[Cari 1.9TD] Cieknący Olej.... |
Autor |
Wiadomość |
Premieros
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9TD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 106 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 18-06-2009, 22:21 [Cari 1.9TD] Cieknący Olej....
|
|
|
Witam koledzy. Wiem że jest kilka tematów dotyczących cieknącego oleju. Ale albo nie ma odpowiedzi która mnie satysfakcjonuje albo jest 30 stron które ciężko przejrzeć i czytać ze zrozumieniem.
Problem polega na tym ze po remoncie silnika i wszystkich naprawach gdzieś ze spodu silnika cieknie olej, pytanie skąd? jak zaglądałem pod spód to jednak ciężko to wyłapać jest, bez kanału na trawce. mechanior powiedział 500 zł za naprawę ( sam nie wie skąd leci ale mówi że musi silnik wyciągnąć) ja uważam że nie trzeba... moze sam dałbym radę naprawić.
Pytanie do was: na co stawiacie? Góra silnika jest sucha... więc to będzie spód, z pod uszczelki głowicy (wymienianej) tez raczej nie cieknie i miskę olejową bym wykluczył.... cieknie dość silnie... |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 19-06-2009, 14:25
|
|
|
u mnie przepuszcza uszczelka na misce olejowej, można to samemu zrobić tylko trzeba się zaopatrzyć w specjalne klucze nasadowe torxy (ja płaciłem 25 zł za sockety do grzechotki).
Musisz zdjąć osłonę spodnią silnika i dobrze obejrzeć jeżeli to miska to koszt naprawy kosztuje grosze, jeżeli to co innego np uszczelniacze na wale korbowym to prawdopodobnie nie obędzie się bez wymontowania silnika. |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 23-06-2009, 22:03
|
|
|
pawelsonx napisał/a: | jeżeli to co innego np uszczelniacze na wale korbowym |
albo simering na wałku rozrządu i płynie na dół. Nie widać z której strony silnika płynie? Przód, tył od strony pasków, skrzyni? |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

Auto: Carisma 19TD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2007 Posty: 320 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: 25-06-2009, 15:11
|
|
|
jeśli ciekło by na wale to miał byś wilgotny pasek rozrządu więc włuż rękę do paska i sprawdź jeśli suchy to masz miskę lub jak u mnie rosiło z korka za dokręcenie korka też biorą 500 pln ale nie mów że na trawce nie można wjerzdzasz prawą stroną na krawężnik wysoki z znalezieniem tym nie będziesz miał problemu osłona na bo i widzisz jeszcze może ze skrzyni biegów jak ma przebieg powyżej 250 000 ale tego nie zrobisz |
|
|
|
 |
Premieros
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9TD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 106 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 25-06-2009, 19:50
|
|
|
hmm zrobi się ciepło to wymyję cały silnik spód itd to sprawdzę wszystko, bo ostatnio (jakiś miesiąc temu) wywaliło mi korek wlewu oleju i wszystko jest zapaćkane prawie. ciężko znaleźć ten wyciek... . Górę wyczyściłem wiec wiem że nic stamtąd. no nic czekam na pogody i biorę się za to
piotr - jaki korek :>? |
|
|
|
 |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

Auto: Carisma 19TD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2007 Posty: 320 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: 26-06-2009, 13:53
|
|
|
Korek spustu oleju też mi tam ciekło, no a silnik wymyj dobre pianki, spraye są spryskasz i później wodą nawet z kranu |
|
|
|
 |
|