Problem z kompem |
Autor |
Wiadomość |
Memphis [Usunięty]
|
Wysłany: 26-06-2006, 02:33 Problem z kompem
|
|
|
Słuchajcie od dawien dawna mam taki bardzo wnerwiający problem.
A mianowicie gdy gram w coś nagle obniża się wydajność kompa. Wygląda to tak że tak jak gra działa płynnie i bezproblemowo tak nagle zaczyna się ciąć na jakiś czas poczym przestaje. I tak cały czas. Jest ok, spowalnia, znowu ok, znowu spowalnia itd itd itd itd....
Myślałem że to może jakiś wirus jest i uruchamia się w tle a podczas grania jest to bardzo widoczne przy dużym wykożystaniu komputera. Przeskanowałem kompa różnymi programami, kasperskim, ad aware, spybot S&D i nic. Zrobiłem formata. Zainstalowałem Win XP Media center i tam było OK. Ale mimo tego plusa system jednak był nędzny więc wróciłem do XP tym razem doładowanego przez SP2. No i znowu to samo.
Przez chwile myślałęm że to coś związanego z bebechami kompa ale nie wydaje mi się, choć może się mylę.
Pomóżcie mi prosze bo jeszcze troche i dostane apopleksji |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-06-2006, 05:19
|
|
|
a nie masz czasem ustawionego nattywira na "realscan" albo jakieś "active virus shield" i on co jakiś czas skanuje jakiś frafment systemu ?? |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 26-06-2006, 07:38
|
|
|
..a nie masz czasem za mało pamięci..podczas grania pamięć się zapycha i poźniej system zwalnia co by ją zrzucić na wirtual, jak ci zwolni posłuchac czy czasem dysk ostro nie pracuje, dodatkowo poinstaluj nowe stery do grafiki, directy itp. A i czy to ci się dzieje na jakiejś jednej grze czy na wszystkich? |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
STRUSIU
Mitsumaniak Pomysłowy Dobromir

Auto: Ford Mondeo MK4 2.2TDCI 2011r
|
Wysłany: 26-06-2006, 09:30
|
|
|
Mógł byś podać konfigurację kompa.
Może cooler na grafie lub procu nie wydala. Przy grach te elementy są bardzo obciążone i to może powodować slideshow. |
_________________ Była Mitsubishi Carisma 1.8 GDI LS '98 sedan
Było Mondeo MK4 2.0 TDCI '08 kombi
Jest Mondeo MK4 2.2 TDCI 200KM `11 kombi
00187/KMM
Ave Gość - Witamy w świecie MITSUMANIAKÓW! |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 26-06-2006, 10:23
|
|
|
STRUSIU napisał/a: | Może cooler na grafie lub procu nie wydala. |
To bym sprawdził w pierwszej kolejności. To może być problem z temperaturą, zwłaszcza biorąc pod uwagę temepratury zewnętrzne, jakie mamy teraz.
Zainstaluj sobie program Everest albo SpeedFan. W nich podglądniesz sobie temperaturę procka i chipsetu. Jeżeli grafika jest w miarę świeża (GeForce 6XXX, radeon 1XXX) to programy powinny ci także pokazać temp. procesora graficznego. Jeżeli nie, to pozostaje sprawdzanie "na dotyk" |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Memphis [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2006, 00:37
|
|
|
No dobra to od początku
Chooper
Antyvir raczej nie bo cięło się też przy wyłączonym antywirze. Z resztą wyłączyłem praktycznie wyszstko co nie było potrzebne do poprawnego działania kompa i ciągle łajno.
Gulgulq
Mam 1GB na 400mhz, nowe stery do grafy są, direct tez. Jednak gdy komp zwalnia czerwana lampka robi disco. To się dzieje na tych grach które mają duże wymagania. ToCA3, Forgotten Batlles, na WarCrafcie 3 tego nie ma.
STRUSIU i Szczeslaw
Prosz:
AMD Athlon XP 2500+; GF 6600GT Palita; płyta główna EPOX 8RDA3+; 1GB RAM na 400MHz; no i troche starawy dysk, Maxtor 40GB ultra dma 133.
Temp na grafie jest chyba OK bo jest ok. 70 stopni, a dokładniej, przy nomrlanej pracy w systemie ma 71 stopni, natomiast gorzej z cpu. Przy normalnej pracy ma 60 stopni jak odpalam gre to pnie się w góre ale co dziwne bardzo mało, chyba że zakrótko grałem. Po jakichś 15 minutach doszedł do 65 stopni. Używam programu Mother Board Monitor
A co do fana na cpu, może już powoli umierać bo jest stary. Myśle u kupnie czegoś takiego, warto? |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 27-06-2006, 08:18
|
|
|
...myślę że napewno warto..na elementach chłodzenie nie ma co oszczędzać - w najgorszym razie zjara lub przegrzeje ci się procek - a wtedy będizesz miał wiekszy dylemat.
Co do Ramu to dzis 1 GB to nie jest znów aż tak dużo i bardziej wymagające gry to pottrzebują i więcej - ja mam 2 GB i grymaszę :) - ale to z innej przyczyny, moje obliczenia w MES'ie pożerają mnóstwo pamięci i procka, będe miał teraz nową płytę MSI z gniazdem AM2 to podumam czy nie zakupić nowego AMD i DDR2.
No i u CIebie dysk jest bardoz kiepski - i czasmi to może być wąskie gardło podczas zrzucania pamięci na dysk - jest wolny i w dodatku mały, a jka jeszcze niemiałeś robionej defragmentacji to porostu sieczka .
Sprubój zobic tak: zmniejsz detale na bardziej wymagajacych grach i zobacz wtedy co się dzieje. Ewentualnie na Worcrafcie daj wszystko na maksa i tez popatrz czy nic sie niezmieniło. |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
|
Wysłany: 27-06-2006, 10:05
|
|
|
no dobra, masters of PeCets:
FireFox nie zapisuje mi plików, żadnych, ani przez <zapisz obrazek jako> ani przez <zapisz element docelowy>, pokazuje się okno dialogowe zapisz w... i nie pojawia się okno pobierania plików. co ciekawe po próbie zapisania pozostają skróty w "Ostatnio otwarte dokumenty" z lokalizacją gdzie chciałem zapisać... , ale pliku ni ma...
mam Windowsa HE Ori, na bieżąco aktualizacje Win, FF, mam też Windows Defendera |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
|
Wysłany: 27-06-2006, 14:44
|
|
|
Memphis napisał/a: | Przy normalnej pracy ma 60 |
hmmm, ja mam Athlona XP 2800+ i normalna temperatura to 47, 48 celsjuszów. Zmień szybko obecny wentyl na coś bardziej wydajnego bo to może być jedna z przyczyn Twoich kłopotów.
To że dzieje się to po jakimś czasie grania sugeruje że to nie problem sterowników czy DXów ale wydajności a w zasadzie wydolności sprzętu, coś jest wąskim gardłem - póki co zadbaj o chłodzenie.
gulgulq napisał/a: | będe miał teraz nową płytę MSI z gniazdem AM2 |
jak już nacieszysz się nową zabawką to pochwal się jak 940 nóżek radzi sobie z różnymi aplikacjami. Ja czekam do końca lipca na premierę Core2Duo i wtedy stanę przed poważnym dylematem. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 27-06-2006, 21:25
|
|
|
...no pochwalić to się mogę bo udało mi się ja wygrać - MSI K9N Platinum (Socket AM2) ale tylko samą płytę - a wywalić kasę na nowego procka i kości to zabardzo mi się nie uśmiecha (ok 1000zł) - wole to włożyć w Misia , chyba że uda mi sie jakoś od kogoś pożyczyć na testy |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 27-06-2006, 23:38
|
|
|
Memphis napisał/a: | AMD Athlon XP 2500+; GF 6600GT Palita; płyta główna EPOX 8RDA3+; 1GB RAM na 400MHz; no i troche starawy dysk, Maxtor 40GB ultra dma 133.
Temp na grafie jest chyba OK bo jest ok. 70 stopni, a dokładniej, przy nomrlanej pracy w systemie ma 71 stopni, natomiast gorzej z cpu. Przy normalnej pracy ma 60 stopni jak odpalam gre to pnie się w góre ale co dziwne bardzo mało, chyba że zakrótko grałem. Po jakichś 15 minutach doszedł do 65 stopni. Używam programu Mother Board Monitor |
Athlon XP 2500+ to jest już Barton - one się tak nie grzały, także tak jak napisał Grześku temp. jest za wysoka - zrób coś z chłodzeniem. Ten Pentagram działa - tyle mogę o nim powiedzieć. Ja osobiście lubię produkty firmy Scythe - np. jak gdzieś jeszcze dorwiesz Kamakiri.
Temp. na grafice malutka - GF 6600 ma ustawiony Thermal Throtling (spowalnianie zegara przy przegrzaniu) na bodajże 130 stopni.
Epox 8RDA3+. Hmmmm. Zrobiłem na tym parę kompów i większych problemów nie miałem. Jednak dość szybko padało chłodzenie chipsetu i wtedy czasami działy się cuda - tego trzeba pilnować na tych płytach.
Jeżeli chodzi o dysk - demon prędkości to to nie jest, ale nie sądzę żeby on był przyczyną twoich problemów.
gulgulq napisał/a: | wywalić kasę na nowego procka i kości to zabardzo mi się nie uśmiecha (ok 1000zł) |
Sprzedaj to co masz, kup sobie narazie Sepmrona 3000+ boxa za ok. 300zł i 2x512DDR2 - jak dobrze sprzedasz części to wyjdziesz mniej więcej na 0, a wzrost wydajności gwarantowany. Oczywiście grafikę też musisz zmienić na PCIex.
Jaki masz zasilacz? Chodzi mi o model, nie o moc.
tomusn napisał/a: | FireFox nie zapisuje mi plików |
Przykro mi - nie używam Firefoxa i mało miałem z nim doczynienia więc ci nie pomogę na odległość. |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
|
Wysłany: 28-06-2006, 00:10
|
|
|
szczeslaw napisał/a: |
tomusn napisał/a: |
FireFox nie zapisuje mi plików |
Przykro mi - nie używam Firefoxa i mało miałem z nim doczynienia więc ci nie pomogę na odległość. |
naprawiłem - weksportowałem bookmarks i usunąłem wszystkie ślady FF oprócz rejestru, potem nowa instalka i import zakładek/ulubionych z pliku - zapisywanie działa
dzięki za zainteresowanie |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
Ostatnio zmieniony przez tomusn 28-06-2006, 09:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 28-06-2006, 09:00
|
|
|
szczeslaw napisał/a: |
Sprzedaj to co masz, kup sobie narazie Sepmrona 3000+ boxa za ok. 300zł i 2x512DDR2 - jak dobrze sprzedasz części to wyjdziesz mniej więcej na 0, a wzrost wydajności gwarantowany. Oczywiście grafikę też musisz zmienić na PCIex.
|
Zestawik mam taki:
Procesor: AMD Athlon 64 3200+ Venice
Plyta glowna: Asus A8N-SLI nForce4
Pamieć: GeIL 2 x 512MB PC-400 CL2.5 (2 pary)
Karta graficzna: Radeon X700 GigaByte 256MB
Zasilacz 400W Feel - standartowy do obudowy Codegena
Jak narazie właśnie chyba nie mam co sprzedawać - sprzęt jest dobry i dobrze działa |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 28-06-2006, 10:16
|
|
|
Soorry - nie wiem czemu pomyliło mi się z kompem Memphisa
W twoim przypadku oczywiście nie ma potrzeby zmieniać sprzętu. Może poza zasilaczem - Feel jest taki sobie. Może nie jest tak kiepski jak Megabajt ale na twoim miejscu z czasem bym zmienił na coś lepszego. Minimum 400W ale bardziej firmowe - z tańszych Chieftec, z droższych NeoTec serii Maximus lub Tagan.
Memphis, jaki masz zasilacz? |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Memphis [Usunięty]
|
Wysłany: 28-06-2006, 19:20
|
|
|
No więc zasilacz mam, Cooler Mastera eXtreme Power 430watowy [RS-430-PMAR/RS-430-PMAP]
Podobno niezadobre są zasilacze tej firmy no ale dowiedziałem się dopiero po kupnie.
szczeslaw napisał/a: | Jednak dość szybko padało chłodzenie chipsetu i wtedy czasami działy się cuda - tego trzeba pilnować na tych płytach. |
Co proponujesz?
Wystarczy zmiana radiatora na większy czy może jakiś fan? |
|
|
|
 |
|