|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9 DID] Twardy pedał sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
arthus [Usunięty]
|
Wysłany: 26-05-2009, 18:37 [Cari 1.9 DID] Twardy pedał sprzęgła
|
|
|
Witam
Problem jak w temacie, a wygląda to tak. Jak wsiadam rano to po całej nocce stania sprzęgło wciska się z lekkim oporem - chyba tak jak powinno, wyczytałem, że w cari i spejsach sprzęgło do delikatnych nie należy.
Jednak z każdym przejechanym kilometrem i wciśniętym pedałem robi się coraz twardsze. Jeśli jadę tylko do pracy i z powrotem to pół biedy. Ale jeśli tak jak dzisiaj kręcę się całe popołudnie po mieście, stoję w korkach, to pod koniec dnia siła jaką muszę wkładać w naciśnięcie pedału wciska mnie w fotel. Zero komfortu i niepotrzebna irytacja.
Dodam, że nie jest to jakaś nagła awaria, ale to sprzęgło tak ma od kiedy kupiłem autko, czyli od 1,5 roku, więc wnioskuje że nic się nie kończy. Sprawdzałem stan płynu hamulcowego i jest w normie, sprzęgło chodzi poprawnie, nie szarpie, nie ślizga się nic nie stuka czy puka w nadmiarze. Sprzęgło jest raczej oryginalne i ma 190 tyś. km.
Pytanie: da się coś zaradzić? Jakaś regulacja, odpowietrzanie, smarowanie, może wymiana jakiejś drobnej części, cokolwiek Może ktoś wie co jest przyczyną?
Ostatnio jak przesiadłem się z mojego auta do rodziców, to przy pierwszym wciśnięciu mało nie zrobiłem dziury w podłodze
Pozdrawiam
Arthus |
|
|
|
 |
docencik87
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 34 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 887 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27-05-2009, 20:57
|
|
|
Najlepiej rozebrać, przeczyścić pompkę sprzęgła oraz wysprzęglik. Przy okazji wymienić płyn uszczelki oraz kupić zestawy naprawcze pompki sprzęgła oraz wysprzęglika. Jeśli to nie pomoże to powodów szukałbym w sprzęgle.
W razie czego pisz na PW, to powiem tobie jak te części powymieniać i rozkręcić!! |
_________________ Witaj Gość!!
1993-2008 Mitsubishi Colt C51A 1.3 8V Gaźnik(mój ukochany samochodzik )
2008-2014 Mitsubishi Colt C52A 1.5 8V (nowy nabytek)
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku. |
|
|
|
 |
GCT
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi carisma 1.9 TD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Sty 2009 Posty: 22 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 28-05-2009, 00:04
|
|
|
jak sprzeglo jest twarde i bierze nisko tzn zebys szukal docisku Sprawdz jeszcze zmieniajac ten plyn moze cos pomoze.... Przy pedale sprzegla jest tez regulacja moze tam poprzedni wlasciciel cos grzebal ? Tez sprawdz sobie . |
_________________ GCT |
|
|
|
 |
arthus [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2009, 13:42
|
|
|
Dzięki za naprowadzenie
GCT - sprzęgło łapie w dobrym miejscu, jest tylko twarde.
Zacznę od rady docencik87, zestawy naprawcze nie są drogie więc nie zaszkodzi powymieniać. Z samochodem pojadę do znajomego mechanika bo ja nie mam warunków na taką robotę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
przemo1983
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DiD '01 (102 KM)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Maj 2008 Posty: 55 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 10-11-2010, 14:21
|
|
|
Arthus jak sobie poradziles z tym problemem?
Co bylo przyczyna?
Mam to samo, dodatkowo podczas ruszania lub cofania czasem slychac masakryczny grzyt.
Aha jeszcze jedno... "biegi hacza" |
|
|
|
 |
arthus [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2010, 22:45
|
|
|
Jak sobie poradziłem? Heh postanowiłem poczekać aż sie sprzęgło skończy i zrobić to przy okazji. Teraz mam 215 tyś. km i... dalej czekam Sprzęgło chodzi ciężko, ale nie ma żadnych zgrzytów, łapie w dobrym miejscu (nie za nisko nie za wysoko) i wogóle przywykłem
Pozdrawiam
Arthus |
|
|
|
 |
speed1906
Nowy Forumowicz
Auto: carisma
|
Wysłany: 12-01-2011, 03:09
|
|
|
Witam... w ostatnim czasie wymienialem pompke sprzegla u mechnika i teraz pedal sprzegla chodzi mi zdecydowanie ciezej niz wczesniej ale nie o to mi chodzi bo do tego juz przywyklem, chodzi mi o to ze mam delikatny luz na pedale ok 1-2 cm dopiero pozniej czuje opor podczas wciskania pedalu niewiem czy to zapowietrzenie czy moze regulacja na pedale jest temu winna... |
|
|
|
 |
|
|