|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
W trakcie i po kupnie |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24338 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-06-2006, 15:27 W trakcie i po kupnie
|
|
|
Pewnie część z Was wie, że przymierzam się do kupna auta dla Baśki.
Proszę więc wszystkich o informacje - szczególnie tych mających je na świeżo - co zabrać od poprzedniego właściciela (jakie dokumenty) oraz co, gdzie, za ile i do kiedy załatwić potem.
Może to będzie taki uaktualniony poradnik, bo jak dawno temu kupowałem, to nie było żadnych kart pojazdów itp.
Wiem, że trzeba:
- wypełnić z właścicielem(ami) druk PCC-1 (PCC-1A)
- wypełnić umowę kupna-sprzedaży
- zabrać mu oryginał OC
- czy oryginał dowodu rej., czy innych tam też??
- zapłacić 2% podatku w US
- przerejestrować auto.
A może coś jeszcze? Bo mi się OC w tym aucie niedługo skończy, dostanę próbne blachy (inna gmina/powiat) - to czy muszę 2x kupować OC - raz na próbne, potem na normalne? Czy mogę zapłacić OC dopiero po otrzymaniu normalnych tablic, nie poruszając się autem do tej pory (wiem - w cepiku sprawdzą i dupną).
A jak się zabezpieczyć przed kredytami itp.? - jak ktoś ma auto na kredyt i chce to zataić.
Ew. wszelkie inne zagwozdki i ich rozwiązania mile widziane.
PS. Chyba nie ma jeszcze takiego tematu? - długo szukałem i nie znalazłem. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 28-06-2006, 15:32
|
|
|
Cytat: | - zabrać mu oryginał OC |
Wydaje mi się że sprzedawca nie ma obowiązku wydawać Tobie polisy OC, ale oczywiscie może to zrobić
Krzyzak napisał/a: | Bo mi się OC w tym aucie niedługo skończy, dostanę próbne blachy (inna gmina/powiat) - to czy muszę 2x kupować OC - raz na próbne, potem na normalne? |
też tak miałem i kupowałem OC na miesiąc czasu (czyli 1/12 stawki) bo na tyle masz też próbne blachy |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 28-06-2006, 15:42
|
|
|
...blankietu OC nie ma obowiązku ci oddać - wtedy tylko musisz zgłośić wypowiedzenie umowy do chyba miesiąca czasu na starą polisę (porabany kraj - wypowiadasz umowę której nie zawarłeś).
Tablice dostałem już gotowe tylko na dowód czekałem. |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 28-06-2006, 15:48
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Wiem, że trzeba:
- wypełnić umowę kupna-sprzedaży
- zabrać mu oryginał OC
- czy oryginał dowodu rej., czy innych tam też??
- zapłacić 2% podatku w US
- przerejestrować auto. |
lub nie wypelniac nic jesli poprzedni wlasciciel wystawi fakture - wtedy tez nie placisz podatku 2%
Krzyzak napisał/a: | A jak się zabezpieczyć przed kredytami itp.? - jak ktoś ma auto na kredyt i chce to zataić. |
sprawdzic auto w CRZ czyli centralnym rejestrze zastawow kosztuje to chyba niecala stowke, sprawdzisz to wszedzie gdzie udzielaja kredytow na auta, jesli jednak nie masz gdzie to mozesz sie zglosic do mnie cos chyba da sie zalatwic
ale jezeli kupisz takie auto i nie masz w dowod wbitego zastawu to moga ci za przeproszeniem naskoczyc, do tego zawsze na umowie kupna sprzedazy mozesz dodac punkt ze sprzedajacy potwierdza ze auto nie jest pod zastawem ani nie ciaza na nim inne prawne obciazenia , wtedy takze moga ci naskoczyc, gdyby nie mogli no to nie mialbym juz 6 lat carismy, auto ktos kupil w czerwcu na kredyt (wyludzenie koles jakis podstawiony na lewym poswiadczeniu dochodow) my kupilismy auto na poczatku sierpnia(sprawdzajac czy nie ma zastawu na nim - no i nie bylo), a bank zglosil auto do crz dopiero pod koniec sierpnia, a zbankrutowal na koniec wrzesnia , czyli jesli nie masz w dowodzie wbitego zastawu i sprzedajacy podpisze sie pod takim czyms jak wyzej napisalem nie moga/nie maja prawa ci zabrac twojego auta |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
STRUSIU
Mitsumaniak Pomysłowy Dobromir

Auto: Ford Mondeo MK4 2.2TDCI 2011r
|
Wysłany: 28-06-2006, 16:23
|
|
|
akbi napisał/a: | Wydaje mi się że sprzedawca nie ma obowiązku wydawać Tobie polisy OC, ale oczywiscie może to zrobić
|
Sprzedawca ma obowiązek wydać polisę OC i dowód rejestracyjny
(polisa jest przypisana do samochodu, mino że po przerejestrowaniu są inne blachy samochód jest dalej ubezpieczony).
Art.31 Art.32 Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych |
_________________ Była Mitsubishi Carisma 1.8 GDI LS '98 sedan
Było Mondeo MK4 2.0 TDCI '08 kombi
Jest Mondeo MK4 2.2 TDCI 200KM `11 kombi
00187/KMM
Ave Gość - Witamy w świecie MITSUMANIAKÓW! |
|
|
|
 |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 28-06-2006, 16:29
|
|
|
Matejko napisał/a: | sprawdzic auto w CRZ czyli centralnym rejestrze zastawow kosztuje to chyba niecala stowke |
W Katowicach 18 zeta. Warto.
A co do dokumentów - ja wycyganiłem:
- Kartę rejestracyjną
- Fakturę Vat którą koleś dostał kupując miśka w salonie
- Wyciąg ze świadectwa homologacji
- Dowód rejestracyjny
- Karta pojazdu
- Książka serwisowa
- Polisa OC/AC
- Ori pudełko na panel od radyjka |
|
|
|
 |
krzysio1972
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
|
Wysłany: 28-06-2006, 17:29 Re: W trakcie i po kupnie
|
|
|
Krzyzak napisał/a: |
- zapłacić 2% podatku w US |
na to masz 14 dni, i podatek placisz jesli kupujesz auto od osoby prywatnej (bez faktury, bez posrednictwa komisu, itd), mi moj urzad przywalil 200pln za 3 dniowe spoznienie
i jesli placisz to najpierw urzad skarbowy potem wydzial komunikacji (gdzie powinienes sie pokazac w ciagu 30 dni od daty zakupu)
Krzyzak napisał/a: |
- zabrać mu oryginał OC
A może coś jeszcze? Bo mi się OC w tym aucie niedługo skończy, dostanę próbne blachy (inna gmina/powiat) - to czy muszę 2x kupować OC - raz na próbne, potem na normalne? |
Ja powtorze jeszcze raz TYLKO ORYGINAL polisy, od 1 stycznia 2006 polisa przechodzi na nowego wlasciciela i jest wazna do momentu wypowiedzenia jej i tu UWAGA:
jesli nie wypowiesz polisy w ciagu 30 dni od daty zakupu to taka umowa nadal jest wazna(odnawia sie automatycznie) i bedziesz zmuszony do placenia skladek za ta umowe.
I tak jesli nie wypowiadasz umowy to i tak powinienes sie zglosic do ubezpieczalni, aby przeliczyli od nowa skladke, byc moze bedziesz placil wiecej lub mniej. Jesli chcesz zawrzec nowa wlasna umowe to musisz bezwzglednie wypowiedziec stara i dopiero zawrzec nowa. Nie ma tu zadnego znaczenia rejestracja, numery probne, itp. |
_________________ Krzysio
Carisma 1.6 GL '96
Galant 2.5 V6 '97 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 28-06-2006, 18:05
|
|
|
Tak myślałem, że OC muszę mieć przy sobie - inaczej nie można się tym autem poruszać po drogach (no i mandat - 3200 o ile pamiętam).
A co jeśli chcę, aby Baśka była współwłaścicielem? Czy od razu wpisuję ją na umowie K-S (mamy rozdzielność majątkową, więc nie MUSI być przy jakiejkolwiej operacji finansowej) czy też wpisuję tylko siebie a jej robię darowiznę w ilości np. xx% pojazdu, po czym ew. płaci ona podatek od darowizny (niewymagany do pewnej kwoty i od najbliższej rodziny)? |
|
|
|
 |
TNT
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
|
Wysłany: 28-06-2006, 18:24
|
|
|
Najlepiej jesli jest ujeta w umowie wtedy bedzie szybko i bez problemow. A co do ubezpieczenia ja wykorzystyuje polise OC poprzednika przepisalem ja tylko na siebie i dostalem zwrot bo mam wieksze znizki niz on dokupilem tylko AC. |
_________________ Zmieniają się auta ale klub zostanie zawsze ten sam - MITSUMANIAKI.Carisma-TNT
Eclipse-TNT
Hania-TNT
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance |
|
|
|
 |
krzysio1972
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
|
Wysłany: 28-06-2006, 18:28
|
|
|
Przy rozdzielnosci majatkowej nie wiem jak to jest.
Bez rozdzielczosci tez jest spoko, mozesz kupic samochod bez wiedzy wspolmalzonka, ale jest on wtedy z automatu i tak majatkiem wspolnym. Zasadniczo to poza nabywaniem przez zone znizek, to nie widze zadnego plusa we wspolwlasnosci, a te znizki to tez sie przydadza po rozwodzie, czyli w sumie mnie to nie bedzie interesowalo . Carisme mam na wspolwlasnosc (przy galancie tego bledu nie zrobilem) i do wszystkich dokumentow(umowa k-s, dr,kp, pcc), polis i potem przy ewentualnej sprzedazy, potrzebne sa dane obojga wspolwlascicieli i ich podpisy (na polisie nie potrzebne, podpisuje wykupujacy). |
_________________ Krzysio
Carisma 1.6 GL '96
Galant 2.5 V6 '97 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 28-06-2006, 20:15
|
|
|
No tak - macie racje - przy kupnie nie musi być współmałżonek. Niezbędny jest przy ew. sprzedaży.
Acha - chciałem podziękować Bartkowi za oględziny pewnego autka dla mnie. Oraz Josie'mu - za pomoc. |
|
|
|
 |
raddex
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
|
Wysłany: 28-06-2006, 20:20
|
|
|
Tak jak przedmówcy napisali, dodam tylko jedno:
Polisę OC jeżeli odpowiada ci firma ubezpieczeniowa, przepisujesz na siebie (jak napisał TNT), następuje wyrównanie wysokości polisy (jak napisał TNT), a numery rejestracyjne zostają wpisane tymczasowe. Następnie po otrzymaniu już "sztywnego" dowodu rejestracyjnego, zasuwa się do ubezpieczalni i zgłasza nowy numer rejestracyjny, stawiają pieczątkę przy nowym numerze i podpis i jest OK.
Ja tak ubezpieczałem swoje auto na niemieckich tablicach celnych, a potem zgłosiłem w ubezpieczalni PZU zmianę numeru rejestracyjnego na polski.
Reszta to w sumie tak jak napisałeś sam. |
_________________ Mitsubishi Lancer GT 2,4 MIVEC - 2016 US ver.
Mitsubishi Galant Kombi 2,0 elegance - 2001r. - LPG - sprzedany
Mitsubishi Lancer Kombi 1,6 16V 113KM, 1997r. - sprzedany 05.07.2010
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 28-06-2006, 20:32
|
|
|
W zasadzie już wszystko zostało napisane i sprostowane, ciekawi mnie tylko:
tansky napisał/a: | A co do dokumentów - ja wycyganiłem:
- Kartę rejestracyjną |
Co to jest karta rejestracyjna |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 29-06-2006, 09:56
|
|
|
A co to znaczy "polisę przepisuję na siebie"? Muszę temu gościowi coś podpisać, czy tylko biorę OC i sam się dogaduję z jego ubezp. albo wypowiadam im umowę (pisemnie wysyłam z kopią umowy K-S) oraz podpisuję z moim agentem?
Słyszałem, że warto jest spisać godzinę podpisania K-S, bo czasem gość zatankuje i nie zapłaci albo kogoś potrąci, tuż przed sprzedażą . |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 29-06-2006, 10:59
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | A co to znaczy "polisę przepisuję na siebie"? Muszę temu gościowi coś podpisać, czy tylko biorę OC i sam się dogaduję z jego ubezp. albo wypowiadam im umowę (pisemnie wysyłam z kopią umowy K-S) oraz podpisuję z moim agentem? |
z OC jest tak ze jesli kupisz auto a tego OC zostalo jeszcze na pol roku to wiadomo auto juz przerejestrowane na ciebie, a z OC jezdzisz na poprzedniego wlasciciela - warto wtedy wozic ze soba takze umowe kupna sprzedazy, jesli skonczy ci sie to OC a chcesz auto ubezpieczyc w innej firmie niz ta, pamietaj o zrezygnowaniu ze starego OC przed jego wygasnieciem inaczej bedziesz zmuszony do zaplacenia dwa razy u dwoch roznych ubezpieczycieli |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
|
|