Przesunięty przez: Hubeeert 25-08-2006, 14:04 |
Problem z elektryczna szybą |
Autor |
Wiadomość |
killKeny [Usunięty]
|
Wysłany: 20-06-2006, 16:41 Problem z elektryczna szybą
|
|
|
Jakiś czas temu miałem problem z otwarciem szyby, minął rok (wszystko było ok) i teraz mam problem z zamknięciem szyby. Mowa o przedniej szybie od strony pasażera. Żeby było ciekawiej otwiera się bez problemu przełacznikiem od strony kierowcy jak i od strony pasażera, nie zamyka się żadnym z nich. Jak zamieniłem bieguny na silniku to klawiszem "w dół" podniosłem szybę do góry. Co jest grane? Bo przełączniki wyglądają na OK i silnik też OK... |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 20-06-2006, 20:22
|
|
|
Hm....może zaśniedziałe styki i nie kontaktują? Bo skoro po zmianie biegunów podnosi, to znaczy, że silniczki są sprawne. |
_________________ Długa historia jeszcze nie mojego Galanta - 100% gotowy, teraz jak nowy
Galant E33 - koniec przygody
"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst |
|
|
|
 |
killKeny [Usunięty]
|
Wysłany: 21-06-2006, 09:47
|
|
|
Ok, niech bedą zaśniedziałe styki, ale w którym miejscu ?? Przy przełącznikach - nie sądze, bo szyba nie reaguje na obydwa przełączniki. Przy silniczku ?? ja podejrzewam jakieś przewody. |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 21-06-2006, 10:28
|
|
|
Mialem podobny problem tylko ze u mnie podnosila sie przelacznikiem u kierowcy. Wyjolem przelacznik przeczyscilem(psiknolem wd40 odczekalem chwile i przetarlem) i jest ok. Moze taki zbieg okolicznosci z dwa przelaczniki na raz sie wysraly? |
|
|
|
 |
killKeny [Usunięty]
|
Wysłany: 23-06-2006, 14:41
|
|
|
Przełączniki sprawdziłem - OK, silniczek sprawdziłem OK. Pytanie jest następujące: z jednej strony kabelek podpięty jest do przełącznika w drzwiach, a gdzie z drugiej strony ?? Gdzieś po deską ?? |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 23-06-2006, 18:42
|
|
|
Gdzieś musi być takie coś co odwraca bieguny podając prąd bezpośrednio do silnika podnoszenia szyby i będą takie dwa tj. do prawej i lewej szyby . Najwyraźniej to jest przyczyną tylko gdzie to jest zamontowane to nie wiem . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-06-2006, 22:34
|
|
|
Ma ktoś schemat elektryczny Cari? Bo bez schematu może być ciężko pomóc coś na odległość. Ja w Cari nie robiłem jeszcze elektrycznych szyb. Robiłem w Colcie C50 ale nie wiem na ile to jest podobne rozwiązanie. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
rami1000 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-06-2006, 12:08
|
|
|
z tego co opisujesz to kabel. tylko który? ten idący od pasażera łączy się z tym od kierowcy, więc skoro nie działa na żadnym to gdzieś dalej. będzie to uszkodzony kabel idący od silniczka. Możesz tez spróbować zamienić bieguny przy przełączniku jak zadziała to padł jakiś przekaźnik. |
|
|
|
 |
killKeny [Usunięty]
|
Wysłany: 26-06-2006, 10:30
|
|
|
Bieguny zamieniałem na silniczku i wtedy przyciskiem "w dół" mogę podnieść szybę do góry. Stąd wniosek, że silniczek jest OK. Wydaje mi się, że najbliżej prawdy jest luk_szc
luk_szc napisał/a: | Gdzieś musi być takie coś co odwraca bieguny podając prąd bezpośrednio do silnika podnoszenia szyby i będą takie dwa tj. do prawej i lewej szyby . Najwyraźniej to jest przyczyną tylko gdzie to jest zamontowane to nie wiem . |
Tylko teraz gdzie są właśnie te przekźniki ?? |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-06-2006, 11:00
|
|
|
Bez schematu może być ciężko chyba, że ktoś już wcześniej robił z szybkami w Cari.
Naprawiałem ostatnio kumplowi szybki w Colcie C50. Tam jest to zrobione tak, że na przełącznik podawane jest 12V z akumulatora (przez bezpiecznik 30A i przekaźnik sterowany ze stacyjki) oraz masa (2x - osobno do opuszczania i podnoszenia). Elementem zmieniającym polaryzację jest sam przełącznik szyb. Jeżeli w Cari jest tak samo, to jedym uszkodzeniem jakie widzę jest uszkodzony jeden z przewodów masowych dochodzących do przełącznika. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
killKeny [Usunięty]
|
Wysłany: 26-06-2006, 11:07
|
|
|
I to jest najprawdopodobniej to. Szyby w Cari tez dzialaja dopiero jak przekręcony jest kluczyk w stacyjce. I skoro masa jest w Colcie osobna dla podnoszenia i opuszczania to by pasowało - brak jednej masy spowodowałby wtedy brak możliwości opuszczenia lub podnoszenia. Tylko gdzie to jest w Carismie umieszczone ?? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 26-06-2006, 11:17
|
|
|
killkeny jedna mala sprawa - z tego co pamietam to twoje szyby nie sa orginalne tylko jest to ten mechanizm uniwersalny, ktory jakby zamiast nas kreci korbka - wiec w twoim przypadku watpie zeby ci sie przydal do czegos schemat elektrych szyb do carismy, a przekazniki od centralnego zamka itp - sa przed lewym kolanem kierowcy tam gdzie druga puszka bezpiecznikow |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
killKeny [Usunięty]
|
Wysłany: 26-06-2006, 11:25
|
|
|
Mi pasuje teoria z brakiem masy. Teraz tylko musze go namierzyć - i być może jest właśnie tam gdzie mówisz Matejko. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 26-06-2006, 11:39
|
|
|
no to jak nie znajdziesz to podepnij gdzies nowy przwod, mase w aucie masz wszedzie |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
killKeny [Usunięty]
|
Wysłany: 26-06-2006, 11:43
|
|
|
Spróbuje... |
|