Nasadka-typu-Ring-Flash |
Autor |
Wiadomość |
cebull
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-06-2009, 19:22 Nasadka-typu-Ring-Flash
|
|
|
jak w temacie nasadka na lampe blyskowa, co sadzicie, czy ktos posiada taka, czy ktos robil fotki??? wszelkie opinie mile widziane. |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 10-06-2009, 22:49
|
|
|
Widziałem takie cudo. Dobre do makro i portretów stosunkowo nie drogie, nie testowałem |
|
|
|
 |
filippoz
Mitsumaniak The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 535 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 10-06-2009, 23:23
|
|
|
jak mnie pamięć nie myli to ok 250zł może mniej, głównie do portretów, sam nie posiadam ale myślę o zakupie tym bardziej że nabyłem wczoraj 580tkę EX II z dyfuzorem.
powielę słowa Manysh'a, jeżeli będziesz robił dużo makro lub portretów to jak najbardziej można się w to cudo zaopatrzyć zważywszy na niewygórowana cenę, jak się zdecyduję na 5D M II to łyknę to cudo |
_________________ www.filipkrawczyk.pl
www.openphotography.pl |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 11-06-2009, 01:09
|
|
|
Ale jak do portretów?? Przecież o ile ja się nie znam to taką nasadkę się stosuje to zdjęć makro dokumentacyjnych (pierścionki do katalogu np.) bo nie ma cieni na zdjęciu wtedy. A portret to jedna z tych rzeczy gdzie trzeba zrobić cienie aby twarz nie była płaska... A jeśli chodzi o moje zdanie to dużo lepiej stosować lampy które mają 2 małe palniki które można dowolnie ustawić na obiektywie wtedy mamy wpływ na modelowanie światłem przy ringu nie ma takiej możliwości. A przy ringu firmy Sony on śmiesznie słabo świeci i świeci cały czas a nie tylko podczas robienia zdjęcia nie wiem jak to jest w innych firmach. |
|
|
|
 |
filippoz
Mitsumaniak The Scotsman

|
Wysłany: 11-06-2009, 12:23
|
|
|
No normalnie do portretów, wbrew pozorom twarz nie powinna wyjść płaska, zresztą kwestia ujęcia, dodatkowa kwestia to doświetlenie.
Nie zmienia to faktu ze portrety najlepiej wychodzą mi bez lampy bo do tej pory nie miałem zewnętrznej a 50mm f1.4 dużo daje
P.S. a te palniki z tego co pamiętam to dość droga inwestycja prawda? |
_________________ www.filipkrawczyk.pl
www.openphotography.pl |
|
|
|
 |
ictus
Forumowicz fotopstryk

Auto: CA0 GTI
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Cze 2008 Posty: 379 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 11-06-2009, 12:26
|
|
|
z tym ze ring flash portretowy a macro to troche 2 inne bajki... macro z reguly ma srednice szkla a portretowki sa nawet o sr metra |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-06-2009, 15:26
|
|
|
Manysh napisał/a: | jak idziesz sobie robic zdjecie do paszportu, czy cus, to facio fotograf jak walnie z tych parasolek z kazdej strony |
No właśnie z KAŻDEJ strony a nie prosto w oczy to zasadnicza różnica. Bo wtedy masz ambient a nie punktowe.
Manysh napisał/a: | http://www.youtube.com/watch?v=dUA7keRbNT4 |
Podobają Ci się te zdjęcia? Na większości widać rozbłyski od okularów/skóry od lamy. Do tego brak cieni - płaska twarz. Część przepalona moim zdaniem. Dużo lepiej by wziąć 2 lampy odpalane zdalnie rozstawić po bokach i ogień. Albo w sufit jedna drugą z boku...
Ps. Ja się nie znam jak by co |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 11-06-2009, 15:36
|
|
|
ja nie chwale tego produktu bo mi nie potrzebny, ma on swoje zastosowanie i tyle Te mankamenty o których piszesz ,maja swoje plusy i minusy mozna je usunac w photoshopie, lub zostawic, aby zdjecie miało inna charakterystyke, to naprawde jest nie istotne ,kolega zakładajc temat zapytał o opinnie i jak widzisz sa jakie sa to tak troche jak ze szkłem Fisheye, fajna zabawka na chwile ( kosztuje sporo ), po tygodniu na alegro, bo sie znudzi chyba ze robisz mamone na fotografii to co innego |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-06-2009, 15:49
|
|
|
Manysh napisał/a: | ma on swoje zastosowanie i tyle |
W CSI mają takiego ringa jak dokumentują miejsce zbrodni albo dowody
Manysh napisał/a: | Te mankamenty o których piszesz ,maja swoje plusy i minusy mozna je usunac w photoshopie, |
Hurtowo rozbłyski od skóry usuwać? Ja tak nie umiem w PhotoShopie żeby wyglądało potem naturalnie.
No i tło jest przeważnie ciemne bo dopalamy pierwszy plan. Ale nie słuchajcie mnie ja mam fobie na temat lampy prosto w oczy. Nawet jak w dzień dopalam żeby zmniejszyć kontrast to mi te zdjęcia nie leżą. |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 11-06-2009, 16:05
|
|
|
w photoshopie mozna ze swini krowe zrobic od czego sa warstwy itp idzie to sprawnie zawsze mozna odpalic lampe tak aby dawała tylko błysk w oku delikatnie
np
 |
|
|
|
 |
filippoz
Mitsumaniak The Scotsman

|
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 11-06-2009, 18:55
|
|
|
filippoz napisał/a: | Cytat: | W CSI mają takiego ringa jak dokumentują miejsce zbrodni albo dowody | już wcześniej miałem o tym wspomnieć | bo robia makro zdjecia |
|
|
|
 |
filippoz
Mitsumaniak The Scotsman

|
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-06-2009, 10:44
|
|
|
filippoz napisał/a: | Cytat: | bo robia makro zdjecia | no tak oczywista oczywistość czy jak to tam szło |
Ale może mnie ktoś źle zrozumiał. Właśnie do takich fotografii to służy moim zdaniem i nie bardzo mogę znaleźć inne zastosowanie tego ring flasha. |
|
|
|
 |
|