|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS ALL] [HAMULCE] Trzeszczenie |
Autor |
Wiadomość |
panpromek
Nowy Forumowicz
Auto: SpaceStar 1.6 Family 2004r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 24 Skąd: Sochaczew
|
Wysłany: 05-06-2009, 08:31 [MSS ALL] [HAMULCE] Trzeszczenie
|
|
|
Koledzy potrzebuję porady! Od kilku dni przednie hamulce wydają dziwne dźwięki. W pierwszej fazie hamowania, zaraz po naciśnięciu hamulca, lekko coś skrzypnie i wyczuwam w podłodze coś w rodzaju puknięcia. Ta ostatnia rzecz niepokoi mnie najbardziej. Auto jest tydzień po przeglądzie okresowym. Hamulce były rozebrane, przeczyszczone. Doatkowo okazało się, że przednie klocki kończą żywot więc wymieniono mi na nowe, niestety jakieś JC. Swoją drogą szczerze nie polecam tego wyrobu! W poniedziałek jadę na urlop w Karkonosze i nie chciałbym w górach żadnych niespodzianek związanych z hamulcami. Jeśli ktoś ma pomysł w czym może tkwić problem, to będę wdzięczny za każdą poradę. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 05-06-2009, 08:44
|
|
|
panpromek napisał/a: | W poniedziałek jadę na urlop w Karkonosze i nie chciałbym w górach żadnych niespodzianek związanych z hamulcami. | Lepiej zmień klocki. Problem może tkwić w tym, że klocek jest za twardy lub rozwarstwia się, albo coś zostało źle zamocowane i klocek nieprawidłowo chodzi w prowadnicy. Tak czy siak, do poprawki. Chyba że równolegle z tym zostało w jakiś sposób (np. podczas jazd próbnych u mechanika) uszkodzone zawieszenie i to wahacz tak tłucze. |
|
 |
panpromek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-06-2009, 10:03
|
|
|
Jeśli już to winę zwalałbym na jakoś klocków ale co do montażu nie mam żadnych zastrzeżeń. Przy przeglądzie byłem osobiście więc widziałem co i jak było robione. Zresztą człowiek, u którego serwisuję auto jest bardzo dobrym fachowcem. Poprzedni samochód, też serwisowany u niego, przejechał u mnie ponad 100 tys km beż żadnej awarii.
Jeśli chodzi o to puknięcie to dziwna sprawa. Dzisiaj jadąc do pracy specjalnie postawiłem stopę na środku podłogi. I właśnie przy takim normalnym hamowaniu czuć to puknięcie. Nie wiem jak to opisać ale mogę to porównać do wyginania np. puszki po piwie. Jak się wgina i wypycha ją to czuć i słychać pstryknięcie. Podobnie jest tutaj.
Na przeglądzie osobiście pofatygowałem się do kanału i obejrzałem dokładnie auto od spodu. nic podejrzanego nie widać. Sprawdzono mi też wszelkie luzy, których po prostu brak. Sprawa zakrawa na Archiwum X |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 05-06-2009, 11:10
|
|
|
panpromek napisał/a: | Na przeglądzie osobiście pofatygowałem się do kanału i obejrzałem dokładnie auto od spodu. nic podejrzanego nie widać. Sprawdzono mi też wszelkie luzy, których po prostu brak. Sprawa zakrawa na Archiwum X | Umnie jest dokładnie taki sam dźwięk tylko że przy przejściu z ciasnego lewego zakrętu do prawego. Żadnych luzów. Ale już udało mi się ustalić że mam padniętą dolną, tylną poduchę silnika (tą na belce), a podejrzewam że lewą także. Niestety nie mam jak się do tego dobrać, a rozbierać tylko po to żeby sprawdzić to mi się nie chce. Może po prostu u Ciebie jest zbieg okoliczności że to wystąpiło razem. Tak czy siak, klocki bym zmienił. |
|
 |
panpromek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-06-2009, 19:21
|
|
|
Panowie tracę cierpliwość.... Efekt się nasila coraz bardziej. Wracając z pracy praktycznie z każdym hamowaniem słychać było wyraźne "pyknięcie" jenocześnie w podłodze czuć je wyraźnie. Nie wiem co o tym sądzić. Co ciekawe najeżdżając pod krawężnik słychać ten sam dźwięk lecz nie czuć go w podłodze. Nie wiem co mam o tym sądzić. Jutro pojeżdżę po "specach" ale coś czuję, że każdy rozłoży ręce... |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 05-06-2009, 19:33
|
|
|
panpromek napisał/a: | Auto jest tydzień po przeglądzie okresowym. Hamulce były rozebrane, przeczyszczone. | Jedź do tych mechaników, skoro mówisz że są solidni to niech zrobią jazdę wspólnie z Tobą.
Ewentualnie auto na podnośnik, zdejmij koło i sprawdź czy tam przy hamulcach coś nie lata, stuka, puka. Zaciski czy są dokręcone. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
|
|