Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Problem z predkociomierzem w Cari 1.9 TD 98
Autor Wiadomość
Egzekutor1986 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD 1998
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 08-06-2009, 11:40   [Cari 1.9TD] Problem z predkociomierzem w Cari 1.9 TD 98

Witam wszystkich mitsmaniakow. Jestem nowy i to jest moj pierwszy post. Mam malutki problem z moja Cari 1.9 TD 1998. Otoz podczas jazdy predkosciomierz wlacza i wylacza sie kiedy chce. raz skoczy i jade z kilka godzin, a drugim razem przez kilka dnie nic :( . Sam nie wiem czy musze pojechac na komputer ( a nie ufam pseudo mechanikom i diagnostom z mojego miasta ) czy moze sam sobie z tym poradze bo wystarczy skasowac jakis blad..prosze o pomoc.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 08-06-2009, 14:58   

Jeśli licznik przebiegu kilometrów jest elektroniczny, to prawdopodobnie są luźne kostki za licznikiem (może ktoś grzebał) i nie stykają. Tak jest w DiDach, ale jeśli masz napęd na linkę, to coś pewnie się dzieje ze ślimakiem w skrzyni, albo źle włożono linkę do zegarów.

Egzekutor1986 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD 1998
Wysłany: 08-06-2009, 15:06   

Sluchaj bylem u mechanika i on powiedzial mi ze zadnej linki nie mam, owszem licznik mam elektroniczny, dziwne jest to ze kiedy predkosciomierz nie dziala licznik nie wskazuje ilosci danych kilometrow. np. ostatnio jecgalem do pily, i wg licznka przejechalem tylko 12 km. a jest z 200, przy czym predkosciomierz ciagle byl na zerze. czyli co luzne kostki? da rade sam to ogarnac, jak sie do tego zabrac?

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 08-06-2009, 15:13   

Najlepiej byłoby wyjąć licznik i sprawdzić czy w kostkach nie ma luźnych przewodów, albo czy, któryś konektor nie jest zbyt rozwarty. Jeśli jest jakiś nalot i nie ma pewności że wszystko dobrze kontaktuje, to warto prysnąć jakimś dobrym sprayem poprawiającym kontakt (dostępne w sklepach elektroniczno-elektrycznych :) ). W momencie kiedy Ci się rozłączy możesz spróbować włączyć kierunek, albo zaciągnąć ręczny na jeden ząbek. Jeśli nie zapalą się odpowiednie kontrolki to na 99% bedzie to, bo chyba one są na tej samej kostce co predkościomierz i licznik przebiegu. Podświetlenie zegarów jest już chyba na innej.

[ Dodano: 08-06-2009, 15:14 ]
Egzekutor1986 napisał/a:
dziwne jest to ze kiedy predkosciomierz nie dziala licznik nie wskazuje ilosci danych kilometrow.
Czyli raczej brak kontaktu na kostkach, a nie awaria samego prędkościomierza.

Robin2 
Nowy Forumowicz
początkujący

Auto: carisma 1,9 TD GL
Wysłany: 22-02-2011, 12:24   

Podłączę się do tematu:

gdzie znajduje się czujnik podający sygnały do licznika?
Dziś rano było minus 20, silnik (z lekkim oporem) zaskoczył ale zaczął popiskiwać pasek. Na początku licznik wskazywał 0 km/h, po chwili gdy pisk ustał- pojawiły się prawidłowe wskazania prędkości. Gdzie szukać przyczyny?

Odpowiedz do tematu