|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jakie Paliwo do Gdi????? |
Autor |
Wiadomość |
szewa21
Nowy Forumowicz
Auto: SpaceWagon 99 2.4 gdi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-05-2009, 19:16 Jakie Paliwo do Gdi?????
|
|
|
Jestem nowy na forum, niedawno kupilem MSW, bardzo sie ciesze, z dolączenia do grona Mitsumaniaków. Jednak moj space wagon cos kuleje. Wczoraj wymienilem olej, i po przejechaniu okolo 100 km zrobil sie zupelnie taki jak z przed wymiany, czy to normalne dla GDI?? No i to co mnie nie pokoi to dym z Tlumika, o ktorym wczesniej pisalem ale niestety jako takiej pomocy w postaci inf. nie uzyskalem. Dym typowy dla zlej mieszanki, czarny. ( NIE OLEJOWY NIEBIESKI). Wyczytalem ze GDI lubi tylko 98, ja jezdze na na 95, tzn wyjedze go teraz i zobacze, czy naprawde to 98 az tak inaczej dziala w tym silniku?? Czy poprostu moj silnik jest do naprawy, moze wtrsyki?? Bardzo prosze o pomoc:( z góry dziękuję za wszystkie informacje . Pozdrawiam!! |
|
|
|
 |
Misio82
Nowy Forumowicz Użyszkodnik

Auto: Mitsubishi Space Star 1.8 GDI
|
Wysłany: 15-05-2009, 19:54
|
|
|
Też mam GDI leje 95 i jest ok, więc chyba to nie paliwo. |
_________________ -Od Zygmunta ukłony i różne wyrazy
-Od jakiego Zygmunta?
-Od trzeciego Wazy
 |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 15-05-2009, 22:25
|
|
|
GDI samo przestawia sobie zapłon jak zalewasz 95, więc paliwo nie ma nić do rzeczy.
JA do 5 lat na 95 i co któreś tankowanie 98 a przed Zimą obowiązkowo 3-4 razy specyfik do wtrysków.
Szukaj czegoś innego, ale czarny dym to dziwne? |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 16-05-2009, 16:20
|
|
|
szewa21 napisał/a: | Wczoraj wymienilem olej, i po przejechaniu okolo 100 km zrobil sie zupelnie taki jak z przed wymiany, czy to normalne dla GDI |
normalka w silnikach z bezposrednim wtryskiem wiec nie przejmuj sie
szewa21 napisał/a: | Wyczytalem ze GDI lubi tylko 98, ja jezdze na na 95, tzn wyjedze go teraz i zobacze, czy naprawde to 98 az tak inaczej dziala w tym silniku? |
eetam, na 95 bedzie Ci chodzil tak samo jak na 98
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
szewa21
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-05-2009, 17:36
|
|
|
wyczajiłem sytuację, ten dym jest czarny tylko jak silnik nie zlapię odpowiedniej temperatury..jak sie rozgrzeje juz jest ok. Moze to ta przepustnica..w kazdym badz razie nie bierze oleju przejechalem juz od wymiany ok 500 km. wiec przy takim dymie, gdyby byl olejowy, na pewno by cos pokazajalo ( jesli by tak olej przepalał) dzieki za info, troche odetchnolem..:) |
|
|
|
 |
Harry79
Mitsumaniak Diamonds Are Forever

Auto: Space Wagon 2,4GDI Cool
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 142 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 16-05-2009, 17:38
|
|
|
Co do oleju to wymiana nie po 15 tyś. tylko co 10tyś a nawet 8tyś., bo jak sam zauważyłeś jest już jak smoła. To normalne, że olej wygląda jak by to był motor diesela a nie benzyniak.
Odnośnie paliwa to na klapce jest wyraźnie napisane, że 95 więc nie kombinowałbym z innym bo nie ma sensu. Tankuj na markowych stacjach, broń Boże na marketach lub innych badziewiach bo motor jest wrażliwy na paliwko, najlepiej w miarę możliwości na jednej stacji (np. lotos, Shell, Bp itp) i od czasu do czasu dodaj coś do przeczyszczenia układu
Kopciucha pewnie puszcza zaraz po odpaleniu a potem jest ok |
_________________ Harry79
Space Wagon 2,4GDI Cool 2000
http://www.youtube.com/watch?v=jvFCCYtdVtY
 |
|
|
|
 |
szewa21
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-05-2009, 17:51
|
|
|
Dzieki Harry, tzn to nie jest taki jakis kopciuch potęzny jak z traktora. no ale przy zimnym silniku, przy dodaniu gazu do jakichs 4 tysięcy no jest widoczny przez chwile, po czym zniknie, i znow puszcze gaz, dodam gazu i znow przez chwile widoczny czarny dym..jak samochod sie rozgrzeje zniknie, moze to poprostu od wilgoci?? samochod nie jest garazowany... |
|
|
|
 |
probiz [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2009, 23:18
|
|
|
ja leję prawie wyłącznie na orlenie 95 i jest ok, silnik pracuje spokojnie. kilka razy wlałem verva ale z różnic to widziałem tylko wyższe spalanie. |
|
|
|
 |
Harry79
Mitsumaniak Diamonds Are Forever

Auto: Space Wagon 2,4GDI Cool
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 142 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 17-05-2009, 18:22
|
|
|
Być może, że na 98 pali więcej. To paliwo jest bardziej "suche" i temperatura zapłonu jest wyższa a GDI już ma wysoką temerature spalania ze względu na ubogą mieszankę. Po zakupie auta zalałem go właśnie 98 na stacji LUKOIL (w weekendy 98 w cenie 95 dlatego się skusiłem) spalił mi 16l. Błem załamany jakie sobie sprawiłem auto. Druga sprawa, że paliwa też weszło więcej, ledwie zapaliła się rezerwa a weszło 60l (pewnie podkręcony dystrybutor stąd taka "promocja"). Przeprosiłem się z LOTOSEM gdzie zawsze tankowałem i wszystko jest ok. Spalanie po mieście ok. 10,5l. |
_________________ Harry79
Space Wagon 2,4GDI Cool 2000
http://www.youtube.com/watch?v=jvFCCYtdVtY
 |
|
|
|
 |
szewa21
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-05-2009, 18:51
|
|
|
no więc drodzy mitsumaniacy, znawcy tematu:P Musze sie z wami nie zgodzic, na temat paliwa 98, na wlasnym przykladzie przekonalem sie , ze jest róznica. W momencie gdy zatankowalem dobrego paliwa 98 ( Verva orlenowska ) dym zniknąl jakby zaczarowany , hehe. wiec jestem teraz zadowolony;] i ciesze sie z tego ;p spalanie wcale nie jest wieksze, auto bez zarzutów:D kamien spadl mi z serca,,,uffffpozdrawiam.:) |
|
|
|
 |
M@dF
Forumowicz

Auto: MSW 2.4 GDI Motion Plus
|
Wysłany: 26-06-2009, 22:11
|
|
|
Na klapce jest napisane 95 plus. Przynajmniej u mnie tak jest. Co oznacza 95 i lepsze. |
|
 |
|
|