pulsowanie pedalu sprzegla przy wlaczonej klimie |
Autor |
Wiadomość |
axg [Usunięty]
|
Wysłany: 23-06-2009, 15:58 pulsowanie pedalu sprzegla przy wlaczonej klimie
|
|
|
Ostatnio zauwazylem taka przypadlosc. Przy pracujacym silniku na wolnych obrotach i wlaczonej klimie, czuc podczas delikatnego wciskania sprzegla jak pedal pulsuje. Przy wylaczonej klimie nie ma takiego objawu, spotkal sie ktos moze z czyms takim ? Dzieki za wszelakie sugestie. |
|
|
|
 |
Miroslaw1305
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 474 Skąd: Kępno
|
Wysłany: 24-06-2009, 18:09
|
|
|
przy włączonej klimie pracuje wentylator od klimy .Być może silnik wentylatora -ma bicie i drżenie przenosi się dalej .Przyczyną mogą być zużyte łożyska . |
|
|
|
 |
axg [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2009, 18:33
|
|
|
Zdecydowanie to nie to, bo pulsuje pedal sprzegla, tak jak by cisnienie plynu nie bylo rownomierne czy cos takiego. |
|
|
|
 |
szamcio11
Forumowicz
Auto: space wagon 2,0 B+LPG, 93 AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sie 2006 Posty: 227 Skąd: kraków
|
Wysłany: 25-06-2009, 10:13
|
|
|
jak sprzęgła to nie wiem. Hamulec - i owszem, bo przy włączeniu sprężarki zmienia sie obciążenie silnika, potem zmieniają sie obroty, i zmienia się podciśnienie. Ale sprzęgło chyba nie ma wspomagania??? |
|
|
|
 |
Centosz
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9 DiD '00r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Kwi 2009 Posty: 426 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 25-06-2009, 23:32
|
|
|
Ja mam to samo w cari.Pulsuje pedał sprzęgła na wolnych obrotach.Przy włączonej klimie nie sprawdzałem.Znajomy mechanik powiedział że to wibracje od silnika. |
|
|
|
 |
axg [Usunięty]
|
Wysłany: 26-06-2009, 16:46
|
|
|
Ale jak klima jest wylaczona to pulsowania brak. A na pedale sprzegla wyczuwalne jest mniej wiecej do polowy jego wcisniecia.
Druga sprawa to gdy jade autem jak silnik jest jeszcze zimny i wcisne mocniej gaz to potrafi na chwile sie zamulic, nie ciagnie i jest to zdecydowanie wyczuwalne. Po takim zamuleniu jedzie juz normalnie. Jak jest cieply to nie ma takiego efektu, wystepuje tylko na samym poczatku jak autko jest jeszcze nie rozgrzane. Ma ktos jakies pomysly ?
Z tego co robilem to czyscilem przepustnice, ale bez jej odkrecania i wymienialem TPS, efektow brak. |
|
|
|
 |
Centosz
Forumowicz
|
Wysłany: 26-06-2009, 22:23
|
|
|
Dzis patrzyłem czy z włączoną klimą pulsuje.I pulsuje. |
|
|
|
 |
axg [Usunięty]
|
Wysłany: 29-06-2009, 20:50
|
|
|
Centosz napisał/a: | Dzis patrzyłem czy z włączoną klimą pulsuje.I pulsuje. |
Wiec albo tak ma byc albo obaj mamy cos nie tak. |
|
|
|
 |
Centosz
Forumowicz
|
Wysłany: 30-06-2009, 00:30
|
|
|
axg napisał/a: | Centosz napisał/a: | Dzis patrzyłem czy z włączoną klimą pulsuje.I pulsuje. |
Wiec albo tak ma byc albo obaj mamy cos nie tak. |
Mechanik stwierdził że to od wibracji silnika.Może niech inne osoby sie wypowiedzą czy mają coś takiego to będzie wiadomo czy tak ma być czy jest coś nie tak. |
|
|
|
 |
|