Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Ciężko wchodzą biegi
Autor Wiadomość
klaku 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8DID 116KM 2010
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-04-2009, 09:04   [EAxx] Ciężko wchodzą biegi

mam taki problemik ze ciezko sie wbijają biegi toznaczy jak sie prubuje wbic jakis bieg to jest taki dosyc spory opór i trzeba uzyc siły
Ostatnio zmieniony przez Owczar 18-08-2009, 16:11, w całości zmieniany 1 raz  

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 14-04-2009, 11:01   

Na forum było dużo na ten temat.
Na poczatek sprawdź działanie sprzęgła.
Wciśnij sprzęgło klika razy, podpompuj... potem spróbuj wbić bieg i zobacz czy jest jakaś różnica. Jeśli jest to możliwe, że masz zapowietrzone sprzęgło i samo odpowietrzanie może pomóc.
Kolejny krok to sprawdzenie oleju w skrzyni.
Poziom i jego stan, a jeśli nie wiesz kiedy był wymieniany to po prostu wymień.
Polecany to redlina MT90, texaco 75W80 (znany też jako Rover MTF94).
Te dwa oleje są sprawdzone i wyraźnie poprawiają pracę manualnej skrzyni biegów.

grzech_olsztyn 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant GLS 2.0TDI
Wysłany: 18-04-2009, 14:41   

To samo miałem tydzień temu, pech chciał, że straciłem biegi na trasie, w moim przypadku rozebrałem pompkę i takie kwadratowe pioruństwo przy niej (nie znam fachowej nazwy) i przeczyściłem, sporo śmieci potrafi tam zalegać, no i oczywiście zmiana płynu, stary był już tak wyeksploatowany, że zamiast sprężać to się spieniał, po przeczyszczeniu nalaniu nowego DOT-4 i odpowietrzeniu układu sprzęgła biegi wchodzą jak marzenie (zero urzywania siły), roboty z przeczyszczeniem jest na około 1,5 godziny mi się zeszło trochę dłużej ok2 bo warunki niestety spartańskie bo na trasie. Przy okazji wyregulowałem pedał sprzęgła bo za daleko odbijał.
Pozdrawiam

Goro 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant EA2A SE
Wysłany: 18-05-2009, 18:17   

Witam

Odswieżając troche temat opowiem moja historie z prośbą o poratowanie.
Przeszukałem forum pod kątem pokrewnych tematów ale nie udało mi sie znaleźć podobnego problemu.

Wczoraj pojechalem sobie na zakupy do hipermarkieta. Wracam po pół godziny, wciskam sprzęgło, odpalam silnik, chce wrzucić jedynke i klops. Nie moge choćbym nie wiem ile siły w to włożył jedynka nie chce wskoczyć. To samo z dwójką, trójką i wstecznym.
Przy wyłączonym silniku problem znika, to znaczy biegi wskakują normalnie.
Spróbowałem zgasić silnik, wrzucic jedynkę i przy wciśnietym sprzęgle odpalić silnik to samochód zaczął zachowywać sie jakbym chciał odpalić samochód na biegu, tzn zaczał robić kangurki.
Poplumpałem, postukałem i po 10 minutach problem znikł. 2 dni śmiga bez zadnego problemu.
Mechanik powiedział ze nie wie o co chodzi i bedzie mógł powiedziec więcej jak sie rozsypie do końca, narazie mam jeździć.
Problem jest taki że niedługo wakacje a mam plan jechać nad morze, nie chciałbym takiej akcji w trasie:(

Ogromna prośba o pomoc

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 18-05-2009, 22:15   

Miałem ten sam problem co klaku i co? zmieniłem w zeszłym roku olej i tak śmigam do dzisiaj z tą różnicą że po zimie problem jakby sam znikł, pedał chodzi lżej, sprzęgło "bierze" troszkę wyżej i jest bardziej komfortowo. Cały czas się zastanawiam czy nie zrobić tego co grzech_olsztyn bo z tego co się orientuję to "hydrauliczne sprzęgło powinno chodzić jak masełko" a nie jak ze średnio zatartą linką w golfie.....

--------------------------------------------------------------------------------

pablo diablo 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Wysłany: 18-05-2009, 23:45   

a ja mam pytanie o zmianę oleju i podpinam sie pod posta
przebieg mojego gala to 150 tys skrzynia manualna biegi chodzą normalnie czasami tylko problem w biciem jedynki ale to chyba normalne w każdym samochodzie. w Historii serwisowania niema nic o zmianie oleju w skrzyni czy powinienem profilaktycznie już to zrobić?

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 19-05-2009, 23:11   

pablo diablo napisał/a:
czy powinienem profilaktycznie już to zrobić?

Z tego co pamiętam manual mówi że jest niewymienny, ja natomiast jak i wielu z nas wymieniło (był nie fajny.....) i w moim przypadku nie wyszło na złe :) . Inaczej, po wymianie troszkę gorzej ale na drugi rok całkiem pozytywnie :) choć nie musi to być załsuga oleju.

--------------------------------------------------------------------------------

Goro 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-05-2009, 22:55   

Wracając do historii z mojego posta powyżej to dzisiaj straciłem biegi kompletnie. Wrzuciłem dwójke i zajechałem jakoś do domu. Tym razem po 10 minutach mu nie przeszło. Poszperałem na forum i ktos coś pisał o wysprzęgliku i odpowietrzaniu. Myslicie ze w tym przypadku pomoże? Czy mam zbierać kase na komplet sprzęgła?

konwen 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi galant 2.0 GLX 16V
Wysłany: 24-05-2009, 08:12   

Czy ktos może uzywał tego oleju do skrzyni biegów??

http://allegro.pl/item627...ear_75w_90.html

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 24-05-2009, 10:53   

Goro napisał/a:
Wracając do historii z mojego posta powyżej to dzisiaj straciłem biegi kompletnie. Wrzuciłem dwójke i zajechałem jakoś do domu. Tym razem po 10 minutach mu nie przeszło. Poszperałem na forum i ktos coś pisał o wysprzęgliku i odpowietrzaniu. Myslicie ze w tym przypadku pomoże? Czy mam zbierać kase na komplet sprzęgła?

Na pewno można spróbować, ale najpierw poproś kogoś żeby wciskał sprzęgło, a Ty obserwuj czy wysprzęglik działa... i skontroluj poziom płynu.

[ Dodano: 24-05-2009, 10:55 ]
konwen, motul ma dobre oleje... ale czemu nie kupisz jakiegoś polecanego?

pawlos 
Mitsumaniak
Boski wiatr

Auto: EAxW
Wysłany: 24-05-2009, 12:06   

z Motula proponuje olej 75w80 mam taki zalany i skrzynia działa bez zarzutu

konwen 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi galant 2.0 GLX 16V
Wysłany: 24-05-2009, 20:26   

mi gościu zaproponował syntetyk. Powiadasz że półsyntetyk odpowiada Ci?? i wszystko jest na nim ok?? nie przenosi momentu obrotowego jak jest zimny??

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 24-05-2009, 20:27   

Do skrzyni tylko syntetyk!!!

pawlos 
Mitsumaniak
Boski wiatr

Auto: EAxW
Wysłany: 25-05-2009, 00:55   

oczywiście ale w linku ten olej to nie syntetyk
Syntetyk z Motula to Gear 300 75w90

Goro 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-05-2009, 21:09   

Owczar napisał/a:
Goro napisał/a:

Na pewno można spróbować, ale najpierw poproś kogoś żeby wciskał sprzęgło, a Ty obserwuj czy wysprzęglik działa... i skontroluj poziom płynu.

[ Dodano: 24-05-2009, 10:55 ]
konwen, motul ma dobre oleje... ale czemu nie kupisz jakiegoś polecanego?

No więc tak dzisiaj odpowietrzyłem sprzęgło- nie pomogło.
Wcisnałem tą wajche wysprzęglika żeby sprzawdzić czy działa do końca i usłyszałem syczenie dochodzace z pompy, po czym sprzegło straciło sie kompletnie, czy to normalne?? Znowu musiałem odpowietrzać. Teraz jest jakieś dziwne albo za twarde albo za miekkie i łapie tuż przy podłodze. Dodam że przed "odpowietrzaniem pedał chodził bezbłędnie.

Byłem wcześniej u mechanika i twierdzi że do docisk. Dzwoniełem nawet do japaneze z pytankiem o nowe po czy Pan Marek stwierdził że objawy ewidentnie wskazuja na problem z wysprzeglikiem.

Panowie bardzo prosze o pomoc bo juz sie potraciłem

Zapomnialem dodac ze podczas prób z wrzucaniem biegów, gaszeniem i ponownym odpalaniem silnik kilka razy udało mi sie wrzucić bieg bez wiekszego oporu po czym znowu blokada

Odpowiedz do tematu