Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tablice indywidualne co z nimi gdy sprzedaje pojazd ?
Autor Wiadomość
Leszek_Kamil
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2009, 23:37   Tablice indywidualne co z nimi gdy sprzedaje pojazd ?

Cześć
Mam pytanie gdy mam indywidualną tablicę rejestracyjną np. K0 XXXX czy przy sprzedaży pojazdu mogę ją zabrać ? i zarejestrować na nowy pojazd ?
Jak to z tym jest

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-06-2009, 23:40   

tablica jest niestety przypisywna do auta, czyli nowy nabywca będzie zmuszony do jej posiadania.

Tobie na nowym aucie pozostaje K1 xxxx jesli jeszcze nie zostało zajęte.

Leszek_Kamil
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2009, 23:44   

Hmm czyli ładnie mówiąc robię komuś gratis w postaci kilku stówek :)
Ale gdy sprzedający jest z Gdańska a kupujący z Warszawy to tak czy siak ale nowy właściciel jest zmuszony do zmiany tablicy rejestracyjnej w takim wypadku ona idzie tam gdzie wszystkie inne "zwykłe" ?
Myślałem że "kupując" taką tablicę indywidualną jestem już jej właścicielem i mogę przepisywać na np. nowe auto

Alexander
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2009, 23:45   

chyba, że właściciel jest z innego województwa, i zamiast K będzie musiał mieć np D, to wtedy Twoja się chyba zwalnia... i mozesz 2 raz ją kupić za ten 1000 zł :P głupota, ale tak już mamy:)

Leszek_Kamil
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2009, 00:03   

ehhh co się dziwić w końcu to jest w Polsce:)
"w drewnianym kościele może nawet cegła na głowę spaść "

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 23-06-2009, 10:08   

Alexander napisał/a:
to wtedy Twoja się chyba zwalnia... i mozesz 2 raz ją kupić za ten 1000 zł

no raczej tak nie ma

generalnie jest tak jak pisze Chooper, ja w swoim przypadku w umowie zawrę pkt, że ew przyszły nabywca mojego Gala jeśli będzie z Gdańska to będzie zobligowany do wymiany tablic.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Alexander
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2009, 10:23   

też tak podejrzewam, ale biorąc pod uwagę, że już parę razy się mocno pomyliłem odnośnie zasad panujących w naszych urzędach.... :twisted:

czyli tablice z zezłomowanych samochodów też nie wracają do puli? W takim razie w pewnym momencie zabraknie kombinacji, zwłaszcza przy przestrzeganiu zasad z oznaczeniami województw i powiatów

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2009, 10:29   

akbi napisał/a:
ja w swoim przypadku w umowie zawrę pkt, że ew przyszły nabywca mojego Gala jeśli będzie z Gdańska to będzie zobligowany do wymiany tablic.

a jak tego nie zrobi to co mu zrobisz?
nie ma takiego obowiazku i nie mozesz komus go narzucic bo zlamiesz prawo, a pewnie wiesz ze umowy zawarte niezgodnie z prawem sa malo znaczace.

Olek 
Mitsumaniak
Piotrek

Auto: lancer 2.0
Wysłany: 23-06-2009, 10:38   

narzucić nie można, ale jeśli klient podpisze taką umowę, w której zawarty jest taki punkt jak napisał akbi to wyraża zgodę na to, że takowe tablice zmieni, podpis to podpis i na tej podstawie możesz egzekwować od niego ten obowiązek

jeśli klient sprzedaje samochod kolesiowi z innego wojewodztwa to ten musi zmienic blachy na swoje, lecz o to, czy jest mozliwosc "odzyskac " swoje tablice najlepiej zapytaj w wydziale komunikacyjnym, tam na pewno udzielą ci konkretnej i rzetelnej informacji

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 23-06-2009, 10:41   

arturro napisał/a:
e ma takiego obowiazku i nie mozesz komus go narzucic bo zlamiesz prawo, a pewnie wiesz ze umowy zawarte niezgodnie z prawem sa malo znaczace.

no tak ... jak ktoś się nie zgodzi, to ja też nie mam obowiązku sprzedaży komuś takiemu mojego auta :)

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Olek 
Mitsumaniak
Piotrek

Wysłany: 23-06-2009, 10:43   

akbi napisał/a:
no tak ... jak ktoś się nie zgodzi, to ja też nie mam obowiązku sprzedaży komuś takiemu mojego auta :)

albo kupuje na takich warunkach jakie mu oferujesz albo wcale ;) krótka piłka i tyle

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2009, 11:08   

akbi, powiedzmy ze masz tylu chetnych na kupno auta ze mozesz wybrac tego kto podpisze taki punkt, no ok super auto bardzo mi zalezy na kupnie wiec podpisuje twoj warunek ale pozniej postanawiam ze nie zmieniam tablic,
co wtedy zrobisz? zalozysz sprawe w sadzie? zabierzesz auto?
teoretycznie nic nie mozesz bo nie masz takiego prawa zeby nakazac komus zmiane tablic jesli nie ma takiego obowiazku.

Alexander
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2009, 11:31   

a nie można przykładowo sprzedać fizycznie bez tablic? Oczywiście z adnotacją, że np trzeba przyjechać lawetą, albo, że odwieziesz auto na miejsce, ale wracasz z blachami?
Czy przy przerejestrowaniu musiałbym wtedy iśc z kupującym, żeby oddać tablice w UM?

Olek 
Mitsumaniak
Piotrek

Wysłany: 23-06-2009, 11:35   

arturro w takiej sytuacji możesz podac takiego delikwenta do sądu z powództwa cywilnego
jest to niedotrzymanie warunków umowy i tyle

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 23-06-2009, 11:36   

Alexander napisał/a:
a nie można przykładowo sprzedać fizycznie bez tablic?

Możesz przed sprzedażą na nowo zarejestrować auto na "zwykłe" tablice i po sprawie.

Odpowiedz do tematu