Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[FAQ] [EAxx] Automatyczne zapalanie świateł
Autor Wiadomość
mario mario 
Mitsumaniak

Auto: galant elegance combi 2,5 B
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-05-2009, 08:48   [FAQ] [EAxx] Automatyczne zapalanie świateł

Mam prośbę do wszystkich, otóż chcialbym tak podlączyć światla aby po uruchomieniu sinika wlączaly się tylko światla mijania, a dopiero po przekreceniu manetki wlączaly się światla wlaściwe. W moim galancie po wlaczeniu światel wlacza sie standardowe podświetlenia wnetrza samochodu, uważam, że w dzień jest to nie potrzebne i tylko dodatkowo obciąza alternator a przez to silnik, poza tym zaróweczki szybciej się zużywają. Pewnie jakbym posiedzial nad elektryką to bym to zrobil, ale mam nie mile doświadczenia z tą częścią napraw w moim autku więc prosze o pomoc tych którzy bardziej się na tym znają. W manualu nie ma tak jasno rozpisanej elektryki.
Ostatnio zmieniony przez Owczar 21-06-2009, 19:44, w całości zmieniany 3 razy  

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 31-05-2009, 12:33   

Co rozumiesz przez światła właściwe? Jeśli nie masz świateł dziennych to w dzień musisz jeździć na mijania, ale z tyłu muszą się świecić pozycje.

Ja się zastanawiałem nad tym ale nie mam czasu na instalację tego rozwiązania.
Ja chcę zrobić automatycznie zapalane światła mijania po odpaleniu silnika, plus fotorezystor który będzie uruchamiał podświetlenie deski, a co za tym idzie ściemniacze zegarka, klimatronika i radia.
Nie zlokalizowałem jeszcze kabelków, ale mam zamiar skorzystać z kostki przełącznika zespolonego.
Sygnał sterowany: Na wejście przekaźnika podaję napięcie od przełącznika świateł, na wyjściu przekaźnik robi zworkę z kabelkiem odpowiedzialnym za włączenie świateł mijania. W ten sposób układ myśli, że jest przekręcony włącznik świateł, a także że są włączone światła mijania (jeśli podepniemy tylko pod wyjście z przełącznika to w zależności od położenia przełącznika, mogą się zapalać długie, a tego nie chcemy).
Dodatkowo zainstaluję włącznik, aby w razie konieczności wyłączyć światła. Zdarzają się sytuacje gdy np czekamy na kogoś na odpalonym silniku nocą i nie chcemy komu świecić w okna, więc awaryjny wyłącznik się przyda. To wszystko na sygnale sterowanym...
Sygnał sterujący: To będzie napięcie kontrolki oleju silnika. Gdy kontrolka się świeci to jest rozwarcie układu sterowanego, gdy zgaśnie to jest zwarcie i światła się palą.

Oświetlenie deski:
Sygnał sterowany: Kabelek od pokrętła regulacji intensywności podświetlenia. Rozwarcie na tym kablu powoduje zgaśnięcie wszystkich żaróweczek, a także ściemnianie nie działa.
Sygnał sterujący: To bedzie sygnał z fotorezystora, plus po drodze jakiś potencjometr, aby wyregulować czułość. Jeszcze nie liczyłem tego i nie będę chyba liczył tylko doświadczalnie dobiorę rezystancje.

mario mario 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-05-2009, 17:58   

Troche skomplikowane. Nie wiem jak to mam zrobione w moim golfie, ale gdy wkladam kluczyk wlącz sie radio, gdy przekręce w stan gotowości zapalają sie kontrolki i oczywiście światla mijania, przy rozruchu wszystko jest automatycznie wylączane a po uruchomieniu silnika wszystko dziala. Światla te są trochę slabsze niż mijania, bo jak przekręcę manetkę to światla staja się mosniejsze tak jakby ze światel do jazdy dziennej na mijania. Ponadto mam tak, że jak jade na światlach mijania i po zatrzymaniu się i zaciągnięciu ręcznego zmieniają sie w postojowe i tak wlaśnie chcialbym mieć w galu.

Y@nek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Wysłany: 31-05-2009, 19:36   

Kupowałem na allegro kilkanaście urządzeń o nazwie Amervox, kolega prowadzi warsztat elektryki samochodowej i montował to urządzenie w wielu samochodach.
Urządzenie działa doskonale, nikt nigdy nie przyjechał na reklamacje, jeśli znasz się troche na elektryce, to podłączysz to samodzielnie, bardzo dobrze jest rozpisana instrukcja montażu.

mario mario 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-06-2009, 22:22   

Y@anek o jakim i do czego urzedzeniu Ty tu piszesz, czy możesz sprecyzować?

Maciek 
Mitsumaniak
MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Wysłany: 02-06-2009, 11:29   

Prawdopodobnie o TYM
Sam się zastanawiam nad zamontowaniem.
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 02-06-2009, 11:43   

Panowie proponuję odwiedzić dział CARISMA i FAQ, macie tam schemat montażu automatycznego wyłącznika/włącznika świateł, to samo co ARWAX tylko za 17 zł.
Kolega montował Ja tak samo, i działa bez zarzutu.
Właśnie dzisiaj dostałem kolejny włącznik i będę montował do mojej nowej Cari DID.
Włącznik działa na zasadzie podania sterowania z alternatora czyli po rozruchu i jak jest ładowanie (2-3 sek po odpaleniu) to zapala światła.
Firma - BartSoft, mail: biuro@bartsoft.pl

Jak sie powołacie na Maniaków to dostaniecie wyłącznik + przesyłka za 35zł.

mario mario 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-06-2009, 19:43   

Panowie do końca nie wiem na czym Wam zależy przy montowaniu tego typu urządzeń ale ja chce tylko aby przy przekręceniu kluczykiem wlączaly mi się tylko i wylącznie swiatla mijania a u mnie ze światlami mijania wlącza się cale podświetlenie nocne. Z tego co widze to te urządzenia wlączaja światla mijania ale nic nie pisze o światlach oświetlenia wnętrza.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 02-06-2009, 20:07   

mario mario, jak założysz takie urządzenie jak pisali koledzy powyżej to wystarczy przekaźnik który bedzie podłączony z jego wyjściem i odcinał zasilanie potencjometru od deski. Prosty układ, a przy okazji nie będzie Ci się ściemniał zegarek i klimatronik.

winter1986 
Forumowicz

Auto: Galant GLS 2.0 kombi 1998 r.
Wysłany: 02-06-2009, 20:52   

Ja bym nie "przygrzewał się" do montażu automatycznego włącznika świateł, ponieważ już powoli nasi ustawodawcy szykują się do anulowania przepisu o konieczności jazdy na światłach mijania (tudzież światłach do jazdy dziennej) 24 h na dobę.

Y@nek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Wysłany: 02-06-2009, 21:18   

winter1986 napisał/a:
Ja bym nie "przygrzewał się" do montażu automatycznego włącznika świateł, ponieważ już powoli nasi ustawodawcy szykują się do anulowania przepisu o konieczności jazdy na światłach mijania (tudzież światłach do jazdy dziennej) 24 h na dobę.

Zanim to zrobią, to bedą kolejne wybory i nowe miotły co bedą zmieniać prawo pod siebie :biggrin:

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 03-06-2009, 12:15   

A ja to robię w sobotę w kolejnym autku.
3 godz. i po sprawie , samo sie zapala , samo gasi za 35zł. :mrgreen:
Po ostatnim rozładowaniu akumulatora uważam że naprawdę warto.
Ponadto jazda bez to 500zł a to sie każdemu może przytrafić szczególnie w mieście jak sie dużo jeździ.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 03-06-2009, 12:36   

Stosując zwykły przekaźnik możesz to zrobić za 10zł.

mario mario 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-06-2009, 08:46   

Koledzy a czy możecie mi opisać co i jak ze szczegółami. Wydaje mi się że wystarczy przełączyć jakieś przewody i po problemie, ale napiszcie jak to zrobić, po to piszę na forum aby uzyskać informacje od bardziej doświadczonych w tej materii ode mnie a nie metodą prób i błędów coś nie daj boże zepsuć.

winter1986 
Forumowicz

Auto: Galant GLS 2.0 kombi 1998 r.
Wysłany: 04-06-2009, 11:53   

Student napisał/a:
A ja to robię w sobotę w kolejnym autku.
3 godz. i po sprawie , samo sie zapala , samo gasi za 35zł. :mrgreen:
Po ostatnim rozładowaniu akumulatora uważam że naprawdę warto.
Ponadto jazda bez to 500zł a to sie każdemu może przytrafić szczególnie w mieście jak sie dużo jeździ.

Przepraszam, że jestem taki wścibski (dokładny), ale 500 zł za jazdę bez włączonych świateł mijania ... trochę Cię poniosło. Za jazdę bez wymaganych świateł od zmierzchu do świtu 200 zł, za jazdę bez wymaganych świateł od świtu do zmierzchu 100 zł.

Odpowiedz do tematu