[Cari 1.8 GDI] dzwignia zmiany biegów nie wraca na "zer |
Autor |
Wiadomość |
robak0825 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2009, 21:08 [Cari 1.8 GDI] dzwignia zmiany biegów nie wraca na "zer
|
|
|
Witam jak w temacie dzwignia zmiany biegów po wybicu z biegu nie wraca na zero nie wraca na luz czyli trezba robic to oczywiscie recznie i dosyc ciezko chodzi na boki na boki tzn tak jak sie sprawdza czy auto jest na luzie to zeby pomachac dzwignia to trzeba w to włozyc troche siły jest to autko mojego kolegi ja mam Lancera jezdziłem tą Carismą i biegi wchodz perfekcyjnie sprzegło tez perfekt tylko własnie taki problem jak powyzej czy ktos zna na to odpowiedz co to moze byc? |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 06-06-2009, 21:14
|
|
|
Jak mielismy w firmie kangoo'ra to tez mielismy z nim podobny probelem. W serwisie okazalo sie ze pekly takie sprezynki 2, po wymianie wszystko wrocilo do normy...
Nie wiem czy w Cari jest podobnie niestety...
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
robak0825 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-06-2009, 21:16
|
|
|
dzieki Robson86 za opd mam nadzieje ze to tylko jakies spręzynki no ale moze jeszcze ktos cos podpowie:) no Panowie i Panie Carisma dopiero została zarejestrowana ale nadal nie wiemy co z tą "wad" czy nikt nie miał podobnych problemów moze ktos wie jak mozna sie dostac do miejsca gdzie moze byc ewentualna przyczyna tego zjawiska? |
|
|
|
 |
Grahamos
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 98r.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lis 2008 Posty: 87 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 27-09-2009, 21:26
|
|
|
Na 99% wybieraki są do smarowania, miałem ten sam problem. Polecam popsikać WD 40 odczekać ok 15min. i posmarować wybieraki jakimś gęstym olejem. U mnie pomogło w 100%
Tutaj maż temat:
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#409358
Dodam że wybieraki to takie dźwigienki z linkami przy skrzyni biegów, zobaczysz je jak spojrzysz pod trąbę słonia. |
|
|
|
 |
andy_lodz [Usunięty]
|
Wysłany: 29-09-2009, 13:03
|
|
|
Racja, ja robiłem tak jak napisał Grahamos i do tej pory mam spokój. |
|
|
|
 |
observer
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma II 1.8GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 58 Skąd: Łódzkie
|
Wysłany: 24-04-2014, 18:30
|
|
|
Nie wiem czy zakładać nowy temat czy "odkopywać" zacznę więc od łopaty.
Mam ten sam problem tylko że nie bardzo wiem co mam nasmarować. W sumie oprócz tego trzpienia pod gumową harmonijką nic innego do smarowania nie widziałem. Po nasmarowaniu trzpienia bez zmian. Linka jest dobra, pod odpięciu od wybieraka dźwignia wraca do prawidłowej pozycji także wydaje mi się że przez opór wybieraka jest ten problem.
Są trzy elementy ruchome - mocowanie linki, przegub tej dźwigienki w kształcie L i sam trzpień. Czy Wy posmarowaliście pod tą harmonijkową gumką czy coś jeszcze rozbieraliście? I czy smarować tylko elementy wybieraka odpowiedzialnego za ruchy dźwignią na boki czy te za wrzucanie biegów (przód/tył) również mają znaczenie? |
|
 |
|