (~150zł)
2. Wymienić osuszacz (~100zł +wymiana)
3. Wymienić (zregenerować) sprężarkę (na allegro po 200-400zł używki)
Tyle.

kobek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16v
Wysłany: 21-05-2009, 21:19   

swistak81 napisał/a:
kobek napisał/a:
a można jakoś sprawdzić czy osuszacz jest zatkany?

Serwisówka mówi, że jeśli jest różnica w temperaturze pomiędzy rurką wchodzącą do osuszacza a wychodzącą z niego to osuszacz jest już do wymiany. Ale nie zdążyłem tego sprawdzić czy tak faktycznie było.
Wg mnie warto wymienić jeśli czujesz że coś jest nie tak.
A ile czynnika miałeś w instalacji?

Ogólnie jest tak.
Jeśli słabo chłodzi klima to robić w tej kolejności
1. Dobić czynnik. (~150zł)
2. Wymienić osuszacz (~100zł +wymiana)
3. Wymienić (zregenerować) sprężarkę (na allegro po 200-400zł używki)
Tyle.

dokladnie niepamietam ile miałem czynnika ale chyba cos kolo 200 g chyba czy cos takiego

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-05-2009, 22:28   

swistak81, a jakiej firmy ten osuszacz kupiłeś?

swistak81
[Usunięty]

Wysłany: 22-05-2009, 08:12   

Moomin, kurcze nie powiem ci bo serwis mi to ściągał. Powiedziałem im że jeśli ściągną poniżej 100zł (tak po necie mniej więcej są) to niech oni mi kupią, jeśli drożej to kupię sam. No i oni kupili, w każdym razie zapłacili dokładnie 92zł. Tyle wiem.
Jak coś to ci sprawdzę ale dopiero jutro bo dziś mam w pracy gości/techników z Tajwanu i do późnego wieczora będę zajęty. :|

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-05-2009, 20:03   

To pewnie ten, który w Inter Cars mają - Delphi. Kosztuje 93 z groszami. Potem jest Hella za ponad 100.

Odpowiedz do tematu