Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rodzinę będę woził
Autor Wiadomość
King1367 
Nowy Forumowicz

Auto: Opel Zafira
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-06-2009, 11:48   Rodzinę będę woził

Witam serdecznie.Chodzi mi o porównanie pajorki 3,2 z lat 2002-2005 oraz l200 po 2006r
Który jest bardziej wygodny dla rodziny pod względem czarnego.Chodzi również o wyprzedzanie dużych-bo czasami trzeba a nie chcę robić tego oczami.Właściwości terenowe są mi "znane".A dlatego te dwa bo:są de best.Sporo jeżdżę po polnych drogach i zawiecha w plaskaczu nie wytrzymywa.Ale też wożę rodzinę na dalsze wypady.A może ktoś z okolic Ostrowa Wielkopolskiego , Kalisza zechciałby przybliżyć mi walory eleczki to byłbym baaardzo wdzięczny.Pajorki również chociaż Nią już jechałem. :D Za wszelkie podpowiedzi wielki Dzięki. :mrgreen:

RAFUROS 
Forumowicz

Auto: L 200 INTENSE
Wysłany: 13-06-2009, 22:42   

Witaj King1367,nie mam doświadczenia z Pajero 3.2 a jedynie z Pajero Pinin ale to inna bajka :wink: .Od pół roku wożę się i moją rodzinkę (5cio osobową :!: ) L200 '06 w wersji Intens.W zasadzie jest ok,czasami tylko moja żonka narzeka siedząc na tylnej kanapie na podłokietnik,który będąc złożony lekko wystaje i podobno przeszkadza-kobiety :roll: .Co do komfortu ogólnie spoko-po ogrodzie wożę dzieciaki na pace bo to ich ulubione miejsce :lol: .Od kiedy zabudowałem tył jest już całkiem super bo jednak brakowało bezpiecznego bagażnika.Obawiałem się trochę spalania ale tu eLcia zaskoczyła mnie na +!Wcyklu mieszanym wychodzi ok 8-8,5l/100km,na trasie (do Poznania ok 600km w jedną stronę) przy średniej prędkości 140-150 ok 9-9,5l/100km-jechałem sam,a wracając z ojcem z prędkością 100km/h spaliłem 7,5l/100km (sprawdzałem dwa razy z kalkulatorem przy dystrybutorze!!!).Jest to też bardzo użyteczne auto,przewiozłem już "kupę gratów" (choćby stół ping-pongowy,łóżeczko dla małego,tuje do ogrodu,szafę z ikeii,kostki na podjazd...).Nie jest to samochód wyścigowy ale myślę,że przy tej masie i gabarytach sprawuje się całkiem przyzwoicie przy starcie,a super kiedy już się kula rozpędzony.Ogólnie jestem zadowolony i cieszy mnie to autko dlatego też ze swojej strony polecam L200.W razie co pytaj,co będę wiedział podpowiem.

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Auto: L200 '07 Chip 167KM
Wysłany: 14-06-2009, 19:01   

czesc,
jezeli chcesz wozic rodzinke po czarnym i od czasu do czasu jezdzisz polnymi drogami to:
1. L200 odpada bo nie jest super komfortowe - to jest mocno zaawansowany Zuk, Nysa albo Tarpan
2. Pajero znacznie lepszy wybor i bedziesz zadowolony natomiast wydaje mi sie, ze:
3. Lepiej poszukac SUV'a np Outlandera
4. Lepiej poszukac Audi All Road lub Volvo Cross Country - po asfalcie smigaja wysmienicie i po polnej drodze tez przejada...

pzdr

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 16-06-2009, 08:15   

King1367 napisał/a:
Który jest bardziej wygodny dla rodziny pod względem czarnego?

Zdecydowanie Pajero III

Ja zwrocilbym uwage na pewien aspekt budowy obu aut. Nadwozie typu pick-up ma swoje nie podwazalne zalety ale i zasadnicza wade. Przestrzen jest podzielona a to moze powodowac trudnosci w odpowiednim wykorzystywaniu gabarytow auta. Pajero III daje mozliwosc zabrania nawet 7 osob. Rowniez mamy bezposredni dostep do przestrzeni bagaznika a w ostatecznosci po zalozeniu kanapy ogromna powierzchnie do zagospodarowania.

Dodam jeszcze, ze znam kilka osob, ktore z powodzeniem uzytkuja nowe L200 jako auto rodzinne i turystyczne. Do tego posiadaja mozliwosc zapakowania samochodu towarem, ktorego za nic w swiecie nie wpakowalibysmy na welurowa podloge bagaznika Pajero.

King1367 
Nowy Forumowicz

Auto: Opel Zafira
Wysłany: 16-06-2009, 10:15   

Dzięki serdeczne za podpowiedzi.Zobaczymy co podpowie serce :D Rozum wybrał że mitsu.

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Wysłany: 16-06-2009, 10:29   

Gene napisał/a:
...
Dodam jeszcze, ze znam kilka osob, ktore z powodzeniem uzytkuja nowe L200 jako auto rodzinne i turystyczne. Do tego posiadaja mozliwosc zapakowania samochodu towarem, ktorego za nic w swiecie nie wpakowalibysmy na welurowa podloge bagaznika Pajero.

sam uzywam L200 jako samochod "rodzinny" i jestem zadowolony, natomiast z rozmow z wiekszoscia uzytkownikow, ktorzy kupili auto z "koniecznosci" (VAT) a nie z wyboru wynika, ze oczekiwania co do komfortu i parametrow jezdnych sa na poziomie dobrych osobowek a tego L200 nie zagwarantuje...wiec nie polecalem elki jako rodzinowozu...

pzdr

namotore 
Mitsumaniak
ach

Auto: T-fünf
Wysłany: 16-06-2009, 12:34   

wszystko zalezy czym sie jezdzilo wczesniej. Przesiadajac sie z zafiry bedziesz krecil nosem na zachowanie Eli na drodze. Pozdrawiam

griszaa 
Forumowicz
eLka '97 2.5 TD

Auto: l200 1997 2.5 td
Wysłany: 16-06-2009, 18:53   

ja po kupnie Eli jestem bardzo zadowolony i zaskoczony przesiadłem sie z 307
jest wysoko bezpiecznie przyjemnie ... wjedzie wszędzie ... zona toche nazeka ale to auto dla mnie :P ona ma peugeota ogolnie wygodne auto

RAFUROS 
Forumowicz

Wysłany: 16-06-2009, 23:14   

Wydaje mi się,że narzekania na komfort eLki są przesadne,a porównywanie jej do podrasowanego tarpana czy nyski to już gruba przesada.Jest to mój jedyny samochód i wystarcza jako samohód rodzinny i użytkowy-ogólnie fajna furka.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 17-06-2009, 00:22   

RAFUROS napisał/a:
a porównywanie jej do podrasowanego tarpana czy nyski

Hmmm, całkiem trafne porównanie.
Ci, co podróżują na tylnym rzędzie siedzeń nie będą zadowoleni pokonując w L200 równe jak stół wsteęgi polskiego asfaltu.
No, chyba że na pace jest paleta kostki brukowej.

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 17-06-2009, 19:40   

tomekrvf napisał/a:
RAFUROS napisał/a:
a porównywanie jej do podrasowanego tarpana czy nyski

Hmmm, całkiem trafne porównanie.
Ci, co podróżują na tylnym rzędzie siedzeń nie będą zadowoleni pokonując w L200 równe jak stół wsteęgi polskiego asfaltu.
No, chyba że na pace jest paleta kostki brukowej.

"tomekrvf" - Pewnie,że to nie limuzyna.Fakt,że ja z tyłu nigdy nie jechałem ale moja rodzina nie narzeka tak bardzo.Ciekaw jestem czy ty jeździłeś z tyłu ELCIĄ,natomiast myślę,że TARPANEM i NYSKĄ napewno nie, więc poparcie tego porównania chyba nie na miejscu.
Pozdrawiam serdecznie.

lipa40 
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Wysłany: 17-06-2009, 20:55   

namotore napisał/a:
wszystko zalezy czym sie jezdzilo wczesniej

to jest moim zdaniem najbardziej trafna odpowiedź :D

Lat temu kilka pojechałem L 200 do Gliwic i z powrotem, do dzisiaj pamiętam to jak mnie wytrzęsło :? , a może tylko tak mi się zdawało bo na codzień jeździłem R 11 TXE, cichusio i mięciusio jak to we francusiku :D

Ale odejście to L 200 ma (to też pamiętam) i z wyprzedzaniem nie było problemów :wink:

RAFUROS 
Forumowicz

Wysłany: 17-06-2009, 22:36   

Ale dyskusja się związała :wink: .Bujam się eLeczką i póki co bardzo mi pasuje pod każdym względem,a żeby się wypowiadać na jej temat trzeba nią pojeździć jakiś czas,a nie tylko swoje wyobrażenia czy zasłyszane opinie przedstawiać :wink:

HugoOrmo 
Forumowicz
Was? Kielbasa i Kwas

Wysłany: 18-06-2009, 00:13   

cus mi sie wydaje, ze dyskusja poszla w tym kierunku: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=19056

pzdr

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 18-06-2009, 00:31   

romero napisał/a:
Ciekaw jestem czy ty jeździłeś z tyłu ELCIĄ,natomiast myślę,że TARPANEM i NYSKĄ napewno nie, więc poparcie tego porównania chyba nie na miejscu.

Jeździłem z tyłu w L200 nowym i porzednim, Pajero Sport, Nysie, Tarpanie i Żuku blaszaku a także moją Warszawą 223. Warszawa w tej grupie wypada najlepiej. A jeszcze jak sie nasmaruje resory i zawinie je w brezentowe ochraniacze to idzie po drodze jak S-klasa. :D

Odpowiedz do tematu